avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile co
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile co

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine, sunt angajata din 2003 si pana in prezent nu mi-am efectuat in fiecare an zilele de concediu de odihna la care aveam dreptul, adica anual mi-a ramas un anumit numar de zile neefectuate; de exemplu: in 2003 aveam dreptul la 10 zile si nu am efectuat nicio zi, in 2004 dreptul meu la co era de 21+cele 10zile din care am efectuat numai 12, in 2005 din 21+19 din anul anterior am efectuat decat 15 si tot asa pana in prezent cand am calculat si am descoperit ca am restanta 41 de zile de co din toti anii anteriori. Codul Muncii spune ca angajatorul este obligat sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu si-au efectuat concediul de odihna la care aveau dreptul, regula aceasta este valabila doar pentru un an in urma, adica eu am dreptul sa-mi iau doar concediul pe 2008 pana la sfarsitul anului 2009? ce se intampla cu cele din anii anteriori, se reporteaza sau se anuleaza la sfarsitul anului urmator, adica cele din 2003 s-au anulat la sfarsitul lui 2004, cele din 2004 la sfarsitul lui 2005...?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 12:56, 31 Iulie 2009
codul muncii reglementeaza:

Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Deci, concediul de odihna trebuie efectuat.
Se pare ca nu prea aveti ce face. De ce nu ati solicitat sa efectuati concediul de odihna anual?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile co restante anii anteriori mnd mnd Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine, sunt angajata din 2003 si pana in prezent nu mi-am efectuat in fiecare an zilele de concediu de odihna la care ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat in anul anterior delia25 delia25 Buna ziua! Sunt angajata a unei societati din anul 2008. Am avut dreptul la 21 zile de concediu din care nu am efectuat decat 6. Cele 15 zile ramase s-au ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat elam elam Buna ziua! As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 ... (vezi toată discuția)