Prima formulare este cea corecta,cu mentiunea ca e vorba de art79,alin.(1).
A doua formulare nu o veti folosi !!!!!!!!!!!
Va dau un exemplu mai concret,care cred ca e cel mai bun:
Catre conducerea sc..................srl,
Subsemnatul ......................,angajat al societatii in functia de.................................,din data de.....................,va rog prin prezenta a-mi aproba demisia din functie incepand cu data de............................,fara preaviz.
Imi motivez decizia de demisie invocand Legea 53/2003-codul muncii,art.79,alin.(8).
Aveti grija ca aceasta cerere sa fie pertinenta(fiti sigur legat de cauzele angajatorului-neplata salariilor,ore suplimentare neplatite,incalcarea drepturilor angajatului).Incercati sa va adunati ceva dovezi care sa stea la baza abuzurilor acestui angajator,ca sa va puteti apara,la o adica.
Obligatoriu cererea sa aiba numar de inregistrare in societate,ca sa nu puteti fi acuzat ca nu ati depus-o!!!!!!!!!!
Am inteles ca ati semnat 2 state de plata-unul oficial si unul neoficial.Nu trebuia sa semnati decat statul de plata depus la ITM.faptul ca l-ati semnat si pe al doilea va face partas la vina angajatorului !
Tineti cont de cererea scrisa de mine.nu incepeti sa ii povestiti angajatorului verzi si uscate.acestea le povestiti cu el in particular,iar in caz de forta majora in prezenta inspectorilor ITM
Va mai aduc la cunostinta urmatoarele detalii legale,care sunt de partea dumnoavoastra:
Art. 79.(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Nu este posibilă retractarea demisiei fără acordul angajatorului.
Demisia nu mai poate fi revocată după ajungerea ei la cunoştinţa angajatorului, decât cu acordul expres sau chiar tacit, dar neechivoc, al angajatorului. Se poate aprecia că a intervenit...
Angajatul nu poate reveni asupra demisiei decât cu acordul angajatorului. Dacă după ce a expirat termenul de preaviz, angajatul continuă să vină la lucru, iar angajatorul îi permite aceasta,...
. Salariatul nu poate revoca demisia, decât cu acordul expres sau tacit al angajatorului.
Este posibilă revocarea demisiei numai cu acordul angajatorului, care poate fi atât expres, cât şi tacit, rezultând de pildă din neîmpiedicarea salariatului de a-şi desfăşura în continuarea activitatea după...
. Demisia comunicată angajatorului este irevocabilă. Demisia poate fi revocată în mod expres cu acordul angajatorului înaintea expirării termenului de preaviz sau în mod tacit
În temeiul art. 78 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz şi în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor izvorând din lege sau din contractul individual de munca
Este posibilă încetarea contractului individual de muncă prin demisie, fără preaviz, numai în cazul în care angajatorul nu îşi îndeplineşte acele obligaţii care sunt reciproce şi interdependente cu obligaţia angajatului
Alături de posibilitatea de a demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor sale, salariatul îşi păstrează şi dreptul de a sesiza instanţa judecătorească.
Spre deosebire de oferta de încetare a contractului individual de muncă prin acordul părţilor, demisia nu trebuie aprobată de angajator.
Stimata domnisoara bluelagoon:
prima cerer este o cerere de incetare a contrcatuliu prin acordul partilor cf art 55 lit b, nu este o cerere de demisie cf art 79 alin 1, cum indicati dvs.
Userul doreste inatai sa vada daca obtine acordul pentru incetarea contractului la 01.08, de aceea face o cerere de incetare cf art 55.
A doua este o instiintare de demisie ( atentie, este o instiintare, si nu o cerere, pentru ca demisia nu trebuie aprobata de angajator.
Este necesar si util sa precizeze pe scurt care sunt obligatiile nerespectate de angajator, si este si firesc nu doar util; este util pentru situatia incare angajatorul va contesta in instanta motivatia unei demisii fara preaviz , lucru pe care ma indoiesc ca s-ar complica sa-l faca orice angajator, pe de alta parte.
Avand in vedere cele de mai sus, userul a formulat corect cele 2 modalitati de incetare a contractului de munca, este util sa ne exprimam cu responsabiliattea sfaturile, pentru a nu induce in eroare pe cel ce le solicita.
Pana la urma am ajuns la un acord, cum ca incheiem cu acordul partilor, cu preaviz de 15 zile, antedatat la 15 iulie. Adica la 01.08 sunt liber.
Nu am inteles prea bine de ce a insistat cu preaviz - se putea si fara. Oricum, sunt multumit. A fost mult mai deschis la dialog decat m-as fi asteptat.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri! =D>B-)