avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obligativitate analiza risc
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obligativitate analiza risc

Am deschis un magazin universal cu o suprafata de 350mp acum circa 6 luni. Politistul din zona imi spune ca HG-ul din decembrie 2015 amana termenul pentru efectuarea analizelor de risc doar pt obiectivele infiintate inainte de 2012 si ca eu, fiind recent infiintat, am obligatia de a efectua aceasta analiza. Are dreptate?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:04, 15 Ianuarie 2016
HG nr. 1002/ 23.12.2015 mentioneaza:
-art.II II. - Termenul prevăzut la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 335 din 17 mai 2012, cu modificările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, privind obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unitățile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înființate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2017.
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2016
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Am citit si eu acest HG dar tocmai aici este buba ca proroga termenul doar pt obiectivele infiintate pana la data de 16 iunie 2012. Celelalte infiintate dupa 16 iunie 2012 aveau termen 1.01.2015. Ori eu am deschis punctul de lucru in urma cu 6 luni si aici intervine nedumerirea mea...si a politistului ca nu ma situez in niciuna din situatii.
Raspunsul politistului este cel corect, firma dvs. fiind infiintata dupa data de 16.06.2012 trebuia sa fiti in posesia analizei de risc pana la data de 01.01.2016 Daca politistul doar v-a atentionat, fara amenda contraventionala, ati scapat usor.
Va multumesc pentru amabilitatea de a raspunde desi recunosc ca nu sunt chiar lamurit cu cateva din prevederi.
1. Conform legii termenul pentru societatile infiintate pana in 2012 s-a prorogat pana in 2017 in timp ce la unitatile infiintate dupa 2012, termenul era de 01.01.2015
Societatea eu am infiintat-o in 2009, deci ar face obiectul prorogarii, iar punctul de lucru la care fac referire l-am deschis in iunie 2015, deci dupa termenul limita...
2. In HG301/2012 anexa 1 sunt prevazute unitatile care trebuie sa respecte cerintele minime de securitate, deci cele care trebuie sa intocmeasca analize de risc. Sunt prevazute bancile, casele de schimb iar la capitolul spatii comerciale sunt trecute doar cele cu suprafata mai mare de 500 mp. Eu am 350mp si nu ma regasesc aici.
In ultimul mesaj veniti cu precizarea ca este vorba de fapt de un punct de lucru deschis in iunie 2015 de catre firma dvs.care s-a infiintat in 2009.
Legislatia actuala mentioneaza faptul ca analiza de risc presupune analizarea firmei in intregul ei, inclusiv punctele de lucru, cu acceptul politiei.
1. In mod normal, la data infiintarii punctului de lucru, dvs. trebuia sa fiti in posesia unei anilize de risc pentru intreaga firma (termenul era fixat din 2012 pentru 2015, deci timp suficient pentru a intra in legalitate), iar pentru respectivul punct de lucru nou sa fie completata analiza de risc initiala. Dupa 2012, orice firma/ punct de lucru nou infiintate erau supuse legii de a realiza analiza de risc, nu pana la finele lui 2015 ci cat mai urgent posibil. Cred ca la fel gandeste si politistul care va solicita sa efectuati analiza de risc.
2. Legislatia se refera la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Intr-un spatiu comercial, mi-e greu sa cred ca nu aveti bunuri (marfa), valori (marfa plus bani) si persoane (cumparatori). O analiza de risc vizeaza nu numai dimensiunile spatiului analizat ci si zona de amplasare, calitatea si riscurile induse de marfa comercializata, numarul de persoane aflate in spatiul analizat, etc. Tinand cont de toate acestea, recomandarea politistului de a face analiza de risc mi se pare oportuna.
Daca totusi nu sunteti lamurit, solicitati politistului sa intocmeasca un PV in care sa mentioneze art. unde incadreaza activitatea dvs. Puteti avea insa, surpriza, sa primiti si o amenda contraventionala pentru nerespectarea termenului de 01.01.2015.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analiza de risc la securitate fizica virgilolteanul virgilolteanul Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns vizavi de urmatoarea situatie : - Având în vedere că prin Hotărârea Guvernului nr. 1002/2015 privind ... (vezi toată discuția)
Am o firma intr-un apartament si conform legii imi trebuie analiza ... newsady newsady Am o firma intr-un apartament si conform legii imi trebuie ANALIZA DE RISC LA SECURITATEA FIZICA... am efectuat aceasta analiza cu un evaluator de risc iar in ... (vezi toată discuția)
Evaluarea riscului la securitatea fizica nicosim nicosim Buna Ziua, As dori sa stiu daca cabinetele medicale individuale ( PFA) sunt obligate de aceasta prevedere legala(H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor ... (vezi toată discuția)