avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Un concediu medical - lucrez la doua companii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Un concediu medical - lucrez la doua companii

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Lucrez la doua companii, la una program full-time(8 ore), iar la cealalta part-time (2 ore). Anul trecut am facut o operatie pentru care am primit concediu medical 2 saptamani. Am dat concediul medical in original companiei unde am norma intreaga. Acum si cealalta companie imi cere concediul medical in original, sau copie conform cu originalul semnata si stampilata de medicul prescriptor. Am vorbit cu medicul care mi-a prescris concediul si mi-a spus ca nu are cum sa-mi elibereze inca un concediu medical sau o copie concorm cu originalul.
Ce pot sa fac mai departe?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:38, 21 Ianuarie 2016
1. Faceti o copie dupa certificatul medical original si il certifica medicul pentru autenticitate.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:

A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activităţi dependente;

B. desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la lit. A;

C. beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
...

ART. 33
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.

3. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

ART. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical copil bolnav vivyly vivyly Buna ziua! Sunt mama unui copil de 3 ani care a facut o infectie respiratorie si am decis sa intru in concediu medical o saptamana am solicitat o adev la ... (vezi toată discuția)
Am concediu medical, la care unitate il prezint? MOCANU DOINA MOCANU DOINA Buna ziua. In cazul in care, sunt angajata la doua firme si am concediu medical (cumul de functii) conf. Art. 35 din CM cum se procedeaza? La o societate ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical stromelectro stromelectro Cum se plateste indemnizatia de sarcina si lauzie unei salariate care, in afara de locul de munca de baza mai are si un contract cu timp partial pe o alta ... (vezi toată discuția)