Buna ziua!
In decembrie 2015 sotul meu a decedat. Am ramas eu si cei doi fii. Am deschis succesiunea iar fiii mei accepta mostenirea dar doresc sa renunte la partea lor in favoarea mea, a mamei. Notarul ne-a spus ca nu este posibil, urmand ca, dupa dezbaterea succesiunii, fiii mei sa-mi cedeze partea lor (partaj). Mentionez ca ne aflam in termenul de optiune succesorala, lucru ce permite renuntarea in favorem.
Va multumesc!
Conform legii Incheierea finala are Forta probanta a unui act autentic Forta probanta. Atat incheierea si certificatul de mostenitor nu au forta executorie a unui act autentic. Actul de partaj voluntar succesoral are si forta executorie. Aceste doua acte incheierea si Certificatul sunt asimilate cu un act autentic dar nu sunt. Nu e vorba de formalism dar u au forta executorie a unui act autentic cum ar fi partajul.
In fine ....
Pana intrarea in vigoare a noului Cod Civil in 2011 nu cumva se faceau acte de partaj in cadrul succesiunii ? Asta pana cand practica notariala sa uniformizat si a ramas ca actul de partaj sa fie facut autentic... Se cam bateau cap in cap una cu alta
prin intrarea in vigoare a Noului Cod civil certificatul de mostenitor atesta / este titlu de proprietate. De aceea partajul acum fiind constitutiv de drepturi se face separat prin act de partaj.
Acte de mana
so2ro
Imediat dupa decesul unei rude, mostenitorii s-au intalnit si dupa ce au facut \" imparteala \" au asternut pe hartie ce au hotarat. \"Imparteala\" ... (vezi toată discuția)
Vinzare pamint
dragv
Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)