avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile co restante anii anteriori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile co restante anii anteriori

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine, sunt angajata din 2003 si pana in prezent nu mi-am efectuat in fiecare an zilele de concediu de odihna la care aveam dreptul, adica anual mi-a ramas un anumit numar de zile neefectuate; de exemplu: in 2003 aveam dreptul la 10 zile si nu am efectuat nicio zi, in 2004 dreptul meu la co era de 21+cele 10zile din care am efectuat numai 12, in 2005 din 21+19 din anul anterior am efectuat decat 15 si tot asa pana in prezent cand am calculat si am descoperit ca am restanta 41 de zile de co din toti anii anteriori. Codul Muncii spune ca angajatorul este obligat sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu si-au efectuat concediul de odihna la care aveau dreptul, regula aceasta este valabila doar pentru un an in urma, adica eu am dreptul sa-mi iau doar concediul pe 2008 pana la sfarsitul anului 2009? ce se intampla cu cele din anii anteriori, se reporteaza sau se anuleaza la sfarsitul anului urmator, adica cele din 2003 s-au anulat la sfarsitul lui 2004, cele din 2004 la sfarsitul lui 2005...?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 02:11, 2 August 2009
crimson a scris:

Insa, deviem intr-o polemica care nu-l ajuta pe nimic utilizatorul care a deschis acest topic.


Consider ca astfel de polemici fac lumina in orice situatie :), acesta fiind rolul unui forum

Concret la situatia acestuia imi sustin in continuare punctul de vedere, cu urmatorul argument: trecand peste toate argumentele dvs (la care subscriu intr-un alt context).


??? :O argumentul dvs e ca le dati pe ale mele la o parte?? cred ca e o eroare :D

Intrebati ce se poate face in cazul in care nu se respecta aceste prevederi? Instanta de judecata. Angajatul isi actioneaza in instanta angajatorul, demonstreaza ca renuntarea sau cesiunea la concediul de odihna nu s-a intamplat si cu vointa sa tacita si/sau implicita si cere despagubiri angajatorului. Insa, pana la o sentinta, nici angajatorul nu este obligat sa acorde acele zile de concediu si nici ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator, cel mult poate da o amenda.


Nu pot fi de acord cu aceasta afirmatie.
in primul rand pot fi nenumarate cazurile in care se poate ajunge in situatia neefectuarii CO si nici angajatul, nici angajatorul sa nu fie raspunzator ( motiv pt care legiutorul a lasat descoperit acest caz)
In al doilea rand instanta de judecata reprezinta ultima cale prin care un angajat isi poate recupera drepturile acordate prine lege, solutie aleasa de obicei dupa incetarea raporturilor de munca cu respectivul angajator. ( sunt curios cate cazuri exista in Romania in care un angajat isi actioneaza in instanta angajatorul privat si ramane cu cim-ul la acelasi angajator pe perioada nedeterminata si in relatii bune B-))

Poate ar fi o idee ca angajatul roman sa pozeze mai putin in victima si sa lupte mai din vreme pentru drepturile sale, si atunci nu s-ar mai ajunge la astfel de situatii. A cunoaste legislatia muncii nu este doar de datoria angajatorilor.:hm:


O afirmatie de nota 10 (mai ales ultima parte) :vishenka:

In concluzie eu recomand utilizatorului care a deschis acest topic sa ii arate angajatorului ca are cunostina de drepturile care i se cuvin si sa le ceara pe cale amiabila acestuia.
Nu stiu daca ITM-ul poate sa dispuna efectuarea zilelor de CO din anii anteriori dar cred ca cei de la SSM ar putea da o asemenea dispozitie.

@grace_r
te admir pentru rolul de mediator pe care l-ai preluat in acest topic =D>
Multumesc pentru aprecieri (atat pt mine cat si pt d-na Dumitru)

Sper din tot sufletul ca toata aceasta "polemica" sa-i fi folosit atat utilizatorului @mnd cat si utlizatorului @zzenovia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile co mnd mnd Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine, sunt angajata din 2003 si pana in prezent nu mi-am efectuat in fiecare an zilele de concediu de odihna la care ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna - se compenseaza in bani? ContSters22096 ContSters22096 daca nu am efectuat integral concediul de odihna in anii anteriori, la plecarea din firma ar trebui sa mi se plateasca zilele de concediu neefectuat? exista o ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat elam elam Buna ziua! As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 ... (vezi toată discuția)