Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatoarea situatie:
Am cumparat o casa la cheie prin credit ipotecar, evident aceasta a trecut printr-un raport de evaluare cu tot ce trebuie ( poze, costuri). Casa in urma evaluarii a iesit la o valoare mai mica decat valoarea ceruta de vanzatori. Acestia nu au dorit sa lase pretul conform evaluarii si drept urmare a trebuit ca noi sa aducem bani suplimentar fata de avansul solicitat de banca si neavand suficiente lichiditati pentru acoperirea diferentei(7000 E) in intregime, am convenit verbal cu proprietarii ca echivalentul a 2000 de Euro sa ii dam intr-un an.
Problema este ca la predarea casei am constatat lipsa obiectelor sanitare: chiuvete, cada, cabina de dus si ulterior cand am inceput amenajarea am descopperit si ceva vicii de constructie...
Consider ca am fost inselati si furati. Obicetele au fost luate fraudulos. Si cand ma gandesc ca si asa le platim dublu, fiind vorba de credit, acum ca trebuie sa cumparam altele noi inseamna triplarea cheltuielilor pentru sanitare.
Mentionez ca in contract se specifica clar ca vor elibera doar obiectele mobile din casa.
Avand in vedere ca mai avem un rest de bani de dat, ni se pare firesc sa le scadem valoarea de acolo, inca nu am facut nici un act pentru acei bani si bineinteles dupa aceste neintelegeri vanzatorii au solicitat sa facem un contract de imprumut pentru cei 2000E ramasi. Evident vanzatorii nu vor nici sa restituie obiectele sanitare si nici sa le dam mai putin din restul de bani!
Cum ma sfatuiti sa procedez in acest caz? Banca se poate implica?
este mai complicata speta dumneavoastra. sau manierea in care o povestiti. Cei 2000 euro care nu sunt trecuti nicaieri nu mai trebuie achitati daca nu au nicio dovada in acest sens. Parerea mea este ca daca in contract scrie si notarul a autentificat ca banii au fost numarati si predati in fata sa asa cum se intampla in acazurile de bunuri vandute..... nu se mai justifa aceasta "situatie amiabila".
Sanitarele pot fi considerate bunuri mobile? Ma gandesc ca omul nu se poate plimba cu wc-ul sau chiuvetele prin casa, sa le puna oriunde dupa bunul plac si in acelasi timp sa-si mentina si functia+destinatia lor de baza. Adica, acolo unde le pui, acolo le e locul. Unul fix.
Obiectele sanitare sunt bunuri mobile. Bunuri imobile sunt spre ex: imobilul, cladirea, terenul etc.
Nu puteti sa cereti unele bunuri din imobil, din apartament, decat daca sunt mentionate in contract!
Mai mult, ati precizat dumneavoastra ca: "Mentionez ca in contract se specifica clar ca vor elibera doar obiectele mobile din casa"
Repet:1. daca nu aveti mentionat nicaieri cei 2000 e, nu-i datorati.
2. viciile ascunse in ce consta?
In acesc caz, care ar fi fost acele bunuri fixe/imobile cu posibilitatea de a fi luate astfel incat sa fie nevoie totusi de o clauza speciala prin care sa se specifice explicit faptul ca din locatie se vor lua doar bunurile mobile. Deci care sunt bunurile fixe intr-o casa astfel incat sa se faca aceasta distinctie. De exemplu dvs considerati ca o usa este bun mobil? Dar o balustrada de scara? Prin extensie un WC zidit/fixat in podea este si el bun mobil? O conducta? Legiuitorul/mediatorul oare nu considera ca bunurile imobile/fixe fac parte din casa? Altfel conform rationamentului acesta viciat se poate considera ca si caramizile sunt bunuri mobile, care e diferenta intre un WC zidit si o caramida zidita?
bunuri imobile = lucruri care au o aşezare fixă, stabilă şi care, aşadar, nu pot fi mutate dintr-un loc în altul, fără să-şi piardă destinaţia iniţială sau identitatea.
/.../ prin natura lor (în cazul cărora imobilitatea, fixitatea, stabilitatea reprezintă o trăsătură ce ţine de specificul existenţei lor şi nu constituie doar o ficţiune creată prin dispoziţia legii;
din această categorie fac parte pământul şi toate lucrurile care, în mod natural sau artificial, sunt încorporate lui: clădiri, conducte de apă sau gaze naturale, arbori şi fructele lor necu-lese etc.
/.../ prin destinaţia lor (care sunt mobile prin natura lor, dar pe care legea le declară imobile atunci când, prin voinţa proprietarului, devin accesorii ale unui imobil prin natură.
/.../ precum şi bunurile cărora proprietarul le-a stabilit o aşezare fixă perpetuă, unindu-le atât de strâns cu un fond, încât nu pot fi desprinse de acesta fără să se deterioreze fondul respectiv, de exemplu, ornamentele prinse în ghips sau în ciment pe faţada unei clădiri etc.
Asadar, sanitarele fixate/fixe pot fi considerate bunuri imobile. Prin natura, destinatie, identitate, functie, asezare fixa perpetua.