avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli comune de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli comune de incalzire

Supun atentiei Dvs urmaroarea situatie a unui condominiu:
- subsolul tehnic transformat in spatiu comercial
- parter si mezanin spatiu comercial (din constructie)
- 12 etaje/48 de apartamente de locuit
Condominiul este racordat la sistemul centralizat de incalzire, prevazut cu gigacalorimetru dar fara repartitoare de costuri la nivel de apartament. In acest moment, peste 50% din locatarii condominiului sunt debransati si folosesc CT existand si locatari doar cu caloriferele sigilate, fara alta sursa de incalzire. Nu mai exista alte sisteme de incalzire pe casa scarii, uscatoare etc. Mentionez ca acum repartizarea cheltuielilor de incalzire se face in functie de SET.
Si acum vine intrebarea:
In acest condominiu se repartizeaza cheltuieli comune din factura RADET locatarilor debransati si daca da, cum se calculeaza aceasta ?
Asociatia spune ca NU deoarece nu exista parti comune
-subsolul, parterul si mezaninul sunt "alocate" firmei care functioneaza,
- coloanele din apartamentele debransate sunt "izolate termic" (unele dintre ele cu mansoane de burete)
- alte surse de incalzire nu mai exista in spatiile comune.
Din pacate nu am gasit in nicio lege reglementari despre aceasta situatie. Singurele puncte de vedere le-am gasit pe:
[ link extern ]
[ link extern ]
De asemenea as vrea sa va intreb de unde incepe a fi socotita reteaua de incalzire ca fiind a proprietarilor? De la gigacalorimetru sau din caminul aflat in vecinatatea blocului ? In situatia data, anul trecut, gigacalorimetrul s-a aflat montat in punctul termic, aflat la 300 de metri de condominiu.

Cu respect
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 15:40, 26 Decembrie 2015
cheltuielile se repatizeaza tuturor din condominiu in felul urmator
cei care au centrale termice li se repartizeaza caltura ce o degaja coloanele de agent termic care trec prin apartamente
daca exista coloane in care tevile sau taiat de la subsol si nu mai exista tevile care trec prin apartamente atunci nu se mai repartizeaza nicio cheltuia cu agentul termic,indiferent daca au tevile izolate sau nu.
apartamentelor care sant debransate (calorifere sigilate)tot li se repatizeaza cheltuieli de caldura pt ca tevile trec prin apartamentele lor.
asociatia ar trebui sa decida daca sa rezilieze contractul cu furnizorul de agent termic si toti din bloc sa va montati centrala termice individulae si astfel discutiile o sa dispara.
atata timp cat o sa fie uni cu centrale de apartament si alti cu incalzire de la furnizor central o sa fie discutii.
sfatul meu sa va montati toti centrale termice si factura scade foarte mult ,
cu cat se vor debransa mai multi cu atat cei ramasi o sa platesca mai mult.
gigacalometru dupa parerea mea trebuie montat la intrarea in condominiu si nu la 300 de metri.in 300m de teava se pierde caldura considerabil pana la intrarea in condominiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata servicii de caldura apartament debransat catalinita catalinita Buna ziua, Anul trecut m-am debransat de la caldura, am montat centrala si totusi, aparent inca mai platesc caldura celor doua coloane care imi traverseaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as avea si eu urmatoarele intrebari, va rog frumos ... Petre Corina Petre Corina Buna ziua, As avea si eu urmatoarele intrebari, va rog frumos sa ma ajutati: Cum se imparte factura la caldura intre apartamentele ramase bransate si cele ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)