avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Sucursala a unei societati ce are ca obiect de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Sucursala a unei societati ce are ca obiect de activitate: plasarea fortei de munca


O sucursala a unei societati straine care desfasoara activitati in domeniul selectiei si plasarii fortei de munca, poate incheia legal contracte de intermediere a fortei de munca pe teritoriul Romaniei in numele societatii mama ?

De precizat aici ca sucursala unei societati straine in Romania nu are personalitate juridical si nici nationalitate romana, ci nationalitatea societatii-mama, fiind supusa legii nationale a acesteia

Are nevoie o sucursala de autorizarea ITM in conditiile in care, potrivit legii statului societatii mama, aceasta desfasoara legal activitatea in statul respectiv?


Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:30, 12 Ianuarie 2016
Buna seara,
Conf art 5 Lg 156/2000 "Pe teritoriul României pot desfăşura, în condiţiile prezentei legi, activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate societăţile comerciale constituite în temeiul Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv filialele societăţilor comerciale străine, înfiinţate în România potrivit art. 42 şi 44 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care au ca activitate principală "Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă" cod CAEN - 7810, denumite în continuare agenţi de ocupare a forţei de muncă."

Asadar doar filialele soc straine pot desfasura activitate de mediere a angajarii in strainatate, si doar acestea se inregistreaza la ITM.
Corect, dar sa zicem ca sucursala nu are cod caen 7810, ea functioneaza ca un Birou regional - Cod caen - 7010 Activităţi ale direcţiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate, care promoveaza serviciile societatii mama din tara vecina.

Orice persoana care intelege sa apeleze la serviciile sucursalei, teoretic, stie ca sucursala nu are personalitate juridica, ca activitatea ei se supune legilor nationale a societatii-mama si ca exista riscul de a nu beneficia de drepturile/garantiile conferite de legislatia romana in domeniu.

In acest conditii, poate functiona legal o astfel de sucursala?



Pentru a desfasura "activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate" nu poate functiona decat in conditiile prevazute de Lg 156/2000, in caz contrar va fi sanctionata contraventional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intermediere persoane pentru lucru in strainatate felicia_margareta felicia_margareta Buna seara, As dori sa cunosc ce documente sunt necesare pentru a dezvolta activitatea de intermediere persoane pntru lucru in strainatate ca cetatean cu ... (vezi toată discuția)
Recrutare si plasare a fortei de munca in straintate Florin_U_Jan Florin_U_Jan Pornim de la faptul ca exista o firma deschisa in UK care se ocupa de plasarea fortei de munca din Romania ( si alte state ) acolo . In cazul activitatii in ... (vezi toată discuția)
Contract de curtaj si contract de mediere talida_miha talida_miha Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi.Situatia este urmatoarea: in Germania infiintez firma de plasare forta de munca din Romania, am ... (vezi toată discuția)