avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea programului de lucur
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea programului de lucur

Buna ziua,

Lucrez in cadrul unei companii care merge tot mai jos.
Ieri am primit un mail prim care eram anuntati ca data fiind situatia companiei, conducerea s-a vazut nevoita sa reduca programul de lucru de la 8 ore la 6 ore si implicit si reducerea salariala si ca urmeaza sa primim si deciziile legate de acest subiect.
Ceea ce vreau sa va intreb este daca este legal sa ni se reduca programul si salariul daca noi nu suntem de accord.
Astept un raspuns urgent!


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 23 Decembrie 2015
Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.


Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

In speta, daca vorbim despre o decizie unilaterala de modificare a c.i.m., atunci aceasta trebuie constestata in instanta.
Mail-ul de informare cu privire la acesta decizie suna ceva de genul: "Situatia companiei este asa cum o stiti. Ca urmare, pentru a mai putea sustine costurile salariale, s-a decis reducerea orelor de lucru de la 8 ore la 6 ore pe zi. Proportional se vor reduce si salariile de incadrare."
Au voie sa faca asa ceva desi eu nu sunt de acord?
Va redau din Codul Muncii:
Art. 17
(1) Anterior
incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte puse in fata la semnat angajatlastat angajatlastat Art. 17. [informarea cu privire la clauzele contractului de munca] (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc de munca masterand1 masterand1 Buna ziua. In urma cu 10 luni mi-a fost schimbat locul de munca, cu acordul meu, in cadrul aceleiasi institutii, printr-o decizie de transfer, cu modificarea ... (vezi toată discuția)
Salariu modificat la revenirea din ccc Lotus_7 Lotus_7 buna ziua, inainte de a intra in concediul ptr cresterea si ingrijirea copilului am fost incadrata cu un anumit salariu pe cartea de munca; am revenit, am ... (vezi toată discuția)