avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Front stradal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Front stradal

Buna ziua,

detin un teren de aprox. 2000 mp din care as putea vinde o parte. Dimensiunile lui sunt de 20 ml deschiderea la strada (frontul stradal) si peste 100 lungime. In laterale si spate sunt alte terenuri/proprietati.

S-a ivit ocazia de a vinde o parte din el, iar in urma unei dezmembrari ar rezulta 2 parcele: una la strada de 17 ml pe aprox. 40, cealalta avand 4-5 ml la strada, dupa cei 40 de metri s-ar "largi" la 20.

Intrebarea este urmatoarea: se poate construi pe cea de-a doua? Ma refer la partea din ea unde are dimensiuni construibile. Primaria ia in calcul, prin frontul stradal", deschiderea de 4-5 sau latimea de 20 unde s-ar construi efectiv?

In speranta ca m-am facut inteles, va multumesc anticipat pentru ajutor,
Radu.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
radugr, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:12, 27 Ianuarie 2016
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa mergeti la primarie, la serviciul urbanism, si sa va expuneti problema.
ei sunt cei mai in masura sa va raspunda avand in vedere ca multe primarii au hotarari proprii in aceasta privinta.
Am fost la primarie (Craiova), oficial imi dau un raspuns numai in baza unui cadastru facut dupa dezmembrare (ceea ce nu as face decat avand siguranta ca ambele parcele rezultate vor fi construibile), neoficial, ceva de genul "fa tu dezmembrarea ca vedem noi"...
Buna ziua,
Raspuns de primaria Craiova!
Raspunsul este unul total incompetent, greu de crezut ca raspunsul vine de la un angajat de la urbanism, care trebuie sa aiba un minim de cunostinte de baza, ca acesta, frontul stradal/latime/constructie. Pacat ca asemenea indivizi, pun oamenii pe drumuri, si ii deruteaza.
In mod legal, nu puteti construi pe o latime de 4-5 m la strada., este f. ingust. NU se pot face constructii pe limita de proprietate, se impun retrageri laterale. Apoi sunt reglementate , in diferite articole, distantele pt. scurgerea streasinilor, ferestrele din peretele dinspre proprietate catre vecini, pt plantarea unui arbore si altele. In plus, aveti nevoie de acces catre terenul din spate, inclusiv pt situatii de forta majora, ambulante, pompieri.
CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale

Art. 612

Distanţa minimă în construcţii

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

In acest caz, pe laterale, se scot 1,20, raman cca 3-4 m..Si daca luati acordul de la unul, tot nu se poate construi ceva civilizat. Probabil ca riscati sa ramaneti cu el nevandut. Atentie mare si...SUCCES..!
Probabil ca nu m-am exprimat eu bine. Constructia NU se va face pe acea fasie ingusta de 4-5 m ci mai in spate, unde terenul are latimea de putin peste 19 ml, suficienti pentru a respecta toate regulile de urbanism. Acei 4-5 m latime cu lungimea de 38-40 m vor fi exclusiv pentru a ajunge pe partea lata (fara a avea calitatea de drum privat, servitute sau altceva, el facand parte din teren).

Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Construire casa Milla_Paris Milla_Paris Vreau sa achizitionez un teren de 700 mp cu deschidere de 47 m.Dupa calcule ar insemna ca lungimea este de 14,89 m. Am auzit de la alte persoane care au avut ... (vezi toată discuția)
Teren neconstruibil dpdv al deschiderii la strada (conform cert. urbanism) webknight webknight Buna ziua, conform Cert. Urbanism pentru construire primit de la Primaria Constanta, terenul meu este neconstruibil dpdv al deschiderii la strada(Conform ... (vezi toată discuția)
constructie casa pe teren ingust claudia5555 claudia5555 Buna seara. Detin un teren cu deschidere la strada de 10 m si aproximativ 31 m lungime. Se poate obtine certificat de urbanism pe acest teren? Constructia va ... (vezi toată discuția)