avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Baza calcul concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Baza calcul concediu medical

Buna ziua,

Cum se calculeaza baza pentru concediul medical? Incepand cu 1 dec 2015 am schimbat locul de munca. Anterior am avut un salariu brut de 6500 lei. Acum am un salariu mai mic.
In decembrie am avut 4 zile de concediu medical ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani si azi am avut surpriza neplacuta din partea contabilului de la nou loc de munca sa-mi spuna, ca baza pentru calculul concediului medical o reprezinta suma a 12 salarii minime brute pe economie pentru ca salariu meu anterior pe ultimele 6 luni este prea mare.
Va rog sa-mi spuneti care este de fapt baza din care se calculeaza concediul medical?

Multumesc,
l
Cel mai recent răspuns: Annca23 , utilizator 01:21, 5 Martie 2018
Buna ziua,
Urmeaza sa intru in concediu prenatal in primavara anului 2018, cel mai probabil martie - aprilie.
Angajatorul meu propune ca incepand cu 1 ianuarie 2018 sa pastreze acelasi salariu brut ca inainte de 1 ianuarie, si sa compenseze lunar cu prime pana la acelasi nivel salarial net de la 31 decembrie 2017.
Intrebarea mea este: primele/bonusurile acordate lunar, care nu sunt prevazute in contractul individual de munca sunt luate in calcul pentru stabilirea bazei concediului medical (pre/postnatal) si ulterior la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului?
Daca primele sunt acordate in sume brute si intra in baza de calcul al impozitului pe salarii, atunci nu ar fi problema, ar intra la calculul indemnizatiei de maternitate si apoi a celei de CCC.
Mai sigura ar fi insa majorarea salariului brut, care v-ar ramane si pe viitor, primele pot fi promise acum si ulterior se poate sa nu se mai acorde, din diverse motive invocate.
Bună ziua,
E prima data când "beneficiez" de un Cm.
Ma puteți ajuta cu un calcul scurt?
Am avut Cm cu 01 (75%) luna ianuarie 2018 de 4 zile plus o zi de concediu de odihna.
Salariu brut: 2860
Bonus de producție în general 30% (depinde de luna, dar de obicei e 30%)
Spor de noapte și spor de weekend 25% (am avut CM în săptămâna de noapte) dar am avut 4 zile de weekend de 12*ore.
Bonuri: da 12.5 lei/bon.
Total ore lucrate: 108 din care 48 în weekend. Raportate la nornativul lunii.

Mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2018
DoubleL94, utilizator
Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (inclusiv indemnizatii CM)
- se aduna numarul de zile lucratoare din cele 6 luni in care a lucrat sau a avut CM (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 74
Cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate este egal cu produsul dintre media zilnicã şi procentele prevãzute de lege, multiplicat cu numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical, astfel:
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM,
în care:
- Ci = cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- NZLCM = numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical.

Exemplul nr. 2
──────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 125+281 500 500
NZ 21 19 21 20*) 21 20
──────────────────────────────────────────────────
*) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical pentru care a primit 281 lei reprezentând indemnizaţie de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv 5 zile pentru care s-a achitat contribuţia (125 lei).
în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul;
SUMĂ V = 5 x 500 lei + (125 lei + 281) lei = 2.906 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 2.906 lei : 122 = 23,8197 lei*);
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din OUG nr. 158/2005];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lunã);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8197 lei x 75% x 22 = 393,0246 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.

Pentru un calcul exact, trebuie sa precizati:
- veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare
- daca ati avut perioade nelucrate (neplatite) in cele 6 luni anterioare
- daca aveti persoane in intretinere (pentru deducerea personala)
- data exacta de inceput a concediului de risc maternal
- salariul brut de incadrare din CIM
Cu scuzele de rigoare, art.74 mentionat mai sus nu mai este in vigoare, dar calculul indemnizatiei se face absolut la fel cum se indica in acest articol.

Alte discuții în legătură

Calcul cm madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! Cum calculez corect baza de calcul la un CM , cod 01, perioada CM 16.08.2016-18.08.2016. Salariat angajat din 07.03.2016.Nu a mai lucrat in alta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal harnica harnica Buna ziua Sunt in concediu prenatal din 1 ianurie 2017. Pe statul de plata apare suma de 898 RON pe care trebuie sa o primesc de la angajator. Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal larisa891 larisa891 buna ziua..am intrat in concediu prenatal..cat ar trebui sa iau banii in mana daca salariul este de 1450 lei? (vezi toată discuția)