avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... concesionare mijloace transport de catre primarii
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

concesionare mijloace transport de catre primarii

firma de trasport in comun (o societate pe actiuni care apartine primariei) achizitioneaza mijloacele de trasport in baza unui contract de leasing financiar.
Primeste bani de la primarie si achita facturile de leasing. Dupa ce societatea termina de achitat leasing-ul si devine proprietar pe mijloace de trasport le transfera in patrimoniul public, iar primaria le concesioneaza acesteia.
Intrebari:
1. S.A. -ul deduce TVA aferent facturilor de leasing?
2. care sunt inregistrarile contabile aferente leasingului, primirii banilor de la primarie? cine si cand calculeaza amortizarea pentru aceste mijloace de transport?
3. care sunt inregistrarile contabile aferente transmiterii mijloacelor de transport catre domeniul public?
4. care sunt inregistrarile contabile primirii in concesiune a mijloacelor de trasport de la primarie la SA?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 17:19, 8 Ianuarie 2012
1. Da se deduce TVA.
2. In contractul de leasing veti avea :
valoarea de achizitie( in valuta); avansul; valoarea finantata; dobanda; comisioane si taxe; valoarea reziduala(ultima rata); perioada de leasing(luni); cursul istoric .

Inregistrarea mijloacelor de transport la intreaga valoare, la cursul istoric prevazut in contractul de leasing : 2133 mijloace de transport = 1671 rate leasing

Concomitent in clasa opt se inregistreaza :
In 8036(redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate) valoarea imobilizarilor corporale, respectiv suma debitata in 2133
In 8051(dobanzi de platit) se inregistreaza dobanda aferenta conform contractului de leasing .

Inregistrare facturii de avans si a comisionului de administrare:
% = 404 Furnizori de imobilizari
1671 Rate leasing
6282 Comisionul de administrare
4426 TVA deductibila

Achitarea facturii de avans:
404 = 5121

Se va inregistra obligatia de plata a ratelor pe baza facturilor emise de societatea de leasing si plata ratelor aferente( atentie la cursul istoric la care s-a inregistrat initial valoarea de achizitie in 1671. Dobanda inregistrata in 8051 precum si plata dobanzii aferenta ratelor se inregistreaza la cursul istoric.

% = 404
1671
666 chelt –dobanzi
665 chelt din diferente de curs valutar
(in functie de evolutia cursului valutar se vor inregistra cheltuielile sau veniturile din diferente : 665 = 404 sau 404 = 765)
4426 TVA deductibila

Concomitent faceti inregistrarile in debit 8036 cu valoarea pe care o debitati in 1671 iar in debit 8051 cu val debitata in 666.

Achitatea facturilor : 404 = 5121
La finalul contractului de leasing, conturile: 1671(rate leasing), 8036(redevente locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate) si 8051(dobanzi de platit) se vor solda.

Primirea banilor din primarie se va face in 5121 printr-in cont din clasa veniturilor operationale de finantari, subventii, transferuri, alocatii bugetare cu destinatie speciala(veti lua legatura cu dir. economic al primariei - depinde cum au prins aceasta suma in buget).

Amortizarea o calculat incepind cu luna urmatoare intrarii in patrimoniu (amortizare liniara).
3. Transmiterea lor cred ca o veti face dupa incheierea contractului de leasing (dupa ultima plata) si cred - trebuiea sa vorbiti in primarie- tot printr-un cont de transfer - de data asta de cheltuiala .
4. Primirea in concesiune : se va incheia intre primarie si dvs un contract de concesiune din care va rezulta si o obligatie a dvs de plata a unei redevente .
Dvs veti inregistra in evidentele contabile :
obligatia de plata redeventa luinara/ trimestriala/ anuala si care va fi facturata de primarie;
Plata redeventei
Va multumesc si va mai rog sa-mi confirmati daca primirea in concesiune se inregistreaza 205 (brevete, concesiuni.....)=167
Nu am inregistrat prin 205. Fiecare factura emisa de primarie lunara/ trimestriala / anuala am inregistrat-o prin cont de cheltuiala - 612. Inregistrarea pe care o faceam era : 401(cu analitic - numar pe care-l atribuiam intotdeauna primariei) = 612(cu acelasi analitic)..


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie contabila leasing financiar ContSters86219 ContSters86219 va rog frumos daca ma poate ajuta cineva cu o monografie contabila leasing financiar.(am achizitionat un autoturism in aprilie 2011) (vezi toată discuția)
Dobanda leasing- inregistrare contabila simomagda simomagda In cazul unui leasing in valuta,se constituie extracontabil dobanda ce trebuie platita luand in calcul euro la data semnarii contractului iar stingerea lunara ... (vezi toată discuția)
Preluare leasing JENIFER JENIFER Am preluat in data de 06.07.09 un contract de leasing financiar de la o alta societate de leasing.Contractul vechi de leasing e din data de 04.11.2008.In ... (vezi toată discuția)