avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pod la mansarda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pod la mansarda

Buna ziua,

Am cumparat recent un apartament situat la mansarda unui bloc, (p+6+m) dintr-un cartier rezidential nou.
Deasupra palierului de mansarde (14 la numar) este pod clasic de inaltime mica, cu acces pe la casa liftului.
Toate apartamentele de la mansarda, inclusiv holul blocului, au tavanul din rigips si in pod nu este nicio pardoseala.

Intrebarea este daca pot sparge in tavanul uneia dintre camere o gura de acces spre pod, urmand sa imi fac o boxa deasupra apartamentului fara intentia de a fi locuita, ci doar cu scop de depozitare?

Am voie? Depind de acordul vecinilor de pe palier sau din tot blocul?
A cui este suprafata de pod aflata deasupra apartamentului meu?
Ma gandesc ca podul nu este spatiu comun stric necesar folosirii blocului asa cum sunt holurile si scara de acces in imobil. Si nici nu apare pe undeva ca fiind spatiu comun al blocului.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Diana20202 , utilizator 11:07, 31 Iulie 2020
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

In cazul acesta, ar fi indicat sa vorbesc direct cu dezvoltatorul in privinta acordarii dreptului asupra suprafetei din pod de deasupra apartamentului meu, sau acesta deja nu mai are nicio treaba cu imobilul si trebuie solicitare catre asociatia de proprietari?

Cum am mentionat si in mesajul initial, toate apartamentele de la mansarda, inclusiv holul blocului de la mansarda, au plafonul din rigips acoperit in pod doar printr-un strat de vata minerala pentru izolatie termica.
Eu am urcat in pod, acesta avand usa de acces pe la casa liftului si pot merge dintr-o parte in alta a podului pe deasupra tuturor apartamentelor de la mansarda, doar pe niste capriori de sustinere.
Tinand cont ca podul nu are pardoseala, in orice moment, oricine poate intra in oricare apartament doar print-o lovitura mai puternica. Tavanul nu este structura de rezistenta in acest caz.

Dorinta mea de a face aceasta boxa a venit de la faptul ca, pe cheltuiala proprie as vrea sa imbunatatesc acea izolatie din vata minerala si sa pun pardoaseala podului deasupra apartamentului meu, acest lucru oferindu-mi un plus de siguranta.

Pot solicita asociatie de proprietari acest lucru? Sau dezvoltatorului?

Mentionez ca in contractul de vanzare - cumparare sau alt act aferent, nu este mentionat faptul ca tavanul meu este doar din rigips.
Nu vreau sa acuz acest lucru, insa vreau permisiunea sa fac ceva pe cheltuiala proprie pentru confortul si siguranta mea.

Pot folosi acest lucru ca un avantaj in favoarea mea?

Multumesc!
E complet absurd modul de compartimentare. Deci oricine intra pe scara in pod in 1 minut a intrat in oricare apartament. Puneti problema in sedinta si inchideti intrarea in asa zisul pod, si puneti izolatie fonica si mecanica intre apartamente. Nici nu vreau sa ma gansesc ca oricine stranuta sau vorbeste se aude peste tot in mansarde sau in acelasi apartament. Atentie - trebuie pus in acest caz izolatie direct pe tavanul podului.
@Bogdan
Ca sa intelegeti situatia
Dezvoltatorul initial,a solicitat acordul notarial al tuturor proprietarilor pentru ca acestia sa dea acordul ca partea comuna de imobil sa ii fie instrainata in vederea executarii unor spatii cu destinatia de locuit-pe care le-a vandut altor proprietari printre care va numarati si dv
Constructia nou executata face parte din intreaga constructie
Podul reprezinta parte comuna careia nu i se poate schimba aspectul si destinatia fara acordul asociatiei de proprietari
De regula utilizarea exclusiva a partii comune din imobil de locuit in comun se poate face in baza unui contrract de inchiriere
Dar,in cazul dv,cand spatiul de deasupra prin proiect are utilizarea de pod ,nu este indicat sa realizati boxa
ISU nu permite utilizarea partilor comune pentru depozitare bunuri cu risc
101 autorizatii si nu stiu daca merita .Cum previzionati ca o sa va urcati in pod daca acesta este numai rigips?Cum o sa depozitati obiecte in pod din moment ce tavanul e calculat sa se sustina numai pe el?
Pe vremuri ,inginerul care proiecta podul (rutier/cale ferata) se aseza sub el la proba de rezistenta ; daca se rupe ,ii pica in cap si nu mai erau condamnari .Doriti sa reinviati acele vremuri?
In afara de aceste aspecte ,vor fi si probleme sociale - cu vecinii ,cand izolatia nu mai face fata (datorita vechimi ,datorita unei deteriori a acoperisului ,grindina puternica ,etc) .
Daca doriti sa cresteti valoarea apartamentului prin marirea suprafetei utilizabile , purcedeti .

Alte discuții în legătură

Amenajare pod de deasupra mansardei Swash Swash Buna ziua, am achizitionat acum scurta vreme un apartament ce se afla la etajul 5. Apartamentul este compus din etajul 5 + mansarda, asa au fost ... (vezi toată discuția)
Mansardarea podului la bloc - legal? blsqt blsqt buna ziua! numele meu e liviu si ma confrunt cu o situatie careia incerc cu ajutorul dumneavoastra si al acestui forum sa ii gasesc o solutie. am cumparat de ... (vezi toată discuția)
Pod bloc ContSters225393 ContSters225393 Auna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu p+5+m,podul nu este prins in autorizatia de constructie si nici in intabulare,adica podul din acte nu i revine ... (vezi toată discuția)