avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Exista infractiunea de abuz de incredere ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Exista infractiunea de abuz de incredere ?

Buna ziua,
Un prieten a facut cadouri unei persoane mai multe bunuri.
Dupa un timp de 2 luni a solicitat ca bunurile sa-i fie restituite, insa persoana refuza, motivand ca le-a primit fara sa ceara.
In aceasta situatie exista infractiunea de abuz de incredere ? , pentru ca prietenul meu intentioneaza sa depuna o plangere.
Precizez ca toate bunurile au fost noi si detine acte justificative ( facturi si bonuri fiscal ) cum au fost cumparate.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adela Maria Bratulescu , Avocat 12:01, 27 Ianuarie 2016
Daca au fost cu titlu de cadou, nu putem discuta de aceasta infractiune.
Art. 238 CP -Abuzul de încredere:
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Din moment ce acele bunuri au fost oferite cu titllu de cadou, nu se poate pune problema savirsirii vreunei infractiuni de catre cel care le-a primit.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri instrainate si nerecuperate HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.imi puteti spune ce inseamna mai exact abuz de incredere? ... aura19731991 aura19731991 Am avut o legatura cu un barbat casatorit .intre timp el sa despartit.am fost impreuna 6 ani dar el sa imbolnavit si eu nu am mai putut sa am grija de el din ... (vezi toată discuția)
Retinere bun pana la plata datoriilor este legal? Ionut455 Ionut455 Buna ziua, urmeaza sa incetez activitatea la actualul loc de munca, am aflat ca societatea la care am lucrat anterior este in insolventa si nu mi-au platit ... (vezi toată discuția)