avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestatie proces verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestatie proces verbal

Buna ziua!
Am primit o amenda pentru centura de siguranța. Vreau sa contest procesul verbal deoarece agentul de circulație s-a purtat urat. Întrebarea mea este dacă a fost redactat corect PV. La încadrarea faptei agentul a scris:

Fapta săvârșita este prevazuta de: art. 108/1/a/3 din......... si sancționata de art. 99/2 din.............

am lăsat spatii libere la "din" pentru ca sincer nu înțeleg ce a scris.

O alta problema ar fi valoarea amenzii. Mi-a dat 3 puncte amenda si a calculat asa: 3 * 60ron = 180ron dupa care a scris ca in 48 de ore platesc 60 ron. Nu prea iese la calcul . Ori suma trebuia sa fie 120ron ori in 48 de ore trebuia sa fie 90ron.

Va mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
xbughi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:23, 29 Iulie 2009
Contestati in instanta procesul verbal. Personal nu cred ca aveti sanse de castig.
Art. 108 alin 1 lit. a pct. 3 prevede aplicarea punctelor de penalizare. In OUG 195/2002 se prevede in mod expres ca sanctiunea aplicarii punctelor de penalizare atrage de la sine si aplicarea unei amenzi (vezi art. 99 alin. 2
Va doresc succes
Pana la urma ,in frustrarea dvs de a gasi orice ,numai pentru a invoca nulitatea PY nu a-ti precizat daca ,contraventia invocata in sarcina dvs este sau nu reala si corect constatata.Este adevarat ca in multe cazuri se pot intrevedea eventuale "portite",scapari sau chiar abuzuri,dar dvs nu a-ti clarificat aspectul esential.Exista posibilitatea ca indiferent de demersurile dvs organul constatator sa va prezinte vreo inregistare si atunci "va patati onoarea si reputatia".
.Privitor la ceea ce incercati sa invocati,slabe sperante sa obtineti rezultatul in favoarea dvs,nu de alta ,dar inca , nu s-a impus si nu s-a ajuns la performanta ca organele sa completeze PV cu un anumit caracter,continut si aspect universal apreciat de catre "beneficiarul sofer contraventional".Incercati,sa va reduceti elanul de reusita pe aspectul invocat,pentru ca intr-o eventuala instanta,va ve-ti confrunta cu motivarea - in parte pertinenta - in trafic organul urmareste cu asiduitate incalcarea dispozitiilor in vigoare,pe care datorita multitudinii abia mai pridideste sa le consemneze .Atentie ! normele in vigoare inca nu prevad ca PV sa reprezinte exemplu de ortografie sau de caligrafie !
Urmaresc acest topic de ieri si sunt de alta parere.
In opinia mea, aveti sanse sa castigati plangerea contraventionala.

Ati spus ca procesul verbal v-a fost comunicat prin posta. Verificati, in primul rand, daca intre data aplicarii sanctiunii contraventionale si data comunicarii procesului verbal a trecut mai mult de o luna. Daca a trecut aceasta perioada de timp, executarea sanctiunii este prescrisa, potrivit art. 14 din O.G. nr. 2/2001.

Din cate imi dau seama, stiti ca prevederile O.U.G. nr. 195/2002 se completeaza cu cele ale O.G. nr. 2/2001, in masura in care O.U.G. nr. 195/2002 nu contine dispozitii contrare.
Procesul verbal trebuie sa cuprinda, obligatoriu, mentiunile de la art. 16, alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 si este lovit de nulitate absoluta daca nu cuprinde mentiunile prevazute la art. 17 din acelasi act normativ. Aveti, mai jos, ambele prevederi.
ART. 16
(1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi organul la care se depune plângerea.
ART. 17
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata şi din oficiu.

Mult succes!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:
@ynocentta

Normele in vigoare nu prevad ca procesul verbal de constatare a contraventiei sa fie "un exemplu de ortografie sau de caligrafie", asa cum precizati. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa cunosti gramatica limbii romane ca sa completezi un proces verbal sau ca sa scrii intr-un forum.
Dar liberul acces la justitie este garantat printr-o norma constitutionala. Iar o norma legala se prezuma a fi morala.
Din acest punct de vedere, morala dvs. este gratuita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie wick71 wick71 Buna In martie 2012 am fost amendat pt nepurtarea centurii de siguranta: 3 puncte penalizare si 210 lei sau 70 lei in 48 de ore. Are vreun temei legal, ... (vezi toată discuția)
Amendă auto, aplicare eronată sancțiune. ce șanse de reușită ar avea contestarea pv? eduard1987 eduard1987 Buna ziua Am primit o amenda auto ptr depasirea vitezei legale pe un tronson de drum cu 70km/h limita. Amenda este pentru viteza de 86km/h, scrisa si in PV ... (vezi toată discuția)
Centura de siguranta dana-voicu dana-voicu Cine plateste amenda pentru pasagerii de pe bancheta din spate a masinii,ca nu au purtat centura de siguranta? Este obligat soferul ? (vezi toată discuția)