avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cumparare ANL in rate catre primarie - plata in avans ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cumparare ANL in rate catre primarie - plata in avans a ratelor

As vrea sa cumpar apartamentul ANL in care locuiesc; urmeaza sa platesc 15% avans si apoi rate lunare catre primarie (deci fara nicio banca la mijloc). Daca dupa o vreme voi dispune de o suma mai mare de bani si voi plati in avans o parte sau chiar toata suma pe care o mai am de plata, in suma aceasta se include sau nu si dobanda?
Adica, am vreun avantaj daca dau suma aceasta toata odata, sau nu, si mai bine platesc ratele in continuare?

Chestia asta e reglementata prin Legea 152/1998, actualizata prin OUG in 2014 ([ link extern ] )
La conditiile de plata prin rate lunare egale, scrie asa: "posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parţial, a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale".
Nu stiu cum sa interpretez asta, pentru ca se pare ca ar trebui sa platesc si dobanda (adica n-as beneficia de niciun avantaj platind in avans), INSA stiu ca pana si bancile ofera niste avantaje la plata in avans (nu anticipat, ci in avans).
Poate cineva sa explice clar cum stau lucrurile? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Clueless , utilizator 12:25, 24 Octombrie 2018
La momentul in care incheiati contractul cu primaria urmeaza sa vi se calculeze si un desfasurator plati +dobanzi
Daca reusiti sa achitati integral c/v bun imobil,inainte de termenul contractual stabilit puteti solicita primariei recalcularea dobanzilor
Legal ,daca realizati plata integrala in avans- ar trebui sa vi se reduca dobanzile
Exista vreo lege care sa reglementeze acest lucru? As dori sa o studiez. Vreau sa stiu in ce cuantum se reduc dobanzile la plata in avans.
La primarie nu au stiut sa-mi spuna... (oras mic din provincie)
Clueless a scris:

La conditiile de plata prin rate lunare egale, scrie asa: "posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parţial, a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale".
Nu stiu cum sa interpretez asta, pentru ca se pare ca ar trebui sa platesc si dobanda (adica n-as beneficia de niciun avantaj platind in avans), INSA stiu ca pana si bancile ofera niste avantaje la plata in avans (nu anticipat, ci in avans).
Poate cineva sa explice clar cum stau lucrurile? Multumesc!

Raspunsul este in partea subliniata.
In desfasuratorul de rate anexa la contract aveti luna de luna de plata o anumita suma, dar fiecare transa este compusa din debit si dobanda. La ce se calculeaza dobanda? La suma datorata! Adica in prima luna vi se calculeaza dobanda la intreaga suma datorata pentru primele 30 de zile. In luna a doua se calculeaza dobanda la suma ramasa de plata, adica se scade din suma initiala suma ce ati achitat-o in luna anterioara. Si tot asa luna de luna.
Daca in a 7-a luna achitati o suma de 5 ori mai mare decat cea stabilita ca rata, in luna urmatoare o sa vi se calculeze dobanda la o suma mai mica datorata, pentru ca a scazut datoria de baza. Iar daca in luna a 14-a achitati intreaga suma de baza si dobanda pe ultima luna, in luna a15-a nu mai aveti nimic de plata din datoria de baza, aceasta este zero iar zero inmultit cu orice procent de dobanda da tot zero. Asa cum in luna a 15-a nu o sa mai aveti de plata la datoria de baza, tot asa nu o sa mai aveti de plata nici dobanda.
Ca regula dobanda se plateste la o suma datorata. Daca nu mai datorati nimic, nu aveti la ce plati dobanda.
Sigur ca prin contract se pot impune anumite reguli, ca de exemplu: obligatia de plata a unor mici comisioane, neacceptarea unor sume suplimentare mai mici decat rata lunara, acceptarea platilor anticipate doar dupa primul an de contract s.a.m.d. Cititi cu atentie un asemenea contract si o sa aflati despre clauzele de plata.

Revin cu detalii din contractul unui vecin care a incheiat contract de cumparare in rate catre primarie.

Fragmentul relevant este urmatorul (am schimbat putin pretul si am refacut calculele, cu oarecare aproximatie):

"Pretul stabilit de noi partile este de 20000 euro, la care se adauga 1% comision vanzare conform art.19 indice 2 alin. 8, rezultand valoarea de 20000 euro plus 200 euro, adica suma de 20200 euro. Pretul se va achita astfel:
3000 euro (avans 15%) care s-a achitat la data de 8.11.2015 in baza
chitantei nr. 344;
200 euro (comision 1%) care s-a achitat la data de 8.11.2015 in baza
chitantei nr. 345;
Diferenta de pret ramasa neachitata este de 17000 euro, la
care se adauga rata dobanzii de referinta a BNR plus 2 puncte procentuale
(art.10 alin. (2 indice 1) din Legea nr.152/1998), care se vor achita in 25
ani, rezultand rata lunara in valoare de 87,40 euro; numar total de rate 300
cu dobanda 3,75% pe an, suma totala de rambursat este in valoare de
26220.69 euro."

Contractul nu contine alte clauze privind posibilitatea platii in avans a sumei datorate.
Conform celor stipulate aici, mie nu mi-e clar daca as putea sa nu sa platesc suma ramasa fara sa mai platesc dobanda aferenta...
Clueless a scris:
Diferenta de pret ramasa neachitata este de 17000 euro, la
care se adauga rata dobanzii de referinta a BNR plus 2 puncte procentuale

Valoarea ratelor dumneavoastra se va recalcula ori de cate ori BNR-ul modifica rata dobanzii de referinta. Si ori de cate ori o sa aveti o suma de bani mai mare si o sa achitati 5-6 rate odata, vi se recalculeaza rata, in sensul micsorarii acesteia, ori vi se scurteaza durata de plata, in sensul ca nu o sa mai platiti 300 de luni ci mai putine.
Repet, o sa platiti dobanda la ceea ce mai aveti de plata dupa aceste recalculari.

Alte discuții în legătură

Concesionare mijloace transport de catre primarii contexaudit contexaudit firma de trasport in comun (o societate pe actiuni care apartine primariei) achizitioneaza mijloacele de trasport in baza unui contract de leasing ... (vezi toată discuția)
Reesalonarea datoriilor - calcul dobanda PAULA STOICA PAULA STOICA azi am incercat sa depun dosarul pt. reesalonarea datoriilor la stat. toate au mers \"ca pe roate \", pana in momentul cand mi se spune ca oricum nu voi scapa ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa obtin de la executor pentru a-mi debloca salariul ? stef_56 stef_56 1. am fost executat silit ( s-a dat o sentinta la judecatorie ) pentru un credit neachitat si s-a primit documentul intocmit de executor la locul de munca , ... (vezi toată discuția)