avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Insolventa CEH HUNEDOARA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Insolventa CEH HUNEDOARA

Astazi, 29.12.2015, CEH HUNEDOARA a depus cererea de intrare in insolventa, as vrea sa stiu daca la intrarea in insolventa se va mai respecta CCM-ul care este in vigoare pana in August 2016.
As vrea sa mai stiu daca disponibilizarile se pot face fara a fi consultate sindicatele?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:34, 29 Decembrie 2015
Se vor respecta prevederile CCM-ului, chiar daca societatea a intrat in insolventa.

"După data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de muncă ale personalului debitorului se va putea face de urgenţă de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz. În cazul în care sunt incidente dispoziţiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în ceea ce priveşte concedierea colectivă, termenele prevăzute de art. 71 şi art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se reduc la jumătate". (art.123 alin.8 din Legea 85/2014).

In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare disponibilizari nicusan nicusan inainte de trimiterea catre sindicat a notificarii privind consultari in privinta concedierii colective este nevoie mai intai de aprobarea in Consiliul de ... (vezi toată discuția)
Firma in insolventa Diana_B Diana_B Buna ziua, In situatia in care o firma a intrat in procedura de insolventa ce se intampla cu contractele de munca suspendate ale angajatilor aflati in ... (vezi toată discuția)
Concedieri colective Antonie Bogdan Antonie Bogdan Buna ziua. In firma unde lucrez s-au facut deja 2 randuri de concedieri colective si cred ca urmeaza al 3-lea din care probabil voi face si eu parte. Stiu ca ... (vezi toată discuția)