avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil - drepturile mamei si ale ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil - drepturile mamei si ale tatalui

În cazul în care salariata decide să se întoarcă la muncă imediat după concediul de maternitate, aceasta mai poate solicita o reducere de două ore a timpului de lucru zilnic în vederea alăptării copilului, chiar daca sotul/concubinul a optat pentru concediul pentru cresterea copilului, pe o perioada de un an?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:03, 27 Ianuarie 2016
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...

Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului.În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.

(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.


2. Acordarea drepturilor prevazute mai sus nu au legatura cu faptul ca tatal copilului este in concediu crestere copil (CCC), ca el nu alapteaza.
Multumesc
Dar in aceasta situatie nu se poate interpreta ca ambii parinti beneficiaza de drepturi? Mai exact, prin renuntarea mamei la concediul de crestere a copilului, nu toate drepturile conferite de lege sunt transferate catre tatal care a solicitat concediul? Adica mama putea sa solicite acest drept, concediul de crestere a copilului, fara sa mai implice in vreun fel angajatorul de a-i asigura conditii de alaptare sau reducerea programului, intrucat nu angajatorul a solicitat revenirea mamei la serviciu. Nu tatal ar trebui sa se descurce acum cu cresterea copilului pana la doi ani, deoarece el si-a asumat totul prin intrarea in concediul de crestere a copilului? Adica are rol de mama acum.
1. Tatal are rol de "mama" fiind in CCC dar nu poate alapta copilul la sân pentru ca nu s-a nascut inca un barbat care sa alapteze copii la sân.

2. - Dvs. aveti dreptate numai in cazul in care copilul este alaptat cu biberonul.

- De fapt asa spune si OUG 96/2003 din care v-am redat mai sus:

Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului...
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protecþia maternitãþii la locul de muncã Valias Valias Bună ziua, aş vrea să ştiu dacă în baza OUG 96/2003 îşi pot reduce programul de lucru şi mamele care lucrează cu fracţiune de normă, sau doar ... (vezi toată discuția)
Program scurt - alaptare AlinaStefanuca AlinaStefanuca Buna ziua ma voi intoarce la birou inainte de a implini copilul 1 an si stiu ca am dreptul la program de 6 ore pana implineste copilul 1 an pt ca ... (vezi toată discuția)
Ore alaptare edyflo edyflo buna ziua! la un program de 3 ore pe zi (3 zile pe saptamana) si 4 ore pe zi (2 zile pe saptamana) ai dreptul la reducerea programului de lucru cu 2 ore pe zi ... (vezi toată discuția)