avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CAS si CASS pt. venituri din activitati ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CAS si CASS pt. venituri din activitati independente

Buna ziua,

Sunt o persoana fizica neautorizata care obtin venituri din activitati independente pe baza unui contract de prestari servicii de publicitate pe internet.
Pana in 31 dec. 2015 impozitul pe venit de 16%, plata CAS de 10,5% si CASS de 5,5% se retineau la sursa iar eu nu aveam obligatii fiscale (am avut o perioada, in paralel, si statutul de angajat).
Din 1 ianuarie 2016, odata cu noua lege fiscala, compania cu care colaborez retine la sursa doar impozitul pe venit de 16%, iar pentru plata CAS si CASS mi-au sugerat sa ma adresez unui consultant fiscal ca sa stiu ce sa fac.
In prima faza am fost la ANAF si la CNPP dar nu au stiut sa ma indrume.

Ce doresc eu sa aflu este:
1. Cum platesc contributiile CAS si CASS? Se calculeaza o plata la minim pe economie si se regularizeaza la sfarsit de an? Trebuie depus un anumit formular?
2. Doresc sa fiu o persoana asigurata, cum pot beneficia de plata CASS?
3. Se recunoaste contributia CAS la vechime?
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
stefanelul, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:31, 22 Ianuarie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa va autorizati ca pfa si apoi veti continua sa lucrati pe contract de prestari servicii intre pfa si beneficiar.
Apoi legat de contributia la pensie, daca in declaratia 220 pe care o veti depune cand va veti autoriza ca pfa, venitul estimat anual (venitul estimat brut - cheltuielile estimate) va fi mai mare de 938 lei x 12 luni, doar atunci va trebui sa depuneti d600 si sa platiti contributie la pensie trimestrial pe pfa. Apoi anul urmator, odata cu depunerea d200 se face regularizarea.
Da, aceasta contributie la pensie platita pe pfa va fi recunoscuta la calculul pensiei.
Ceea ce v-am detaliat mai sus referitor la contributia la pensie e valabil pentru primul an de functionare al pfa (dupa autorizare la registrul comertului si inregistrare la finante).
In anul urmator, se va face comparatie cu venitul concret realizat in anul precedent si se va constata daca e necesar sau nu sa fiti platitor al acestei contributii la pensie.
Aceasta valoare de 938 lei se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, deci sa va asteptati ca in anii urmatori sa creasca.

In urma depunerii d220 de care va spuneam mai sus, veti primi decizie de impunere cu valoarea platilor estimate pe care va trebui sa le faceti trimestrial in contul impozitului pe venit si contributiei la sanatate in timpul anului 2016, urmand ca in anul urmator sa se faca regularizarile fata de cat veti realiza concret in 2016 dupa depunerea d200.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe aplicate pfa-urilor care au si calitatea de angajat ciprianedu ciprianedu Ce taxe trebuie sa plateasaca o persoana fizica autorizata in momentul cand aceasta este si angajat, iar activitatea de PFA este extrem de mica? (vezi toată discuția)
Declaratie 220 alex_element alex_element Buna seara, Conform prevederilor Codului Fiscal, care au modificat statutul intermediarilor in asigurari, in Ianuarie 2016 am fost nevoit sa infiintez un PFI ... (vezi toată discuția)