avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

Buna ziua!
Am urmatoarea speta: o salariata, in prezent gravida, lucreaza pe o perioada determinata de un an. Contractul de munca ii expira la 31.01.2016 iar din partea angajatorului i s-a transmis ca nu mai sunt interesati sa-i prelungeasca contractul.
Din calculele mele ar trebui sa intre in concediul prenatal/postnatal la mijlocul lunii februarie. Întrebarea mea este: daca isi ia concediu medical de risc maternal inainte de data de 31.01.2015 dupa care sa intre in prenatal/postnatal, pentru a avea contiunitate si a putea beneficia de indemnizatia de crestere copil, contractul ei pe perioada determinata poate inceta? Poate inceta contractul de munca pe perioada determinata atunci când angajatul se afla in concediu medical?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:50, 30 Decembrie 2015
Art. 49 C.mun.
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
...

Art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
....
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Prin urmare, contractul individual de munca incheiat pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat conform art.56 alin.1 lit.i din Codul muncii, chiar daca salariatul se afla in acel moment in concediu medical, concediu de maternitate sau CCC.
La incetarea CIM pe durata determinata, in 31.01.2016, persoana in cauza se poate inscrie la somaj, iar in cursul lunii februarie poate intrerupe somajul cu concediul de maternitate de 126 de ile calendaristice, apoi cu CCC pana la varsta de 2 ani a copilului, dupa care se poate relua somajul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate OanaFacas1988 OanaFacas1988 Buna ziua , Sunt insarcinata in 15 saptamani, lucrez ca si consilier Clienti la o banca si am contractul de munca pe perioada determinata, urmand sa intru ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Alex2yo4u Alex2yo4u Buna seara, sunt o graviduta in 5 luni,iar peste 2 luni,mai exact pe 10 iulie implinesc 1 an de munca in actuala firma. Intrebarea mea este cand trebuie ... (vezi toată discuția)
Prenatal-raspuns urgent marianelena marianelena Am dreptul la prenatal Sotia este in ultima saptamana a celui de al doilea contract pe 6 ... (vezi toată discuția)