Buna ziua. Am avut o plangere la politie de inselaciune care acum s-a transformat in abuz de incredere. In opinia mea nu este nici una nici alta . O ruda mi-a dat o suma de bani sa o pastrez si daca am nevoie sa ma folosesc de ea iar cand o cere sa o dau inapoi. La data cand mi-a cerut-o nu am avut toata suma dar i-am dat o parte din urmand ca in scurt timp sa-i dau toata suma . I-am dat banii pe 18.02 intelegandu-ne ca intr-o luna sa dau si diferenta. Pe 25.02 am primit citatie de la politie ca am plangere penala de inselaciune. Nu m-am prezentat iar prin mai m-am trezit la 7 dimineata cu doi politisti la usa din orasul respectiv care e cam la 60 km de bucuresti care dupa ce am stat de vorba , i-am invitat in casa , mi-au lasat o alta citatie cu un alt numar de dosar pe aceiasi invinuire. M-am dus cu avocat si am dat declaratie . La unul din martori sau dus la usa unul dintre politisti cu cel care a facut reclamatia spunandui ca are obligatia sa vina la politie sa dea declaratie fara insa ai lasa vreo citatie. Acum ma suna avocatul care mi se pare cam dubios si imi spune ca s-a inceput urmarirea penala pe abuz de incredere si ca a primit el mail cu citatie sa ma prezint eu si toti martorii sa dau declaratii. Eu stiu de la un politist ca citarea nu este legala decat daca se face prin posta . Mi-a spus ca altfel nu este valabila din punct de vedere legal. Si primesc un sms de la avocat ca trebuie in aceeasi zi sa merg la Alexandria la testul poligraf. Intai la testul poligraf si apoi la politie pentru declaratii cu toti martorii . Sfatul lui este ca nu trebuie sa suparam anchetatorii ca ii fac lui reclamatie. L-am intrebat daca ma ajuta testul poligraf el a zis ca da , dar eu m-am interesat si am aflat ca nu , chiar daca iese bine nu ma ajuta , dar daca domnul politist a zis noi nu putem sa ne opunem. Eu stiu ca numai anumite orase au test poligraf si Alexandria nu se afla printre ele . Cel mai apropiat de orasul respectiv este Bucuresti. Eu am facut dovada la politie ca am dat o suma de bani , numai ca ei contesta asta si contesta si faptul ca mi-au dat suma respectiva ca vor dobanda la ea . I-am aratat polistului un sms in care vorbea respectivul de dobanda.
Nu stiu ce sa fac iar avocatul m-a deziluzionat teribil. Culmea ca il mai am si intr-un alt proces care abia a ainceput.
Ce sfat imi dati? Multumesc.
Problemele dvs sunt f multe si destul de "ciudate", ca sa spun asa. Nu ma pot pronunta asupra corectitudinii avocatului dvs luand in calcul doar ceea ce ati expus dvs aici. In schimb, ati atins doua aspecte extrem de importante despre care as vrea sa fac vorbire in continuare.
Astfel, in România testarea poligraf este benevolă, se efectuează numai cu acordul scris al persoanei, iar refuzul examinării nu incumbă efecte juridice.
In Romania functioneaza 14 laboratoare interjudetene de detectie a comportamentului simulat (Institutul de Criminalistica Bucuresti, Politia Capitalei, Inspectoratele Judetene de Politie: Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta, Bacau, Brasov, Braila, Prahova, Bihor, Hunedoara, Dolj, Galati -; enumerate in ordinea infiintarii), dotate cu poligrafe moderne de provenienta americana, la care sunt arondate toate judetele tarii, cu perspectiva infiintarii a inca 8 laboratoare.
Metodologia folosirii tehnicii poligraf este unica, fiind aprobata de Ministerul de Interne.
