avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare diferente apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare diferente apa

Am si eu o problema cu administratorul blocului si nu stiu cui as putea sa ma adresez.As dori o simpla informatie.

Locuiesc intr-un apartament cu 4 camere,fiind singura trecuta la intretinere ,mi se aduc pierderi de apa in fiecare luna 5,6,7 metri.Nu ma pricep foarte bine dar as vrea sa stiu cum se procedeaza si daca este normal acest lucru.Mi se pare nedrept.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:39, 2 Ianuarie 2016
Citez: "Iar presedintii si membrii de comitet care nu sunt in stare sa gestioneze eficient problema apei, sa fie inlocuiti cu altii. Se apropie primul trimestru din 2016 cand fiecare asociatie este obligata prin lege sa convoace adunarea generala. Fructificati aceasta ocazie si puneti oamenii potriviti la loc potrivit."
Permanent aud acelaşi slogan: dacă nu sunteţi mulţumit, ori implicaţi-vă dvs., ori schimbaţi preşedintele sau Administratorul la Adunarea Generală.
Dar ce fac persoanele care au probleme de genul Raisei, care a deschis acest topic, disperată că lună de lună e "buzunărită" de nişte bani pentru un consum nedemonstrabil tehnic, mai ales că pot fi mai multe cauze, care sunt obligaţia preşedinţilor şi a Administratorilor să le rezolve, pentru că de-asta sunt plătiţi, şi chiar "îndestulător", cu de minim 3 ori salariul minim orar pe ţară ?!
În cazul meu, m-am implicat efectiv în problemele Asociaţiei până-n 2014, fiind membru în Comitetul Executiv, dar dacă ai o Preşedintă care a început s-o facă pe dictatoarea, forţând pe toţi cei foşti 6 membri ai Com. Ex. să-şi dea demisia, cu toate că s-au făcut sesizări că aceasta încalcă legile din domeniu (şi prin plângeri penale), aceasta e de neclintit.
La fel, se tot repetă că Primăria prin compartimentul Asociaţii de Proprietari ar trebui să rezolve unele dintre probleme, cel puţin prin somaţii sau chiar şi amenzi, conform art. 55 şi 56 din Legea 230/2007. Cel puţin la noi, dar şi în mai toată ţara, Primarii se fac că nu ştiu că legile din domeniu îi cam obligă cel puţin la un mic control pentru a verifica dacă petiţiile sau reclamaţiile împotriva "şefilor" de Asociaţii sunt veridice ... nici vorbă la noi, ceea ce ne pune pe gânduri că în spatele acestor Preşedinţi de A.P. sunt poate politicieni care nu dau voie proprietarilor să obţină dreptatea pe cale amiabilă, nici măcar când aduc dovezi de abuzuri incredibile !
SFAT PENTRU RAISA: Faceţi orice Reclamaţie sau Petiţie doar în scris, către:
1.Preşedintele (Comitetul Executiv) Asociaţiei, dacă e posibil în maxim 10 zile de la afişarea listelor de Întreţinere la avizier (cum procedează, oare, cei care sunt plecaţi din localitate şi vor să conteste sumele trecute acolo, pierd acest drept ?)
Cereţi-le explicaţii despre modul de rezolvare a obligaţiilor acestora de a întreţine instalaţiile din condominiu în bună stare, fără pierderi care să "buzunărească" proprietarii nevinovaţi.
Dacă preşedintele (administratorul) tot ridică din umeri, nevrând să găsească măcar cauzele acelor pierderi, se dă dovadă ori de incompetenţă, ori de rea voinţă, şi soluţia nu e schimbarea acestora, ci chiar o Acţiune în Justiţie sau chiar plângeri penale dacă se descoperă lucruri mai grave precum Delapidări.
2 Primărie, care are obligaţia prin art. 52, 53, 54, 55 şi 56 din Legea 230/2007 măcar să facă un mic control, pentru a vedea dacă aveţi probe suficiente de a-i soma să intre în legalitate pe "şefii" Asociaţiei !
3. Poliţie, Judecătorie (proces civil), Parchet (plângere penală) dacă sunt fapte penale (studiaţi cu atenţie legislaţia din domeniu - găsiţi orice doriţi, căutând pe Google) ce afectează proprietarii care sunt ca nişte "patroni" în relaţia cu angajaţii Asociaţiilor.
