avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Gestiune ambalaje reutilizabile
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Gestiune ambalaje reutilizabile

Buna ziua !
Legat de gestiune ambalajelor am urmatoarea intrebare:
1. in cazul unei firme care importa ,materie prima transportata in ambalaje reutilizabile (cutii plastic) care sunt in proprietatea furnizorului si se reintorc la acesta cu materie finita, aceste ambalaje se raporteaza? si daca da cum ma scad cu ele intrucat sunt exportate cu materia finita?
Cel mai recent răspuns: Waste Management and Services , Consultant protectia mediului 21:46, 8 Februarie 2016
Asa am gandit-o si eu, dar pe urma mi s-a adresat intrebarea: dar de ce nu poate fi considerata aceeasi situatie din exemplul dat in lege referitor la servetelele dantelate pentru prajituri? Daca vand servetelele separat, nu platesc, daca le vand cu prajituri, platesc. Cum vi se pare aceasta abordare? Ideea e ca eu incerc sa aflu cat mai multe puncte de vedere pentru a fi sigur ca decizia luata este una corecta si justa si nu ma va pune in dificultate in cazul unui control. Cu siguranta, legea este una, dar interpretarea difera de la persoana la persoana.
Abordarea e corecta, daca servetele se vand separat sunt ambalaje de desfacere, daca se vand cu prajituri sunt ambalaje primare. Problema care se pune este de unde sa stie producatorul de ambalaje cum va folosi aceste ambalaje clientul sau si implicit daca trebuie sau nu sa plateasca taxa la fondul de mediu.
Nu mi-e clar daca vanzarea servetelelor cu prajituri se face in cofetarii, cand se servesc prajiturile? Pentru ca in acest caz este vb tot de ambalaje de desfacere cand responsabilitatea este a producatorului de ambalaje
Legat de aceasta speta. In cazul in care prin import pun pe piata 12 paleti de lemn care apoi se reintorc in exterior cu materie finita si pot sa demonstrez cu acte acest lucru situatia este clara, adica nu am nicio responsabilitate. Dar daca cei 12 paleti intra de ex in ianuarie si apoi pleaca cate 1 palet pe luna, astfel incat la sfarsitul anului per total am 12 intrati si 12 iesiti, eu cum declar? I-i declar la intrare pe cei 12 ca pusi pe piata si apoi pe masura ce pleaca cate unul vin cu rectificative si declar ca au intrat 11, 10 samd pana ajung la 0?
alkor, raportarea se face anual, deci poti sa transmiti in fiecare luna cate 1 palet, iar la sfarsitul anului sa ai 0. Daca paletii respectivi nu au devenit deseuri pe piata nationala, poti sa-i tii si mai mult de un an, ei ramanand in stoc ca si materie prima, nu ca deseu. Asa vad eu speta aceasta. Referitor la servetelele dantelate, acestea devin ambalaje de desfacere in momentul in care sunt vandute cu prajituri in ele si plateste operatorul economic care face aceasta operatie. Altfel, conform legislatiei, nu sunt ambalaje.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paleti lemn - ambalaj reutilizabil? ditri ditri Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dvs pentru a lamuri situatia sistemului de declarare a deseurilor de ambalaje conform legii 249/2015. Firma la care lucrez ... (vezi toată discuția)
Fond de mediu ambalaje mevaioana mevaioana Buna ziua! Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit. Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie ... (vezi toată discuția)
Apm afm - deseuri rezultate din ambalarea materiilor prime GmLed GmLed Buna ziua, Ma lovesc de urmatoarea problema analizand legea 249 / 2015 si oug 196 / 2005 Reprezint o fabrica (SRL) producatoare de becuri pe tehnologie ... (vezi toată discuția)