avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire conturi - e posibila prescrierea?
Discuție deschisă în Executare silită

poprire conturi - e posibila prescrierea?

Buna ziua.
In august 2008 am incheiat cu o banca 2 contracte pentru 2 carduri cu descoperire de salariu (circa 3 salarii pe fiecare, undeva la 2000 – 2500 lei pe fiecare card).
Le-am folosit achitand de fiecare data valoarea utilizata, dar in 2010, datorita unei situatii financiare deosebite, am utilizat toata descoperirea disponibila si, din 2010 sau 2011 cred, nu am mai achitat nicio rata la niciunul din carduri.
Am fost sunata de cateva ori de cei de la banca, apoi in 2014 am fost anuntata ca datoria mea a fost preluata de o firma de recuperari creante din Dubai. Timp de 1 an de zile nu am mai primit nimic iar acum, in 28 decembrie 2015 si 16 ianuarie 2016 am primit instiintare de poprire pe conturi de la un executor judecatoresc (4600 lei pe un contract si 5100 lei pe al doilea).

Deocamdata poprire la angajator nu s-a primit si as vrea sa intreb daca este posibil ca totusi aceasta datorie sa fie prescrisa deja, din moment ce nu am mai achitat nimic din 2011 iar acum suntem in 2016? Este drept ca am mai vorbit cu cei de la banca in 2014 dar de platit nu am mai platit. Cum pot afla daca datoria s-a prescris?

In cazul in care nu s-a prescris, pot face un angajament de plata cu executorul (pentru o rata lunara mai mica fata de 1/3 din venituri – sa zicem 200 lei/contract), dar fara a divulga numele angajatorului? La inceputul lunii ianuarie cand am fost la executor eu nu aveau datele mele actualzate (nume actual dupa casatorie, loc de munca). De fapt poprirea fusese pusa pe conturile de la cateva banci si ulterior mi s-a pus poprire si la banca la care incasez salariul (dupa ce eu am spus in discutia cu ei ca salariul mi se vireaza la o alta banca la care ei nu trimisesera poprire; si surpriza: intr-o saptamana aveam poprire si la banca aceasta).
Ulterior am vorbit cu angajatorul sa imi vireze salariul intr-un alt cont la o alta banca unde nu aveam poprire.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- Pot incheia un angajament de plata (scris) cu executorul, fara a divulga numele angajatorului (pe care se pare ca deocamdata executorul nu il cunoaste)?
- Daca nu se poate incheia un angajament in aceste conditii, este ok sa depun eu lunar in contul acesta cate 200 lei pentru fiecare contract (sa zicem), pana la stingerea datoriei (adica circa 24 de luni)? Se considera ca sunt de buna credinta si achit din datorie? Executorul va fi oare multumit cu asta si nu ma va mai urmari atat timp cat platesc sau va incerca in continuare sa afle numele angajatorului?
- De ce nu au obtinut numele angajatorului pana acum si s-au multumit doar cu poprire pe conturi? Banuiesc ca au dreptul sa verifice daca si unde sunt angajata, nu?
Imi este teama ca daca divulg acum numele angajatorului executorul judecatoresc nu va mai fi interesat sa respecte acordul de plata ci va face demersuri sa imi popreasca jumatate din salariu (salariul meu net este de 2178 lei si avand si un copil nu imi permit sa pierd jumatate din venitul lunar).
- Datoriile pe fiecare contract sunt de circa 3600 lei credit + 1000 lei cheltuiala de judecata pentru un contract si 4000 lei credit restant + 1100 lei cheltuiala de judecata pentru celalalt contract. Din moment ce se cunosc toate aceste cheltuieli este posibil sa ma trezesc la final ca imi apar si alte costuri (am vazut ca s-au intamplat nenumarate cazuri de acest gen, cand oamenii au achitat sumele restante si ulterior executorul le-a poprit si altele.


Imi cer scuze pentru postul lung dar nu am stiut cum sa explic mai bine situatia in care ma aflu.
Cel mai recent răspuns: ioanaoprea01 , utilizator 14:53, 19 Ianuarie 2016
Aveati 15 zile sa contestati executarea in instanta si sa invocati prescriptia. Pt creditul pt care ati primit instiintare pe data de 28 decembrie, termenul s-a scurs.
Angajatorul vi-l afla intrucat fac adresa la itm.
E posibila incheierea unei tranzactii prin care sa virati o anumita suma, insa daca este inferioara celei care vi se ia din cont, nu cred ca executorul va fi de acord.
Si daca in contul pe care mi s-a pus poprire virez lunar suma de 200 lei, fara sa mai anunt executorul ca vreau sa fac un angajament de plata , acesta va mai fi interesat sa imi afle numele angajatorului?
Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita - angajament de plata si conturi blocate vasilem092 vasilem092 Buna ziua, v-as ruga sa ma ajutati cu o parere sau cu un sfat. Situatia este urmatoarea: Sunt un debitor in curs de executare silita pentru suma de 7000 ... (vezi toată discuția)
Prescriere rata la banca ardnaxela15 ardnaxela15 Buna seara, As avea si eu o nelamurire: In 2003 am facut o rata pentru niste electrocasnice ( celebra rata doar cu buletinu). A fost facut pe maxim, maxim ... (vezi toată discuția)
Auto smart28 smart28 buna ziua, as vrea sa cumpar o masina la mana a doua si as dori sa o trec pe numele sotie deoarece eu am un credit la o banca pe care nu l-am achitat si a ... (vezi toată discuția)