avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu tata cand mama se afla in cc1 si este ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu tata cand mama se afla in cc1 si este insarcinata din nou.

Buna ziua,
In decembrie 2014 am nascut si am ales concediul de crestere al copilului cu durata de 2 ani, urmand ca eu sa stau acasa 1 an si 11 luni, iar sotul 1 luna. Acum, sunt insarcinata din nou, urmand sa nasc in august 2016 si doresc ca pentru bebe 2 sa aleg tot concediu cu durata de 2 ani.
1. Rezulta ca eu voi sta acasa in total 3 ani si 10 luni?
2. Ce se intampla cu cele 2 luni concediu ale sotului? Si le ia pe amandoua la sfarsitul perioadei care o stau eu acasa? Avem voie sa intram in concediu in acelasi timp? Teoretic, el ar fi avut concediu luna decembrie 2016, dar acum cu bebe nou cred ca se pierde/decaleaza perioada...
3. Indemnizatia pentru bebe 2 o sa aiba aceeasi valoare? Se calculeaza 85 % din salariu sau 85 % din indemnizatia care o iau pt bebe 1?
4. Am inteles ca perioada cand se suprapune concediu bebe1 cu bebe 2 primesc indemnizatia pentru bebe 1 + 600 lei.

Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2016
mamica_monica, utilizator
Cel mai recent răspuns: mamica_monica , utilizator 12:00, 14 Ianuarie 2016
1. Din ce spuneti inteleg ca al doilea copil se va naste inainte de a se termina conecdiul crestere copil pentru primul copil (CCC1).

2. - In aceasta situatie ultimele doua luni din CCC2 sunt rezervate tatalui copilului.
- Deci dvs. stati in CCC pana ce al doilea copil implineste 1 an si 10 luni.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4^1
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.
...

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

4. - Indemnizatia pentru CCC2 va fi aceeasi cu indemnizatia pentru CCC1.
- Pe perioada de suprapunere, de la data nasterii celui de al doilea copil si pana se termina CCC1 veti mai primi inca 600 lei lunar, pe langa indemnizatia pentru CCC1 (pentru aceasta mergeti la Primarie si depuneti cerere impreuna cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).
- Sa nu uitati sa solicitati alocatia de stat pentru al doilea copil.

5. - Inainte de a se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- Cu decizia de prelungire a suspendarii CIM mergeti la Primarie si completati cererea pentru indemnizatie pentru CCC2.
1. Da, bebe 2 se va naste in august 2016 iar ccc1 se termina in noiembrie 2016 cand ar fi trebuit sa inceapa sotul concediul pentru o luna, respectiv decembrie 2016.
2. Ce se intampla cu ultimele 2 luni din ccc, rezervate sotului meu, daca intre timp acesta isi schimba locul de munca?
3. (intrebare la pct.5). Cand am intrat in ccc1 societatea unde sunt angajata nu se afla intr-o situatie prea buna... daca angajatorul inchide firma pana in august, sau noiembrie-decembrie, intervine ceva in situatia mea? Ma afecteaza cu ceva?

Va multumesc din suflet pentru rabdare si raspunsuri.
1. - Tatal copilului poate solicita CCC (dar nu este obligatoriu) in ultimele doua luni ale CCC2, chiar daca are un nou loc de munca.
- Cele 12 luni de obtinere de venituri inainte de nasterea copilului nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator.

2. Daca firma isi inceteaza activitatea dvs. veti fi concediata si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
tudorvaleriu a scris:

2. Daca firma isi inceteaza activitatea dvs. veti fi concediata si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

Cand as beneficia de indemenizatia de somaj? Dupa ce se termina ccc1 si ccc2?
Sau incepand cu ziua inchiderii firmei?

Inchiderea firmei afecteaza cu ceva valoarea sau durata (3 ani si 10 luni) indemnizatiilor aferente ccc1 si ccc2?
1. Incetarea activitatii firmei nu afecteaza primirea indemnizatiei pentru CCC.

2. - Beneficiati de indemnizatie de somaj dupa ce se termina CCC al dvs. (CCC1 + CCC2).
- Conditia este sa va inregistrati la Agentia de Somaj imediat dupa ce va inceteaza contractul individual de munca (CIM), chiar daca atunci veti fi in CCC, dar nu mai tarziu de 12 luni de la incetarea CIM.

Alte discuții în legătură

Continuitate ccc adrycary adrycary Buna ziua,sunt in concediu cc pana la varsta de 2ani,am avut contract determinat care a expirat dupa ce am intrat in prenatal si am fost preluata de casa de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil, restructurare, indemnizatie bebe2 bebe2 Buna ziua, Vin cu cateva intrebari: Ma aflu in concediu pt crestere copil de pana la 2 ani si primesc o indemnizatie de 1200 ron. Daca sunt insarcinata si ... (vezi toată discuția)
Concediu pt ingrijirea copilului iuliana2016 iuliana2016 Buna ziua, sunt in concediu pentru ingrijirea copilului nr.1 care va expira in 16.06.2016 (copilul facand 2 ani) ultima luna isi va lua tatal concediu,in ... (vezi toată discuția)