avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Camere de supraveghere
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Camere de supraveghere

As dori sa intreb daca e legal instalatra de camere in hala de productie.In urma instalari ne fiind un minim de intimitate ce duce la stresarea angajatului.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:47, 29 Ianuarie 2016
Buna ziua!
In anumite cazuri pot fi instalate camere de luat vederi. Mai mult, sunt cazuri in care este obligatoriu pentru o societate sa instaleze mijloace de supraveghere video.
Bineinteles, orice astfel de prelucrare de date cu caracter personal trebuie sa fie efectuata in limitele legii. Un exemplu despre aceste limite/conditii il reprezinta art. 8 din Decizia ANSPDCP 52/20012, care prevede urmatoarele:
"Art. 8
(1) Prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere
video este permisă pentru îndeplinirea unor obligaţii legale exprese sau în temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate, în special a informării prealabile a acestora.
(2) În situaţia în care nu sunt aplicabile prevederile alin. (1), prelucrarea datelor cu
caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video nu se poate efectua decât pe baza consimţământului expres şi liber exprimat al acestora, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate, în special a informării prealabile a acestora.
(3) Nu este permisă prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace
de supraveghere video în interiorul birourilor unde aceştia îşi desfăşoară activitatea la locul de muncă, cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de lege sau a avizului Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal."

Pentru mai multe clarificari, cititi Decizia nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video ( [ link extern ] )

Ati putea, in prima faza, sa va interesati daca angajatorul a obtinut avizul ANSPDCP cu privire la masura instalarii misloacelor de supraveghere video.
In cazul in care apreciati ca respectiva supraveghere nu respecta prevederile legale aplicabile, faceti o sesizare catre ANSPDCP.

Cu stima,
Lamuriri suplimentare gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistem supraveghere vizual si audio Dana Muresan Dana Muresan Buna, as dori sa ma lamuriti cu o chestiune, este legal ca angajatorul sa instaleze in incinta birourilor unde lucraza angajatii camere de filmat care sa ... (vezi toată discuția)
Angajatorul poate supraveghea video angajatii? simina_28 simina_28 Buna. Este legal ca un angajator sa monteze camerevideo in hala de productie pentru a supraveghea angajatii? Multumesc. (vezi toată discuția)
Supraveghere audio in vestiar BeYourSelf BeYourSelf Buna ziua. As vrea sa stiu daca seful are dreptul sa ne supravegheze audio in vestiarul in care ne schimbam. (vezi toată discuția)