Buna ziua, as avea si eu o speta, va rog sa-mi dati un sfat : în 2001, o nepoata ne-a dat în judecata, pe mine si pe mama ei, pentru ca sa fie declarata legatara universala a mamei noastre. In fata instantei ea a spus ca decînd noi am plecat din tara ea nu a avut nici o relatie cu noi, ca nu cunoste adresa noastra în strainatate si deci, cum prevede legea, a facut un anunt în Romania Libera, ziar care nu apare în Franta. In plus, la Judecatorie a adus-o pe soacra ei ca martor, aceasta stiind si ea adresa si numarul de telefon, aceasta femeie i-a dat de mai multe ori telefon nepoatei pe numarul meu de telefon si i-a trimis mai multe pachete pe adresa mea. Nepoata a stat la domiciliul meu din Franta aproape 3 luni si de asemenea în 2001 ea era procuratoarea mea. In concluzie si nepoata si soacra ei au cunoscut adresa mea si numarul meu de telefon la care puteau sa-mi trimita citatia.
In plus, în 1999, ea a vîndut un apartament mostenit de la tatal nostru, cu jumatate din pretul pe care eu l-am indicat în procura pe care i-am dat-o deci a depasit limitele date în procura mea.
As vrea acum sa fac o plîngere împotriva ei si a soacrei ei dar nu stiu ce text de lege sa invoc, puteti sa mi dati în sensul asta? Nu vreau sa ma razbun ci vreau ca sa o linistesc pentru ca de un timp nu se ocupa decit de escrocherii, sotul ei fiindu-i un profesor foarte bun de escrocherii.
Stimata doamna Diana Persa, va multumesc pentru raspunsul Dvs dar cred ca nu am fost destul de explicita.
O iau de la început :
- bunica mea dupa mama a avut forte multa avere deci dupa decesul ei, în 1980, aceasta a ramas copiilor ei (mama si unchiul meu);
- unchiul moare, în 1984, si averea lui ramîne mamei pentru ca acesta nu a fost casatorit si nu a avut copii,
- în 1990 moare mama deci dupa ea ramîn eu, sora mea si tatal meu. Tatal a facut dezbaterea succesorala.
- în 1995 moare si tatal meu dupa care eu si sora mea mostenim un apartament si 10 ha de teren care au fost dobindite dupa legea din 1991. Pîna la aceasta data nu se vorbea de o retrocedare a tuturor paminturilor.
- în 1999, am dat o procura nepoatei pentru vinderea apartamentului, am fixat pretul exact, în fata notarului a spus ca a avut acordul meu telefonic ca sa vinda apartamentul la jumatate de pret. In timpul demenajarii efectelor din apartament aceasta a gasit documente pastrate de mama si tatal meu cu toata averea lor deci aceasta le-a pastrat si le-a folosit imediat dupa aparitia legii de retrocedare. Deci aceasta a depasit limitele pe care eu i le-am dat prin procura;
- în 2001, tot aceasta nepoata, ne-a intentat un proces si in fata instantei a spus ca nu a mai avut nici o relatie cu noi (eu sint in Franta si mama ei in USA) si ca ea a gasit un testament lasat de mama noastra (bunica ei) prin care i-a lasat toata averea ei. As vrea sa spun ca în acest testament, facut în august 1990, cu trei luni înainte de decesul ei, mama enumera averea ei (unele bunuri au fost deja vindute de ea) deci la acea data nu era nici macar vorba de o retrocedare (in august 1990). In plus, la data scrierii testamentului "olograf", mama era imobilizata la pat, nu putea sa scrie, nu vedea si dupa trei accidente cerebrale nu putea sa mai redacteze un testament si mai ales sa scrie în linie dreapta. Mama noastra era o intelectuala testamentul este scris de o persoana inculta.
- în 2001, nepoata este declarata, printr-o sentinta civila a Judecatoriei, legatara universala, cu toate ca eu si sora mea sintem legatari rezervatari.
Deci aceasta nepoata, ne-a dat intr-un fel disparute, a publicat citatia in Romania Libera si evident nici eu nici sora mea nu ne-am prezentat pentru ca ziarul nu apare in strainatate.
Am cautat certificatul de mostenitor initial (acesta fiind in documentele aflate in apartamentul vindut si luate de nepoata), cel intocmit imediat dupa decesul mamei nu l-am gasit, l-am gasit numai pe cel care la facut nepoata dupa hotarirea judecatoreasca. As vrea sa stiu, va rog, daca puteti sa mi dati un raspuns la aceasta întrebare, aceea 1/4 a sotului supravietuitor, revine sau nu mostenitoarelor tatalui?
Cred acum am fost mai explicita, eu stau la dispozitia Dvs pentru orice informatie.
1/4 a soţului supravietuitor dupa decesul acestuia se imparte legal la descendentii sai adica: copiii sai in parti egale daca si acestia sunt decedati la nepoti s.a.m.d se imparte nemarginit pe tulpini.
Stimata doamna,
As mai avea o intrebare : mama mea a avut foarte multa avere ca mostenire de la bunica mea si de la unchiul meu. Dupa decesul ei tatal meu are acea parte de 1/4 din aceasta mostenire a mamei pentru sot supravietuitor?
Stimate domn, va multumesc pentru raspuns dar as vrea sa stiu daca mostenirea mamei trebuia sa se imparta intre sot supravietuitor si copii.
Multumesc pentru raspuns.
Dota
tobescu
Buna ziua, as avea 3 intrebari :
1). la casatoria mamei mele, bunica i-a dat tatalui meu o dota. Unde as putea sa gasesc acest act de darea dotei?
2). Mama ... (vezi toată discuția)
Retrocedare terenuri
tobescu
As avea nevoie de un sfat : mama a decedat in 1990, ea a mostenit toata averea unchiului meu decedat in 1984. La decesul mamei, dupa lege, tatal a mostenit ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica
tobescu
V-as ruga sa mi dati un raspuns la speta urmatoare:
- pentru bunica nu s-a facut succesiune;
- pentru unchi s-a facut succesiunea;
- pentru mama nu s-a ... (vezi toată discuția)