avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile co restante anii anteriori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile co restante anii anteriori

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine, sunt angajata din 2003 si pana in prezent nu mi-am efectuat in fiecare an zilele de concediu de odihna la care aveam dreptul, adica anual mi-a ramas un anumit numar de zile neefectuate; de exemplu: in 2003 aveam dreptul la 10 zile si nu am efectuat nicio zi, in 2004 dreptul meu la co era de 21+cele 10zile din care am efectuat numai 12, in 2005 din 21+19 din anul anterior am efectuat decat 15 si tot asa pana in prezent cand am calculat si am descoperit ca am restanta 41 de zile de co din toti anii anteriori. Codul Muncii spune ca angajatorul este obligat sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu si-au efectuat concediul de odihna la care aveau dreptul, regula aceasta este valabila doar pentru un an in urma, adica eu am dreptul sa-mi iau doar concediul pe 2008 pana la sfarsitul anului 2009? ce se intampla cu cele din anii anteriori, se reporteaza sau se anuleaza la sfarsitul anului urmator, adica cele din 2003 s-au anulat la sfarsitul lui 2004, cele din 2004 la sfarsitul lui 2005...?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 02:11, 2 August 2009
Daca nu v- ati efectuat concediul pe anii trecuti i-ati piedut.
In schimb pana la sfarsitul anului in curs puteti sa va luati libere platite in contul concediului nefectuat pe anul trecut.
Asa cum ati sesizat si dvs legislatia muncii nu este foarte clara in aceasta privinta dar la modul cum este formulat, si unde nu interpreteaza legiuitorul, nici noi nu prea avem cum s-o facem, s-au cam pierdut zilele de concedii pe anii anteriori lui 2008. Incercati sa va intelegeti cu angajatorul macar sa vi le plateasca daca nu vi le poate acorda.
...tot codul muncii spune ca zilele de concediu de odihna neefectuate nu se platesc decat in cazul incetarii CIM, dar nu spune daca se platesc si restantelel din toti anii cat ai lucrat sau decat pe anul anterior plecarii#-o
E adevarat ca nu se platesc zilele de concediu neefectuate decat la incetarea contractului de munca insa poate fi o varianta de negociere. Eu am intalnit si angajatori, care au platit zilele de concediu neefectuate ca un fel de compensare.
Acum ramane cum reusiti sa va intelegeti cu angajatorul. Decat nimic...
NU ati pierdut nici o zi de CO!!!!
In primul rand calculul deducerii zilelor de CO se face in felul urmator (dupa cazul dvs):
in 2003 ati avut dreptul la 10 zile efectuate 0
in 2004 ati avut dreptul la 21 + 10din 2003 zile efectuate 12 10 din 2003 si 2 din 2004
si asa mai departe astfel ca azi mai aveti dreptul la 41 de zile: 21 din 2009 si 20 din 2008 ;)
NU se pot lua zile de CO din anul curent inainte de a fi luate TOATE cele din anul anterior.
in plus conform art. 38 din CM: Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate

Consider ca daca totusi au ramas zile de CO neefectuate din anii anteriori, angajatorul are obligatia de a acorda acele zile de CO cat mai urgent (pt ca nu si-a indeplinit obligatiile art. 141 (3) din CM), sau in cel mai rau caz (daca angajatul nu a vrut sa mearga in CO - va trebui demonstrat) sa ii plateasca toate zilele de CO neefectuat la incetarea CIM.
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
mihai_u, utilizator

Alte discuții în legătură

Zile co mnd mnd Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine, sunt angajata din 2003 si pana in prezent nu mi-am efectuat in fiecare an zilele de concediu de odihna la care ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna - se compenseaza in bani? ContSters22096 ContSters22096 daca nu am efectuat integral concediul de odihna in anii anteriori, la plecarea din firma ar trebui sa mi se plateasca zilele de concediu neefectuat? exista o ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat elam elam Buna ziua! As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 ... (vezi toată discuția)