avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Constructie casa pe teren ingust
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Constructie casa pe teren ingust

Buna seara. Detin un teren cu deschidere la strada de 10 m si aproximativ 31 m lungime. Se poate obtine certificat de urbanism pe acest teren? Constructia va fi facuta pe lungime cu acces pe lateral. Va rog sa imi spuneti de limitele fata de vecini.
Am inteles ca, daca lasam cel putin 3 m nu avem nevoie de declaratie notariala din partea vecinilor. Distanta fata de vecini este influentata si de inaltimea constructiei?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 21:13, 12 Noiembrie 2012
Buna ziua,
Certificat de Urbanism se poate pentru orice teren ...de fapt acolo o sa vedeti distantele minime fata de vecinii dumneavoastra...inaltimea maxima a constuctieie si toate retstrictiile aferente terenului pe care il detineti in functie de Planul Urbanistic General al localitatii dumneavoastra si Codului Civil (costurile pentru un certificat sunt minime ...).
O zi buna!
Imi cer scuze, m-am exprimat gresit, am vrut sa spun Autorizatie de constructie in loc de certificat de urbanism
Asa da....raman la indrumarea de a obtine un CU (cea mai usoara si rapida ale sa aflati totul despre terenul dumneavoastra) . Distanta fata de vecini este in fucntie de inaltimea si numarul ferestrelorc care dau spre acestia...daca aveti doar ferestre mici sau opace(baie casa scarii) puteti sa ajungeti la o distanta mai mica (chiar 1,5m). Si da inaltimea constructiei conteaza in relatia cu vecinii.. sunt mai multe lucruri ...aici aveti un link cu un extras din codul civil referitor la vecinatati ...
[ link extern ]

sper ca v-am fost de ajutor , o seara buna
@ionel12, ati facut trimitere la vechiul Cod Civil!:acute:
Pe un teren cu deschidere de 10 m, se poate construi doar in regim cuplat, adica o latura a casei se afla pe limita de proprietate(calcan)
Declaratie notariala luati doar de la vecinul pe a carui latura aveti calcanul. De la restul nu, daca respectati Noul Cod civil.
Noul cod civil prevede 2 m fata de limita proprietatii pentru fatada cu ferestre de vedere paralele cu limita de proprietate si 1 m pt. ferestrele de pe fatadele perpendiculare pe limita de proprietate.
Atentie la inaltimea constructiei, pe de o parte reglementata prin PUG-ul zonei, pe de alta parte de cerinta ca vecinul sa aiba soare cel putin 2 ore/zi in perioada de iarna!(Ordinul MS nr536/1997)
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
doina_manuela, utilizator
Problema ma intereseaza si pe mine.Am un teren de 28m latime si 35m adancime.Vreau sa il impart in doua jumatati egale si jumatate sa vand.Din pacate din cei 28 m de la strada,24 sint ocupati de doua constructii cuplate intre ele-una de 5m latime,cealalta de 19m.Pe cea de 19 vreau sa o demolez pentru ca ea ocupa si suprafata de teren destinata vanzarii si e foarte veche si sa extind casa de 5m care e mult mai noua,dar prea mica.Problema e ce se intampla cu omul care va cumpara celalat teren?Cum poate construi,daca eu am casa cu alipire la calcan(exact langa celalt vecin,cel din partea opusa),iar vecinul sau are casa mult retrasa fata de aliniamentul stradal( desi restul caselor sint insrate in linie la strada).Poate sa construiasca la strada cu alipire la calcan daca vecinul sau nu are casa la strada?Ideea e ca nu stiu daca alipirea la calcan e impusa de existenta unei constructii pe latura la care se face alipirea.Nu are sens sa ma apuc de dezmembrari si demolari pana nu stiu exact daca partea pe care o vand e pretabila unei constructii decente.Multumesc.

Alte discuții în legătură

Restrictie constructie casa cu privire la deschiderea la strada bogdanc13 bogdanc13 Buna ziua, intentionez sa cumpar un teren in Sectorul 6 care are 8.5 m deschidere la strada si 50 m lungime. vreau sa construiesc o casa cu calcan (pe o ... (vezi toată discuția)
Constructie pe teren in litigiu zadryana zadryana buna ziua, vreau sa incep constructia unei case pe un teren care are latimea de 9.75 metri. din aceasta latime, 1,5 metri se afla in litigiu cu vecinul. ... (vezi toată discuția)
Cum pot construi pe teren de 11 m deschidere Catalin185 Catalin185 Buna ziua. Intentionez sa achizitionez un teren cu deschiderea de 11 m, pentru a construi o casa, dar din cate am inteles as fi limitat de lege la o ... (vezi toată discuția)