avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa la cererea debitorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa la cererea debitorului

Buna ziua,
Se poate introduce cerre de insolventa de catre debitor?
Avem o linie de credit pe firma, iar banca ne-a anuntat ca nu o mai putem prelungi si va trebui returnata. Ne gandeam sa intram in insolventa pentru ca nu vom putea returna toti banii la banca. Linia de credit este garantata cu un contract de fidejusiune pe un apartament pe care mai exista o ipoteca.
Intrebarile mele sunt::
1. E o solutie insolventa, sau mai bine incercam sa ne intelegem cu banca ?
2. In caz de insolventa banca mai poate incerca sa recupereze datoria prin vanzarea acelui apartament? Ce se intampla cu cealalta ipoteca pe apartament?
3. Care va fi situatia celorlalti furnizori? Banii din incasarile curente vor fi directionati doar spre achitarea datoriei? Pentru ca atunci ne vom bloca la toti furnizorii...
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bogdanakm , utilizator 17:57, 5 Decembrie 2012
Exista un cuantum minim al creantei de 30.000 lei pentru ca un creditor sa poata introduce o cerere de deschidere a procedurii insolventei, prag stabilit prin art. 3 pct. 12 din Legea nr. 85/2006 a insolventei. Ultimul meu sfat a fost sa nu cereti deschiderea procedurii si sa tineti la distanta creditorii de o asemenea cale judiciara. Simpla "depunere" a unui plan de reorganizare ( intr-un anumit termen, cu respectarea unor conditii de forma, ulterior deschiderii procedurii insolventei) nu conduce la consecintele aratate de domnul lichidator. Nu va garanteaza nimeni aprobarea planului si posibilitatea de a putea detine controlul total sau partial asupra activitatii societatii dupa deschiderea procedurii insolventei. Nerespectarea unui plan de reorganizare aprobat, are drept consecinta intrarea in faliment a societatii. Chiar daca a votat pentru aprobarea planului, creditorul banca isi conserva actiunile impotriva administratorului fidejusor. Banca nu se poate indrepta impotriva fidejusorului pana nu incearca recuperarea sumei de la societatea debitoare (fara a avea succes) sau pana cand nu se deschide procedura insolventei societatii.
Deschiderea procedurii insolventei si derularea ei pe calea unui plan de reorganizare se va face cu anuntarea tuturor creditorilor societatii, nu numai a bancii la care aveti linia de credit. Toti partenerii de afaceri actuali si viitori vor fi instiintati de intrarea societatii sub procedura insolventei.
Din punctul de vedere al societatii, singurul motiv serios sa ceara deschiderea procedurii insolventei, sau sa "accepte" ca un creditor apropiat sa ceara deschiderea acesteia, este atunci cand averea societatii este amenintata de creditori care doresc sa-si realizeze creantele pe calea unor executari silite, care i-ar putea bloca activitatea. Cu un pic de atentie si sprijin calificat, s-ar putea temporiza cererile unor astfel de creditori pe durata a 2 ani, un termen rezonabil in care sa incercati o redresare a societatii.
Cum am spus, aveti nevoie de o analiza serioasa a situatiei societatii pentru a putea decide ce cale este mai eficienta.
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
ce se intampla in situatia in care fidejusorul vinde bunurile de care dispune ,presupunand ca ele nu ar fi ipotecate?banca are sanse sa obtina in instanta o intoarcere a vanzarii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cererea insolventei de catre mfp ContSters94259 ContSters94259 Societatea mea are datorii de 220 mil vechi la stat.Finantele au spus ca nu pot trece eu firma in insolventa deoarece am depasit ceva plafon...dar finantele ... (vezi toată discuția)
Insolventa societate comerciala care a solicitat creditorului esalonare de plati hades hades O societate cu care firma noastra are contract ne-a virat intr-o luna mai multa marfa decat am comandat..am refuzat primirea marfii in plus si am returnat-o cu ... (vezi toată discuția)
Insolventa Barabas Reka Barabas Reka As dori sa vad niste pareri in legatura cu insolventa, de fapt intrebarea ar fi care situatie este mai avantajoasa pentru o societate, daca introduce firma ... (vezi toată discuția)