avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitatea a altceva decat acte juridice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitatea a altceva decat acte juridice

Potrivit art. 1246 alin. (1) C.civ. Nulitatea poate fi definită ca sancţiunea care lipseşte actul juridic civil de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru încheierea sa valabilă.
Nulitatea, si in particular anularea, priveşte numai actele juridice, nu şi faptele juridice stricto sensu.
De stricta interpretare există, însă, şi dispoziţii legale din care rezultă că nulitatea este o sancţiune care nu se aplică exclusiv actelor juridice: spre exemplu, art. 196-199 C.civ. reglementează nulitatea persoanelor juridice; art. 100 alin. (1) şi (4) C.civ. se referă la anularea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea (cu precizarea că actele de stare civilă nu sunt acte juridice în sens de negotium, ci acte în sens de instrumentum, adică înscrisuri).

Mai exista si alte exemple de nulitati care se aplica la altceva decat acte juridice????
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:30, 31 Decembrie 2015
trandafir2 a scris:

Nu (intrebarea este un nonsens, aici nu am ce sa va raspund)


1. Intrebarea este un nonsens pt ca am adresat-o eu neglijent:
Nu este vb ca nulitatea actului administrativ, si eventuala nulitate a actului procedural... sunt specii ale nulitatii actului juridic civil...
Ci ca insusi actul administrativ, respectiv actul procedural sunt specii ale actului juridic :)
Nu nulitatile lor sunt specii :)

2. Cum se poate nulitatea actului normativ??????????????

3. Revenind la intrebare: daca se poate nulifica si o persoana juridica... sau un inscris de stare civila. Ce altceva se mai poate nulifica?? (in afara de acte juridice, administrative, normative)
aidu a scris:

Ce altceva se mai poate nulifica?? (in afara de acte juridice, administrative, normative)

Habar n-am. Pana la urma si persoana juridica, casatoria, etc sunt tot conventii, acorduri de vointa, acte juridice (civile) in fapt. Care-i obiectul discutiei?
Ultima modificare: Joi, 31 Decembrie 2015
trandafir2, moderator
Acum va zic in ce context am pus intrebarea:

Am formulat o actiune, cu 2 capete de cerere:
1. anularea deciziei 349
2. anularea deciziei 325

Eu am explicat in detaliu la ce acte juridice unilaterale ma refer.
In privinta celui de-al doilea insa mi-a picat fata cand am citit hotararea: a zis instanta ca 'decizia 325' este o adresa de comunicare, asadar ca nu modifica raporturi juridice, deci cererea este inadmisibila.

Intr-adevar, inscrisul poarta nr. 325/14.11.2013, insa eu m-am referit, in dezvoltarea motivarii, la decizia care a fost comunicata prin intermediul acelui inscris, decizie care nu a mai fost preconstituita sub forma altui inscris.

Desigur, in apel pare suficient faptul ca instanta a incalcat contradictorialitatea, fara sa fi pus in discutie si sa ceara lamuriri... Si ca am explicat clar in cererea introductiva ce cer.

Insa vreau sa demonstrez si ca nu putea instanta sa se faca ca nu intelege ceea ce cer... adica ca prin folosirea termenului nulitate se subintelege obligatoriu un act juridic...
Ce pot sa zic? Imi pare ca sunteti autodidact, exista o carte (nu-i scumpa), Convinge judecatorul (scrisa de un fost judecator, nu-i dau numele), cititi capitolul Scrie ca să convingi judecătorul, poate, poate gasiti raspunsul acolo.
Mai mult nu pot sa imi dau cu parerea, poate ati gresit dvs., poate instanta, nu stim, important este ca dvs. sa fi actionat astfel incat sa nu aveti ce a va reprosa.
Instanta n-a gresit. A facut deliberat mizeria asta, pt ca e in relatii de interese cu partea adversa, si face si pe drq in 4 sa o avantajeze.

Pe langa consideratiunea morala de a fi actionat astfel incat sa nu am ce a va reprosa... chestiunea concreta e ce fac in apel???

PS. Are cineva cartea in PDF? :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa solicit pe cale de actiune directa nulitatea unui act de procedura? aidu aidu Evident ca instanta de control judiciar poate desfiinta actele de procedura savarsite de instanta de fond cu incalcarea prevederilor ce le atrag ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului de a incepe executarea silita F.V. Strauß F.V. Strauß In anul 1995 instanta de contencios admite actiunea in anulare a unei autorizatii de constructii emisa de biroul urbanism, fara a avea consimtamantul unuia ... (vezi toată discuția)
Consemnarea in scris a depozitiei martorului constituie act administrativ? aidu aidu Depozitia scrisa a martorului constituie proces-verbal. Procesul verbal nu e act administrativ, doar daca e pregatitor. Insa depozitia unui martor nu e deloc ... (vezi toată discuția)