avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza diferenta de apa rece de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza diferenta de apa rece de la contoarul principal la cele individuale?

Am urmatoarea situatie :locuiesc pe o scara cu 20 de apartamente,scara noastra este asociatie de prop. separate de celelalte scari,si am o problema referitor la calcularea apei reci. Toate cele 20 de apartamente sunt contorizate.Contoarele sunt citite si verificate de catre administrator si un reprezentant al asociatiei. La citirea contorului de scara rezulta un anumit consum in mc,consum care nu corespunde cu cel de la contoarele apartamentelor.Spre exemplu luna aceasta diferenta a fost de 6 mc,in minus..Administratora a pus pierderile de 6 mc doar la apartamentele cu cel mai mic consum,respectiv la 5 apartamente.Mie mi-a pus in plus 2 mc iar la alte 4 apartamente cate 1 mc.La celelalte 15 apartamente nimic..Noi suntem 3 persoane ,2 adulti si un copil si am avut un consum de 3mc apa rece si 3mc apa calda.Eu si sotia plecam dimineata si venim seara in timp ce copilul sta ziua la soacra. Este normal ca pierderile sa se puna doar la cei cu consum mic? E legal? Emoral?Am vb cu administratora si presedintele si mi-au spus ca acest lucru s-a hotarat in adunarea generala.Mentionez ca eu m-am mutat in acest bloc de 2 luni.Am solicitat ca aceste pierderi sa se faca la nr de persoane dar nu am avut cu cine sa discut.Cum pot ataca aceasta hotarare?Ce baza legala pot invoca?
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2015
orangeman29, utilizator
Cel mai recent răspuns: orangeman29 , utilizator 12:27, 1 Ianuarie 2016
Un raspun logic dar care nu ii intereseaza pe domnii(presedinte si administrator) Nu stiu cat ma pot ajuta cei de la primarie.Am sa incerc. Comitet executiv nu avem. Presedintele si administratorul decid tot.Am avut mai multe discutii cu ei dar nu am ajuns la un consens. le-am spus ca nu o sa platesc intretinerea si mi-au spus ca e treaba mea ca au mai castigat in instant ,referitor la pierderile de apa puse dupa bunul plac,ca sunt acoperiti de procesul verbal semnat de proprietari.O alta problema care am mai ridicat-o a fost salariul administratorului si cheltuielile administrative ,la noi in bloc ei pun aceste cheltuieli la nr de personae ,nu la cota parte indiviza cum ar trebui.
Nu inceteaza sa ma surprinda cantitatea de apa rece folosita de 2 adulti si un copil, in acest caz, pe luna.: 3 mc. Cunosc cazuri in care pe luna, adica luna de luna, 1 persoana "foloseste" 0.5 mc AR. Se poate si mai bine.

Dar aceste cifre reflecta realitatea?
- Pe luna, numai toaleta á 7 trageri de apa/zi= 2.58 mc AR
- Masina spalat rufe= 9.30 l pr. kg haine (daca se spala de 2 ori/sapt) =ca. 0.58 mc AR

Deja s-au facut 3 mc AR/luna. Apa consumata pentru: bucatarie, spalatul pe miini, la gatit, curatenie, toaleta zilnica, dusul, cine plateste?

1 mc AR/ pers/ luna, nu este in zona realistica.
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2015
ContSters371153, utilizator
ce au decis ei e fix pix cu tot cu semnaturi, regulamentul de gesstionare a apei se aproba in comitetul executiv ,daca nu exista ,poate sa stranga ei si semnaturi de la presedintele tari ca nu e legal,
cat in ce priveste contestarea hotararilor adunarii generale curtea constitutionala a eliminat din lege sintagma de la adoptarea acesteia si puteti contesta in instanta cum a scris si dna ynocenta de la comunicare sau aflarea existentei acestei hotarari.
daca comitet executiv nu e ,exista cenzori acolo sau comisie de cenzori?
contestati lista de plata la presedintele de asociatie la 10 zile de la afisarea acesteia si le cereti cu legea in mana calcularea salariului si cheltuielilor administrative pe cota parte indiviza nu pe nr de persoane.
conform art 43si 44 din HG 1588/2007
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.