Examinarea cu tehnica poligraf se efectueaza pe baza rezolutiilor motivate sau a ordonantelor dispuse de organele de cercetare penala si la cererea expresa a apararii. Aceasta fiind un mijloc de investigare, trebuie sa fie solicitata si sa constituie de regula, un moment initial al anchetei si nu o ultima activitate, cand reactivitatea psihoemotionala a subiectului in cauza este afectata de foarte multi factori. Cu cateva zile inainte de investigare, examinatorul va studia in mod detaliat dosarul cauzei, pentru a formula impreuna cu cel care instrumenteaza cauza, cele mai adecvate intrebari. La efectuarea examinarii va fi respectat principiul liberului consimtamant si al prezumtiei de nevinovatie. Daca subiectul nu este de acord cu efectuarea testarii, examinatorul va incheia un proces-verbal de consemnare a refuzului si a motivului invocat. Subiectul in cauza poate reveni asupra refuzului intial, urmand a fi ulterior examinat.
La efectuarea examinarii va fi respectat principiul liberului consimtamant, subiectul completand in acest sens o declaratie de consimtamant.
Utilizarea rezultatelor examinarii poligraf in procesul penal, este privita cu circumspectie de catre instantele judecatoresti, deoarece detectarea sinceritatii sau nesinceritatii unei persoane poate fi supusa erorii, fapt ce ar afecta valori de o deosebita semnificatie sociala, morala si juridica.Investigarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf nu rezolva intreaga problematica a probatiunii intr-o cauza penala, deoarece menirea ei nu este aceasta, iar specialistul examinator nu este organ de urmarire penala abilitat cu competentele corespunzatoare. Aceasta metoda contribuie la focalizarea investigatiilor criminalistice, deschide noi piste spre probatiune, oferind informatii absolut necesare acolo unde alte mijloace investigative nu au acces.
In concluzie, dvs nu puteti fi obligat sa efectuati acest test daca nu doriti! In plus, interesati-va daca aceasta testare a fost dispusa prin rezolutiile motivate sau prin ordonantele dispuse de organele de cercetare penala. Si cel mai important, rezultatele testului poligraf nu constituie proba juridica valabila in dreptul roman. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca acest test poligraf, in cazul in care veti fi de acord sa-l faceti, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte si etape obligatorii, iar daca vi se pare ca ati fost privat de unul dintre aceste aspecte, veti putea contesta rezultatul testului pe baza celor constatate a fi in neregula. Dar pt asta va trebui sa cunoasteti multe detalii vis a vis de procedura testarii in sine. Daca sunteti interesat de aceste aspecte, va rog sa precizati aceasta si va voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.
A doua probleme foarte importanta ar fi modul de citare. Conform prevederilor art. 175 cpp, chemarea unei persoane in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata se face prin citatie scrisa. Citarea se poate face si prin nota telefonica sau telegrafica. Citatiile se inmaneaza de agenti anume insarcinati cu indeplinirea acestei atributii sau prin mijlocirea serviciului postal.
Conform art. 177 cpp invinuitul sau inculpatul se citeaza la adresa unde locuieste, iar daca aceasta nu este cunoscuta, la adresa locului sau de munca, prin serviciul de personal al unitatii la care lucreaza. Daca nu se cunoaste adresa unde locuieste invinuitul sau inculpatul si nici locul sau de munca, citatia se afiseaza la sediul consiliului local in a carui raza teritoriala s-a savarsit infractiunea. Cand activitatea infractionala s-a desfasurat in mai multe locuri, citatia se afiseaza la sediul consiliului local in a carui raza teritoriala se afla organul care efectueaza urmarirea penala.
Referitor la procedura de citare a altor persoane in afara de dvs, aceasta se face potrivit dispozitiilor din prezentul articol. Unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal si alte persoane juridice se citeaza la sediul acestora, iar in cazul neidentificarii sediului, citatia se afiseaza la sediul consiliului local in a carui raza teritoriala s-a savarsit infractiunea.
Conform art. 178 cpp citatia se inmaneaza personal celui citat, care va semna dovada de primire. Daca persoana citata nu vrea sa primeasca citatia, sau primind-o nu voieste sau nu poate sa semneze dovada de primire, agentul lasa citatia celui citat ori, in cazul refuzului de primire, o afiseaza pe usa locuintei acestuia, incheind despre aceasta proces-verbal.
