avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare in favorem
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare in favorem

Buna ziua!
In decembrie 2015 sotul meu a decedat. Am ramas eu si cei doi fii. Am deschis succesiunea iar fiii mei accepta mostenirea dar doresc sa renunte la partea lor in favoarea mea, a mamei. Notarul ne-a spus ca nu este posibil, urmand ca, dupa dezbaterea succesiunii, fiii mei sa-mi cedeze partea lor (partaj). Mentionez ca ne aflam in termenul de optiune succesorala, lucru ce permite renuntarea in favorem.
Va multumesc!

Conform Legii notarilor si activit.notariale Încheierea Finala are forta probanta a înscrisului autentic.
Actul de imparteala, partajul, pentru bunurile imobile repet se face prin act autentic, separat deoarece este un act translativ de proprietate. Se poate face in aceeasi zi sau ulterior eliberarii certificatului de mostenitor . De ce sustin acest lucru? Deoarece Încheierea finala nu se da mostenitorilor, ea este un rezumat al dosarului succesoral.Se redacteaza in doua exemplare, pentru ca dosarul succesoral are un termen de pastrare de 10 ani, conform normelor arhivistice, dupa care se topeste. Mapa care contine cel de al doilea exemplar al Incheierii finale si un exemplar al Certificatului de mostenitor se pastreaza permanent in arhiva notarului. Încheierea finala se redacteaza inainte, iar certificatul de mostenitor poate fi eliberat in termen de 10 zile de la redactarea Incheierii Finale. Regulamentul de punere in aplicare a Legii notarului si activitatii notariale art.253 alin.4 prevede ca Notarul nu poate elibera copie legalizata dupa încheierea finala. Încheierile finale si certificatul de mostenitor de la mapa, care au caracter permanent nu pot fi solicitate decat de instante sau alte institutii abilitate in acest sens.
Pentru partaj se emit extrase de autentificare de CF, iar pentru mostenire extrase CF de informare. Daca se efectueaza in aceeasi zi partajul se poate folosi pentru ambele proceduri - mostenire si partaj - certificatele fiscale si extrase de autentificare.
Daca partajul se va face ulterior si nu in aceeasi zi cu eliberarea certificatului de mostenitor, se vor cere certificate fiscale cu rolul schimbat pe numele mostenitorilor.
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2016
ContSters338589, utilizator
De acord cu tine, cu totul, exceptand faptul ca cele doua acte trebuie musai sa fie 2.

Da, pentru partaj e nevoie de act autentic si nu cred ca incheierea finala e un act sub semnatura privata care are forta probanta de act autentic... are forta probanta a unui act autentic pentru ca este act autentic, ca toate actele care au forta probanta a unui inscris autentic.
Da, pentru partaj e nevoie de extras pentru autentificare, as incat, daca notarul constata ca in dezbaterea mostenirii partile au ajuns la un consens privind modul de impartire a bunurilor, poate cere acel extras, asa cum poate cere partilor certificat fiscal etc.
Legea notarilor are dispozitii despre cum se pot face toate astea, faptul ca imparteala se face odata cu dezbaterea sau in act ulterior, faptul ca in certificatul de mostenitor se trec cotele si, eventual, modul de imparteala.
Spre exemplu, eu si sora mea mostenim o casa la tara si un apartament in oras. Poate, indiferent de cote, eu vrau casa si sora mea apartamentul si suntem de acord ca, in mod conventional, valoarea lor sa fie egala, asadar se poate trece in CM ca sunt mostenotor cu cota de 100% a imobilului casa de la tara. Cu extras de care trebuie si certificat la fel. Ca asa vreau eu si sora mea si gata. Pentru ca nu are rost sa intabulez si sa partajez peste 3 luni si nici sa platesc altele de doua ori.

Imi amintesc de ultimul act, contract de imprumut intre persoane fizice, cu garant ipotecar. 3 persoane diferite, mi-a trebuit o saptamana sa gasesc sa autentific actul asa cum era, cu 3 parti, fara sa-l impart in doua, un contract de imprumut si o garantie imobiliara.

Ca si in cazul acela, vazand ca partajul succesoral e in stransa legatura cu dezbaterea succesorala, refuz sa cred ca e logic sa intocmim 2 sau 3 acte pentru a rezolva o singura situatie de fapt. Poate ca e natura mea de avocat sa gandesc ca pot incheia un singur act prin care pot rezolva si 23 de situatii de fapt, nu stiu...