*** DACĂ ADRIANTOT N-ARE PIERDERI DE APĂ DE ... 6-7 ANI (nu prea cred să fie într-un bloc de aprox. 50 de apartamente 0 lei pierderi, dar pot exista minuni), ATUNCI E DE LĂUDAT, PENTRU CĂ FACE ORICE SĂ-ŞI RESPECTE MESERIA PENTRU CARE E PLĂTIT (la Asociaţia mea "mamut", de 460 de proprietari, de vreo 10 ani avem numai conducători incompetenţi sau poate chiar puşi special să ne buzunărească, pentru bunăstarea altora, posibil politicieni, pentru că nerezolvarea reclamaţiilor noastre acolo duce, fără a dovedi realitatea acelor consumuri, unele imposibile d.p.d.v. tehnic).
Apropo, la blocul meu şi pe luna Noiembrie 2015 avem trecute ca pierderi 0 (zero) lei, şi asta se întâmplă de 5 luni, după ce timp de vreo 5 ani am avut pierderi anuale şi de 200 lei (2 milioane lei vechi), adică lunar 100 mc, 200 mc, chiar şi 700 mc datoraţi unor avarii. NI SE PARE DUBIOS, ŞTIIND CĂ ACEST INEXPLICABIL CONSUM DE 0 MC/54 APT. A APĂRUT DOAR DUPĂ CE AM FĂCUT RECLAMAŢII ŞI AM SPUS CLAR ACOLO CĂ PROBLEMA E A ŞEFILOR ASOCIAŢIEI CARE NU REMEDIAZĂ ACESTE PIERDERI ABERANTE !
Raisa, totul e să acţionaţi prompt, mai ales împotriva celor direct răspunzători - Administratorul, Preşedintele, Comitetul Executiv - pentru că doar vorbind şi filozofând nu veţi rezolva nicio problemă.
Dacă nu se poate rezolva amiabil, doar pe calea Justiţiei e posibil să se rezolve problemele proprietarilor nemulţumiţi, cu toate că avem exemple că nici aşa nu se face uneori dreptate.
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2015
zxc1, utilizator
Din cate inteleg sunteti o persoana si vi se pun 6..7 metri cubi in plus? ( spuneti ca sunteti singura trecuta la intretinere ). Normal o persoana nici nu consuma 7 metri cubi intr-o luna ( repet, daca sunteti singura ). Hai, poate 7 mc consumati cu ocazia unor sarbatori, ma rog, cand gatiti mai mult, poate aveti si mosafiri, etc. dar in mod normal ( daca nu credeti vedeti cat se consuma la altii si pentru cate persoane ) nu se consuma atat. Verificati apometrele. Cat despre diferenta...aceeasi verificare puteti sa o solicitati si administratorului sau presedintelui de asociatie. Eu sunt convins ca nici la dansii nu sunt asemenea consumuri..ca apoi sa impartim diferente. Eu cred ca cel mai corect este ca diferentele sa se imparta pe numarul de persoane, nu pe camere sau alte chestii ( nu camerele consuma, ci persoanele). Ce daca o persoana sta in 3 , 4 sau 2 camere? Tot o persoana este si tot ea singura consuma apa. Solicitati lamurirea la asociatie. Nu omiteti si protectia consumatorului...care daca mai functioneaza poate dispune o verificare la asociatia d-vs. si, ma rog, la d-vs. in apartament.
Protectia consumatorului nu ancheteaza modul de repartizare a pierderilor intr-o entitate privata.
@draftacristi,
Nu A.N.P.C. se ocupă de consumurile la apă, căldură, gaze, energie electrică.
Pentru consumurile de apă adresaţi-vă cu o Petiţie A.N.R.S.C.-ului, poate se va mişca ceva.
Dar vă sfătuiesc să vă ţineţi de Preşedinte sau Administrator, să vă clarifice şi din punct de vedere tehnic dacă sunt posibile acele consumuri.
