avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... viitor pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

viitor pensionar

Din dec. 2008 am fost disponibilizata si ptr. ca stiam ca nu mai am mult pana voi putea iesii la pensie limita de varsta , am luat CM._ 142 zile .3 luni societatea a fost in somaj tehnic , lucru care m-a ajutat f, mult .Pe 11 iunie am fost chemata la personal sa semnez dosarul de pensionare .Si acum apare problema mea : in luna august toti salariatii soc. vor intra in CO . Mie nu mi-a venit decizia de pensie Va rog mult sa-mi dati un sfat . Multumesc.dar nici CO nu am dreptul caci din dec. 2008 am fost im CM. Ce pot eu sa fac , caci de la casa de pensii mi s-a spus ca mai dureaza vreo 2 luni pana vine decizia .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:09, 27 Iulie 2009
Va multumesc pentru raspuns.
Am primit somajul in luna mai ......si din iunie ar trebui sa primesc pensia, fiind luna cu care intru de drept in pensie pentru limita de varsta.
elga50 a scris:

Situatia mea este urmatoarea:
- am depus dosarul de pensionare in aprilie
- dreptul de a fi pensionata incepe din iunie (...)

Asta nu inteleg eu, doamna, din mesajul dvs., pentru ca dosarul de pensionare se depune in luna si in anul in care indepliniti conditiile de pensionare, nu mai devreme.

Potrivit art. 83 din Legea nr. 19/2000, drepturile de pensie pentru limita de varsta se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare.

In practica, se intampla cam asa: decizia este emisa in septembrie, sa zicem, iar prima pensie o primiti in octombrie. Diferentele de pensie le primiti tot in octombrie, retroactiv, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
dar cf. legilor acestei tari n-ar trebuii sa lucrez ( sa merg la servici si sa lucrez ) acolo de unde mi s-a intocmit dosarul de pensie la limita de varsta ???!!!Trebuia sa fiu pensionata din aprilie . Daca nu pot sa mai iau CM , caci nu mai merge , eu cun apar in cartea de munca ? Nemotivat ???Trebuie sa existe o rezolvare clara a situatiei si s-ar putea ca mine sa mai fie si altii.Multumesc.
daca nu mai puteti lucra, incetati contractul de munca cu acordul parilor si asteptati sa va vina decizia de pensionare is pensia.
INtre timp mai mergeti sa va interesati de staredossurului dvs de pensionare, pentru ca din aprilie a trecut ceva timp..
Gabriela Pintea a scris:

Asta nu inteleg eu, doamna, din mesajul dvs., pentru ca dosarul de pensionare se depune in luna si in anul in care indepliniti conditiile de pensionare, nu mai devreme.

Potrivit art. 83 din Legea nr. 19/2000, drepturile de pensie pentru limita de varsta se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare.

In practica, se intampla cam asa: decizia este emisa in septembrie, sa zicem, iar prima pensie o primiti in octombrie. Diferentele de pensie le primiti tot in octombrie, retroactiv, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Multumesc si Dv. pentru raspuns, lamuresc:
In decembrie 2008 am iesit in somaj. La sf. lunii aprilie am depus dosarul de pensionare, cartea de munca fiind incheiata de somaj , inclusiv luna mai. Deci in mod normal eu mi-am luat dosarul de la somaj exact in luna in care trebuia depus la pensii. Trecerea se face fara sincope: activitate incheiata in noiembrie, somaj intre dec 2008 - mai 2009, pensie ar trebui, conform cu termenul de indeplinire a conditiilor, in luna iunie. Intrebarea mea era de fapt daca voi primi pensia pe lunile in care dosarul a stat la casa de pensii pana la iesirea deciziei.
Cred ca m-am lamurit: decizia este act care imi va spune ca eu intru in pensie incepand cu iunie 2009 si, indiferent cand va aparea aceasta decizie (poate fi si in decembrie) eu voi primi pensia retroactiv, incepand cu iunie pana la ziua cand va veni prima data posta la usa mea cu prima pensie.

Alte discuții în legătură

Nu ma pot pensiona ? Speta se prezinta astfel: sunt angajata la SRL si casa de pensii mi-a spus ca pot iesi la limita de varsta din ianuarie 2005. M-am dus ca tot omu la servici ... (vezi toată discuția)
Penalizare pensie anticipata mariab51 mariab51 sin in pensie anticipata din 01.01.2006 in 01.10.2010 voi intra in pensie limita virstra,este posibil sa nu mai primesc penalizarea?se poate diminua valoarea ... (vezi toată discuția)
Depunerea dosarului de pensionare handsu handsu In cazul persoanelor care la indeplinirea conditiilor pentru pensionare la limita de varsta , care nu sunt angajate, se poate depune dosarul inaintea ... (vezi toată discuția)