Duplicate se pot elibera, nu? Daca nu interzice nici legea si nici Regulamentul...

Oricum, legea 36 zice: "Dacă moştenitorii şi-au împărţit bunurile prin bună-învoială, în încheiere se va arăta modul de împărţeală şi bunurile succesorale atribuite fiecăruia. Actul de
împărţeală va putea fi cuprins în încheierea finală sau se va putea întocmi
separat, în una dintre formele prescrise de lege."
Nu stiam ca eliberarea certificatului se poate face in 10 zile, nu am avut habar, stiam ca trebuie sa aiba aceeasi data cu incheierea finala.
Din lege si regulamentul de aplicare reiese ca incheierea finala e actul care ramane la notar, acesta putand fi verificat de autoritati sau persoane interesate, la nevoie, iar certificatul de mostenitor este actul care ramane la mostenitori, facand dovada drepturilor lor fata de terti. Asa cum exista actul de nastere la starea civila care nu se poate elibera nicicum, insa de pe el se elibereaza certificatul de nastere, cel care atesta ce zice actul de nastere.

Inteleg ca e mai simplu sa se incheie doua acte, insa pentru mostenitori nu este, dimpotriva. Nici mai simplu, nici mai ieftin si nici mai putin consumator de timp.
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Daca Legea si regulamentul interzice eliberarea de copii legalizate cum sa eliberezi duplicate? De pe ce? de pe Inchierea Finala?! Adica daca nu ti da voie pentru mai putin legea, iti da voie pentru mai mult? Adica invers principiului : Cine poate mai mult,poate si mai putin...
Încheierea finala are doar forta probanta! Ea nu este prevazuta la actele autentice ci la procedura succesorala, care nu se confunda cu procedura autentificarii.
AVLIL a scris: Poate ca e natura mea de avocat sa gandesc ca pot incheia un singur act prin care pot rezolva si 23 de situatii de fapt, nu stiu...

In mod sigur iti spun ca Poate....exista situatii când se poate face un act in care se cuprind doua sau mai multe operatiuni si situatii când nu...

Certificatul de mostenitor nu este act autentic! Nu poti trece in Certificat cum vrei tu sa ti imparti casa si terenul, din exemplu tau. E foarte logic! In certificatul de mostenitor conform legii se trec mostenitorii, masa succesorala si cotele mostenite.
Pentru bunuri mobile, unde legea nu prevede ca instrainarea lor sa se faca in forma autentica, partajul acestora se poate face si in cuprinsul certificatului de mostenitor la sfarsit.

In ceea ce priveste contractul de imprumut cu garantie reala imboiliara se poate face un singur act dar se taxeaza doua.

Repet Încheierea finala degeaba ar imparti asa cum zici din moment ce ea nu poate fi opozabila NIMANUI.
Are forta probanta doar Incheierea, actul autentic numit partaj are si forta executorie pe deasupra....

Nu cred ca ar trebui sa reinventam alte legi si regulamente ale unei activitati...oricare ar fi ea...

ContSters338589, utilizator
Ok, ideea era sa dezbatem chestiuni de drept, nu sa ne suparam unii pe altii. Nu e nimic personal, discut doar anumite chestiuni legale.

Ai dreptate cu duplicatul. :) In privinta certificatului, e prima data cand aud ca nu ar fi act autentic.

In acceptiunea mea, certificatul de mostenitor este act autentic coroborand art. 1133 Cod civil si 577 daca nu am uitat, referitor la modurile de dobandire a proprietatii. Nu spune ce tip de proprietate, iar actele translative de proprietati imobiliare sunt autentice, deci, na!, certificatul e act autentic. asta pe langa faptul ca doar actele autentice, cf. Codului, se inscriu in CF, iar certificatele de mostenitor nu au dificultati in sensul asta.