Daca persoana citata nu se afla acasa, agentul inmaneaza citatia sotului, unei rude sau oricarei persoane care locuieste cu ea, ori care in mod obisnuit ii primeste corespondenta. Citatia nu poate fi inmanata unui minor sub 14 ani sau unei persoane lipsite de uzul ratiunii.
Daca persoana citata locuieste intr-un imobil cu mai multe apartamente sau intr-un hotel, in lipsa persoanelor aratate in alin. 1, citatia se preda administratorului, portarului ori celui care in mod obisnuit il inlocuieste.
Persoana care primeste citatia semneaza dovada de primire, iar agentul, certificand identitatea si semnatura, incheie proces-verbal. Daca aceasta nu voieste sau nu poate semna dovada de primire, agentul afiseaza citatia pe usa locuintei, incheind procesverbal.
Si ar mai fi o groaza de alte aspecte pe care le ridica cazul dvs, dar nu stiu exact despre ce este vorba si mai bine ma opresc aici. daca doriti sa aflati mai multe informatii vis a vis de aspectele aratate anterior, va rog fiti explicit ce anume v-ar interesa ca sa va pot raspunde strict la problema.
Aspecte foarte confuz si haotic explicate de catre dvs.Implicarea aparatorului in directia determinarii dvs sa efectuati testul poligraf este bizara,oricum depaseste cadrul legal,deoarece testul este b e n e v o l Precizarea ca solicitarea dvs a fost realizata prin comunicarea citatiei prin email avocatului ,depaseste cadrul legal ..Va-ti exprimat ca beneficiati de serviciile aparatorului in mai multe cauze,dupa o minte sanatoasa ,daca constatati ca actiunile avocatului conduc catre consecinte defavorabile dvs,dupa o minte sanatoasa,pana nu va face mai multe "ghidusii",scapati de el.Pentru sfaturi concise si concrete,reveniti cu precizarea situatiei concis si concret.
Se face diferenta intre citare si chemare
Citarea se poate face si prin nota telefonica, telegrafica sau alt mijloc de comunicare electronica.
Citaţia - prin care se consemnează chemarea - se semnează de cel care o emite (art. 176).
Nu chemarea se face prin notă (scrisă), ci procedura de citare se poate face şi prin Notă telefonică sau telegrafică sau alte mijloace
Codul de procedură penală utilizează termenul de chemare în mai multe sensuri.
În cel mai larg sens, sensul comun al cuvântului în limba română, prin chemare se înţelege şi este folosit drept solicitare (art. 195 sau 4934 din Codul de procedură penală), strigare, apelare (298), încunoştinţare (444 din Codul de procedură penală).
În sens larg, de citare, noţiunea o găsim în art. 7, 24, etc etcCodul de procedură penală.
În sens restrâns, chemarea presupune forma citării scrise, ca act de sine stătător, şi nu şi notificată, în art. 183, 481, 484, 488 din Codul de procedură penală.
Iar daca locul ales pt comunicare actelor este biroul de avocat....
PS eu nu l-a asta ma refeream cand am spus ca i-ar trebui alt avocat
Ati aflat ca s-a inceput urmarirea penala ? :stunned: Pai cum asa ? Ati fost audiat inca o data la politie in prezenta avocatului ? Vi s-a prezentat materialul de urmarire penala ? Ati fost pus sa semnati un proces verbal in acest sens ? Ca vi s-a prezentat materialul de urmarire penala, ca vi s-a adus la cunostiinta acest lucru in prezenta avocatului ? Parerea mea e sa renuntati la acest avocat daca nu va inspira incredere.
TREBUIE sa va prezentati de fiecare data la solicitarea organului de cercetare penala.Daca nu puteti sunati la politie si anuntati. Dar nu mai faceti asa, sa nu va prezentati ca nu e bine.
Poligraf
ragaliemariana
Va rog unde gasesc metodologia(procedura) completa si punctuala (acreditata)a testarii cu poligraful.
Etapele ,drepturile si obilgatiile , persoanei testate ... (vezi toată discuția)
Poligraf
ragaliemariana
Va rog ajtati-ma cu o litera de LEGE.
La CA a fost admis testarea poligraf, am primit raportul nrgativ dar insotir de o singura diagrama( in loc de 3 ca au ... (vezi toată discuția)