pentru vigua,
nu e un consum nerealist 3 metri cubi pe luna ,luna trecuta am consumat 3 metri avand centra proprie eu si sotia si copilul
problema e ca daca nu stai acasa si te duci la munca nu prea consum din ce cauza.
1 beau apa numai de la izvor,am unu aproape si cand vin de la munca cu masina umplu cate o sticla de 10 litri.
2wc-ul nu cred ca il folosesc de 7 ori pe zi ,bazinul acela are in jur de 7 litri, 1 m cub are 1000
deci ca sa consum un m cub trebuie sa trag apa de 143 de ori
masina de spalat momentan nu am (urmeaza sa imi iau)
poate omul se spala cu apa calda si nu consuma apa rece.
media pe luna la consum la mine de apa rece 4 metri maxim 5 metri apa rece ,mai mult nu am platit nicodata la 3 pesoane


Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2015
fyeratanye, utilizator
Ma scuzati ca intrevin , dar problema nu este cat consuma x , y ,z ci ce trebuie facut pentru ca aceste " pierderi " sa fie cat mai realiste si mai mici .
Pentru ca atata timp cat nu ai avarii , acestea nu pot fi de ordinul a sute de metri cubi pe asociatie , aici daca cineva poate da un verdict care ar fi cauza , sau poate stie dar nu poate sa spuna , iar de nu asa cum am mai spus si imi mentin afirmatia : se fura mai pe romaneste , de cine ? probabil ca multi banuiti .
Degeaba se spune ca , Comitetul executiv decide cum se " imparte " aceste diferente , pai fara aprobarea adunarii generale nu cred ca este corect daca vorbim de acel ROI .
Sunt de acord ca imparteala sa se faca pe cota parte indiviza , dar numai in cazul cand a existat o avarie , in rest unora le creezi un avantaj si pe altii ii pui sa plateasca ca are 3 - 4 camere si locuieste singur sau doar cu sotul / sotia .
Un raspuns ar fi acela cum este corect daca poate exista asa ceva si din punct de vedere moral daca si aici exista asa ceva .
viqua a scris:




Dar aceste cifre reflecta realitatea?
- Pe luna, numai toaleta á 7 trageri de apa/zi= 2.58 mc AR
- Masina spalat rufe= 9.30 l pr. kg haine (daca se spala de 2 ori/sapt) =ca. 0.58 mc AR





Nu generalizati
Sunt cazuri si cazuri
Am in imobil familie compusa din 3 persoane pensionari care de ani de zile consuma real mai putin de 1mc/apa rece/calda/luna
Desi initial a ridicat suspiciuni,am fost obligati sa constatam ca familia zilnic ,de ani buni,la ora 6,45 pleaca si revine in imobil dupa ora 21,30
Familia respectiva zilnic se deplaseaza la fiica lor la un bloc invecinat ,unde se spala,isi spala lucrurile,unde mananca
Avem in imobil un proprietar care singur fiind ,comunica lunar 10-12 mc apa calda,2-3 mc apa rece
Nu utilizeaza efectiv atata apa calda,dar lasa sa curga apa la baie pana apare apa calda

Alte discuții în legătură

Tabel lunar cu plata la intretinere ContSters94817 ContSters94817 In fiecare luna in tabelul afisat cu intretinerea apare rubrica cu indexul citit de proprietar pe apometre la apa calda si apa rece si suma aferenta ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul tarife apa rece si apa calda - intretinere gabi.b gabi.b Am sunat la furnizorul de apa si mi s-a comunicat ca metrul cub de apa rece este 2,8 lei si apa de canal 1,2 lei. Cum se calculeaza apa facturata locatarilor ... (vezi toată discuția)