avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum credeti ca este mai corect?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum credeti ca este mai corect?

Am un titlul executoriu neexecutat in termenul de prescriptie de 3 ani.
Dorind sa constat pe cale judecatoreasca faptul ca a intervenit prescriptia dreptului de a cere executarea silita dat fiind faptul ca la cartea funciara exista inscrisa o ipoteca imobiliara, cum credeti ca ar fi mai corect sa formulez actiunea:

1. sa cer sa se constate inexistenta dreptului de creanta pentru suma respectiva din titlul executoriu deoarece a intervenit prescriptia dr. de a cere ex. silita (art.111 cpc)?......sau:
2. sa cer sa se constate direct prescriptia dreptului de a cere executarea silita, tot in baza art.111 cpc ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanyD , utilizator 12:15, 23 Ianuarie 2010
Si cum ar trebui sa fac efectiv aceasta cerere?

Dar in situatia in care am avut executare silita inceputa ptr. acest titlu executoriu dar, fiindca s-a constatat prin hotarare judecatoreasca perimarea, executarea silita in dosarul executional a fost desfiintata...intre timp implinindu-se si termenul de prescriptie, cum credeti ca ar fi mai corect sa fac aceasta cerere?
Titlul executoriu il reprezinta o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit la plata o anumita suma. Aceasta hotarare a fost investita cu formula executorie si a fost pusa in executare, asa cum am aratat mai sus.

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2009
DanyD, utilizator
Nu puteti inainta actiune in constatare cand aveti la indemana actiunea in realizarea dreptului. Solicitati instantei doar radierea ipotecii imobiliare.
DanyD a scris:

Am un titlul executoriu neexecutat in termenul de prescriptie de 3 ani.
Dorind sa constat pe cale judecatoreasca faptul ca a intervenit prescriptia dreptului de a cere executarea silita dat fiind faptul ca la cartea funciara exista inscrisa o ipoteca imobiliara, cum credeti ca ar fi mai corect sa formulez actiunea:

1. sa cer sa se constate inexistenta dreptului de creanta pentru suma respectiva din titlul executoriu deoarece a intervenit prescriptia dr. de a cere ex. silita (art.111 cpc)?......sau:
2. sa cer sa se constate direct prescriptia dreptului de a cere executarea silita, tot in baza art.111 cpc ?

Va multumesc.
Daca acel titlu executoriu pe cae l-ati avut la indemamana, nu l-ati pus in executare in termenul de prescriptie(3ani!), ce mai doriti sa incercati? Altfel, se pare ca sunteti bine informat despre procedura executarii silite!
mimi.manea a scris:

Nu puteti inainta actiune in constatare cand aveti la indemana actiunea in realizarea dreptului. Solicitati instantei doar radierea ipotecii imobiliare.

Ca sa pot cere radierea ipotecii nu cumva trebuie sa existe o hotarare judecatoreasca care sa constate ca acel drept de creanta s-a prescris?
Dar in situatia in care introduc o actiune cu doua capete de cerere, din care un capat vizeaza actiunea in constatare , iar cel de-al doilea capat actiunea in realizare - primul capat constatarea prescriptiei extinctive a dreptului paratei asupra creantei in valoare de..., cf. sentintei ... si cel de-al doilea capat, radierea ipotecii deoarece dreptul de a cere executarea titlului s-a prescris -, ar fi admisibila o astfel de cerere ? In sensul ca daca un capat de cerere este in constatare iar celalalt in realizare..se pot judeca impreuna?
Multumesc.:coffee:

Alte discuții în legătură

Actiune cu doua capete de cerere: principala si accesorie Irina S. Irina S. Se poate admite doar actiunea accesorie, in situatia in care capatul de cerere principal este o actiune in constatare iar cel accesoriu indeplinieste ... (vezi toată discuția)
Sulta datorata neplatita - prescriere cristinabirche cristinabirche Buna ziua Suntem mai multi frati,eu am deschis succesiunea pe cale judecatoreasca,s-a facut iesirea din indiviziune si s-a stabilit cate o suma de ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare sau contestatie la executare? sau....? ContSters40598 ContSters40598 Executare silita inceputa si desfiintata prin constatarea perimarii. Intre timp a intervenit si prescriptia executarii silite. Debitorul avand interesul ... (vezi toată discuția)