Am văzut şi consumuri de minim 10 mc pentru o persoană, dar nu pot spune dacă era consumul real din luna respectivă, sau era eşalonat un consum datorat unei citiri eronate a valorilor apometrelor de persoanele respective.
Legile din domeniu îi obligă pe cei din Asociaţie să vă remedieze orice problemă ţine de instalaţii. Ei sunt plătiţi destul de bine tocmai pentru a stopa aceste plăţi uneori imposibil de crezut d.p.d.v. tehnic (eu am făcut o statistică şi am găsit aberaţii de consumuri de-a lungul anilor - una dintre ele e faptul că vara aveam consumul mai mare la curentul electric de pe scară decât iarna, când becurile luminează mai mult ... şi multe altele de genul ăsta).
Citiţi Legea 230/2007 şi dacă găsiţi că v-au încălcat drepturile, le puneţi pe hârtie şi le cereţi socoteală ... dar numai dacă citiţi cu mare atenţie orice text de lege, să nu-i acuzaţi pe nedrept !
Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2015
Adriantot, moderator
Asa cum spuneam, repet ca sa inteleaga oricine: proprietarii din asociatia noastra nu au mai fost nevoiti sa platesca nici macar 1 m.c. de apa peste ceea ce au consumat, conform apometrelor individuale, de mai bine de 6 ani. Avem peste 300 de apometre individuale in asociatie si 3 apometre la intrarile in blocuri, apometre ale furnizorului.
De ce? Gestionam cat ne pricepem de bine consumul de apa. In acest sens:
- am facut acum 7-8 ani o reparatie capitala a instalatiilor comune de la subsol
- am angajat permanent o firma de instalatii care viziteaza aproape zilnic instalatiile de la subsol si remediaza rapid orice mica defectiune
- am adoptat un regulament de gestioanre a apei pe care-l puteti citi in partea dreapata a acestei pagini la "Documente utile"
- administratorul verifica periodic de 3-4 ori pe an indexul apometrelor din intreaga asociatie
........
Cat priveste consumurile reale in asociatia noastra, asa cum puteti constata singuri daca accesati listele de plata lunare postate pe site-ul asociatiei noastre, acestea sunt foarte diferite. Avem apartamente cu zero persoane ceau de regula consum zero dar uneori au si 7-8 m.c. consumati. Avem apartamente cu 5-8 persoane ce au consumuri de 1-3 m.c apa luna de luna dar si apartamente cu 2 persoane ce au consumuri de 25-30 m.c. luna de luna. Fiecare e liber sa consume cat vrea fara a impune cineva vreun minim sau maxim.
Acolo unde nu se cunoaste indexul pana la intocmirea listei de plata lunare, se trece pe la plata cate 7 m.c./persoana/luna, cu regularizare in luna urmatoare sau in maxim 3 luni.
Pe scurt acestea sunt principalele masuri adoptate de noi de si nu o sa vedeti diferente de apa de plata pe listele nostre de plata de ani buni. Si va garantez ca nu avem nemultumiri din partea membrilor asociatiei decat foarte rar atunci cand uita unii sa dea indexul si nu este de gasit cateva luni. Si atunci regularizam pe maxim 3 luni, le explicam situatia, le mai aratam odata regulamentul... Dar sunt cazuri izolate si acestea se rezolva.

Alte discuții în legătură

Nereguli consum de apa in bloc. pierderi de cel putin 30mc lunar. adrian_adri adrian_adri Buna ziua. As dori cateva sfaturi in legatura cu o situatie cu care ma confrunt de cateva luni. In fiecare luna, la consumul de apa declarat mi se adauga ... (vezi toată discuția)
Cati litri de apa are voie sa puna asociatia de proprietari in plus fata de consumul real al unui apartament alimacri49 alimacri49 Buna ziua, Asociatia noastra de proprietari pune lunar in plus fata de consumul real al unui ap. cate 500 l de apa/persoana si nu pe ap. Pt.luna dec. a pus ... (vezi toată discuția)
Plata consumurilor de apa rece si calda cu 40% mai mult nsc0 nsc0 Buna seara, Am o problema cu asociatia de locatarii care de mult timp imi trece la intretinere, consumuri de apa rece si calda marite ~ cu 40% fata de cit ... (vezi toată discuția)