In regulamentul de aplicare a legii 36, spune ca ”(2) Certificatul de moştenitor eliberat de notarul public face dovada cu privire la:
a) calitatea de moştenitor legal şi/sau testamentar;
b) drepturile de proprietate sau alte drepturi prevăzute de lege ale moştenitorilor legali sau testamentari asupra bunurilor din patrimoniul autorului, menţionate în certificatul de moştenitor, şi întinderea acestora;
c) intrarea în stăpânirea de fapt asupra bunurilor succesorale de către moştenitorii nesezinari.”
Daca alte precizari nu sunt, rezulta foarte clar ca in certificat se poate preciza ca cota mea este de 50% din masa succesorala si a sor-mii de 50% din masa succesorala, eu luand in proprietate imobilul x si ea pe y. Intinderea drepturilor de proprietate poate insemna si cota din masa si identificarea bunului in mod concret.
Si daca nu se poate, de ce mama Gaia legea 36 zice ca se poate? Codul civil la 1132 trimite la legea speciala... legea speciala spune ca se poate face si impartirea... regulamentul de aplicare a legii speciale are cateva lacune, dar merge pe aceeasi idee, ca se face impartirea... cand ajungi la notar nu se mai poate!!
repet, poate nici sanu-ti arate incheierea, nu conteaza, e ca actul de nastere, nu-ti trebuie si nu-ti va trebui vreodata sa iti dovedesti proprietatea acea incheiere. Doar ca nu poti scrie in certificat mai mult decat in actul cu trimitere la care certifica... de aceea, daca zice in incheiere, treci si in certificatul de mostenitor. Care face dovada cotelor, a intinderii drepturilor de proprietate si... a ce mai e, a luarii in posesie, ce mai au partile esential cu privire la dezbaterea mostenirii.

Legea 36 zice: ”Pe baza încheierii finale se redactează certificatul de moştenitor sau de
legatar, care va avea aceeaşi dată cu încheierea finală şi număr din registrul de
termene succesorale şi va cuprinde constatările din încheiere referitoare la masa
succesorală
, numărul şi calitatea moştenitorilor şi cotele ce le revin din patrimoniul defunctului.
(2)Certificatul de moştenitor va putea cuprinde menţiuni cu privire la
modalitatea prin care a fost stabilită întinderea drepturilor succesorilor
, precum
şi orice menţiune care justifică eliberarea acestuia.”

Operatiunile complexe, bla-bla, de la ordinul din 2011 parca se taxeaza, asa e.
Pana acum.ai sustinut sus si tare ca Incheierea finala e act autentic acum ca nu e asa cum sustineai, spui ca certificatul de mostenitor ar fi act autentic. Daca ar fi act autentic ar fi trecut in lege la procedura autentificarii. Dar este trecut la procedura uccesorala. E ca si cum ai sustine ca data certa facuta la notar e act autentic ...ca tot o procedura notariala este.
Certificatul de mostenitor pe NCC este titlu de proprietate ce este cu totul altceva....
CERTIFICATUL DE MOSTENITOR NU ESTE ACT AUTENTIC. Unde scrie in lege asa ceva?! Cand ai capitol special dedicat autentificarii si altul cu procedura succedorala?!
Transferul intre vii a dreptului de proprietate se face prin act autentic. Certificatul de mostenitor stabileste ca dupa de cujus au ramas urmatoarele bunuri si mostenitori.
Mentiunile cu privire la modalitatea intinderii drepturilor mostenitorilor nu se refera la impartrala ci la cote si la componenta masei succesorale.
Daca e act autentic de ce se cere pt bunuri extras de informare si se intabuleaza in baxa lor si nu de autentificare?!
Certificatul de mostenitor nu e un act intre vii. El este un act prin care un mort transmite bunurile sale mostenitorilor sai legali sau testamentari.
Chestia ca nu ai auzit ca Cert de mostenitor nu este act auyentic este asa pentru privitorii neinitiati insa nu onoreaza privirile celor initiati.....
in rest eu gandesc asa ca nu are rost intr un topic in care un user crre ajutor sa ne expunem noi teoriile noastre de drept mai mult sau mai putin reusite

Alte discuții în legătură

Acte de mana so2ro so2ro Imediat dupa decesul unei rude, mostenitorii s-au intalnit si dupa ce au facut \" imparteala \" au asternut pe hartie ce au hotarat. \"Imparteala\" ... (vezi toată discuția)
Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua! 1. Masa succesorala se poate stabili pana in ziua dezbaterii succesiunii? 2. Ce inseamna mai exact \\\\"dezbaterea succesiunii\\\\"? Unui ... (vezi toată discuția)