XmasterX a scris:
Mai clar, cei doi rezidenti vor sa reclame faptul ca acea colega a lor nu a calcat la munca nici macar o singura zi si i s-a dat pontajul ca fiind prezenta la munca. In acest caz, in sistemul bugetar practic s-a comis o fraudare a banului public, ea primind bani pentru niste servicii pe care nu le-a prestat. Nu ?
Iar medicul primar (doctorița care dă pontajul) ar putea să spună că acea doctoriță a avenit seara, după masa etc deoarece a primit alte însărcinări (temă de cercetare; să vadă pacienții care se internează după masa, contravizită etc șamd ...
1. Tot la ITM trebuie reclamat acest lucru ?
ANAF, poliție - investigare fraudei (criminalitate financiară), poate curtea de conturi
2. Vor avea sorti de izbanda din moment ce doctorita respectiva isi va trage toate asistentele de partea ei si inclusiv pe colega cealalta care a venit la serviciu dar care, de frica, va zice cum vrea ea ?
foarte greu de spus
3. Vor veni cei de la ITM sa verifice foile de observatie de pe anul 2015 ca sa vada ca nu este nici macar una singura completata de colega "detasata" sau pe ce se vor baza in ancheta lor ca sa decida cine are dreptate ?
Nu e treaba lor și nici nu au voie să se uite în FO. În FO se uită doar organul de control / anchetă (colegiul medicilor, DSP, organul de cercetare penală. Însemnările din FO dovedesc doar faptul că cei 2 au fost la muncă în zilele respective, nu faptul că acea rezidentă ar fi lipsit (putea să nu aibă nimic de scris în FO dar să aibă treabă în UPU etc plus însărcinările de care am pomenit mai sus, înainte de răspunsul la punctul 1.
4. Cine va fi tras la raspundere in caz ca totusi se gaseste vreo neregula ? Spitalul platitor sau doctorita care i-a semnat si parafat pontajul de prezenta, fara ca acea colega macar sa fi calcat pe acolo ?
Cine a săvârșit fapta (în cazul de față cine a semnat pontajul.
5. Problema fiind in sistemul bugetar, cel al sanatatii, nu ar trebui sa se faca o reclamatie catre Ministerul Sanatatii si nu catre ITM sau sa se faca la ambele institutii ?
Ambele instituții pot fi sesizate, fiecare având atribuții specifice.
Am fost și eu medic rezident, am văzut destule nedreptăți (din fericire nu am avut „prilejul” să fiu afectat direct) și pot să spun că aceste cazuri sunt foarte dificil de rezolvat, tocmai din cauza faptului că rezidentul lucrează într-un spital (fără a fi neapărat angajat al acelui spital - unul e spitalul-îndrumător, altul e spitalul-plătitor și altul e spitalul în care se fac efectiv 1 sau mai multe module, stagii; uneori 2 sau chiar toate 3 spitalele coincid, alteori nu), pontajul se duce la alt spital (al cărui angajat este rezidentul - dar numai pe hârtie), iar de calitatea pregătirii rezidentului se ocupă UMF-ul local.
În locul celor 2 aș încerca în primă instanță o discuție lămuritoare cu coordonatorul (cel cu care vor da examenul).
Oricum ar fi, din comisie vor face parte 3 cadre didactice (de multe ori dar nu întotdeauna cel puțin 1 din membrii comisiei e de la alt spital, poate chiar din alt centru universitar), deci nu vor da examen doar cu îndrumătorul. Sunt „șanse” foarte reduse să pice examenul (în cel mai rău caz riscă să ia note mai mici decât ceilalți - dar notele nu prea mai contează ulterior), dar dacă sunt prost văzuți riscul e să „se lingă pe bot” (scuzați exprimarea plastică - dar e folosită între rezidenți) de post în clinica respectivă (asta dacă se va scoate vreunul la concurs) sau de a fi chemați să facă gărzi acolo după ce vor fi specialiști (plata cu ora).