avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Curs de prim-ajutor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Curs de prim-ajutor

In ce lege este specificat faptul ca in cadrul fiecarei societati trebuie sa existe cel putin o persoana care sa fi urmat cursurile de prim-ajutor? Nu vorbesc despre medicul firmei; am inteles ca in afara de acesta trebuie sa mai existe si alte persoane ( nr fiind reprezentativ pentru numarul de angajati) care sa fi urmat aceste cursuri. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:36, 30 Ianuarie 2019
aaaaa.......De aceea mi s-a cerut sa fac o decizie, cu desemnarea cate unui lucrator, de la fiecare comp. pentru acordarea primului ajutor.
Daca e conform LG. 319/2006, chiar nu inteleg de ce nu s-a sesizat nimeni pana acum sa faca cele necesare pe tema asta.........
Medicul de unitate poate sa faca acest curs. Elibereaza vreun doc.?
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
namiru a scris:

aaaaa.......De aceea mi s-a cerut sa fac o decizie, cu desemnarea cate unui lucrator, de la fiecare comp. pentru acordarea primului ajutor.
Daca e conform LG. 319/2006, chiar nu inteleg de ce nu s-a sesizat nimeni pana acum sa faca cele necesare pe tema asta.........
Medicul de unitate poate sa faca acest curs. Elibereaza vreun doc.?

Legea 319 nu obliga angajatorul sa faca cursul de prim ajutor cu cei de la Crucea Rosie de ex. care elibereaza ceva certificate de competenta.
Legal, este suficient cursul de prim ajutor facut de medicul de medicina muncii. In urma cursului, faci un tabel cu persoanele participante la curs, suportul de curs si un proces verbal al cursului cu semnatura participantilor. Ar fi de preferat ca dupa acest curs sa se completeze fisa postului si cu aceste competente. Cursul sa fie facut periodic (noi il facem anual).
Nu, medicul de medicina muncii nu elibereaza vreun atestat. Eu am 600 de angajati, cu medic in societate, si vreo 20 de persoaane care facem anual cursul de prim ajutor.
Sper ca ti-am fost de folos.
:)
Art. 10
(1) Angajatorul are urmatoarele obligatii:
a) sa ia masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, adaptate naturii activitatilor si marimii intreprinderii si/sau unitatii, tinand seama de alte persoane prezente;
b) sa stabileasca legaturile necesare cu serviciile specializate, indeosebi in ceea ce priveste primul ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare si pompieri.
(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze lucratorii care aplica masurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor si de evacuare a lucratorilor.
(3) Numarul lucratorilor mentionati la alin. (2), instruirea lor si echipamentul pus la dispozitia acestora trebuie sa fie adecvate marimii si/sau riscurilor specifice intreprinderii si/sau unitatii."

De aici se intelege ca in afara faptului ca trebuie persoane desemnate cu acordarea primului ajutor, trebuie sa existe si persoane care sa aibe cursuri de stingerea incendiilor?
In Bucuresti, unde se fac aceste cursuri de prim ajutor?
rrramor a scris:

Art. 10
(1) Angajatorul are urmatoarele obligatii:
a) sa ia masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, adaptate naturii activitatilor si marimii intreprinderii si/sau unitatii, tinand seama de alte persoane prezente;
b) sa stabileasca legaturile necesare cu serviciile specializate, indeosebi in ceea ce priveste primul ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare si pompieri.
(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze lucratorii care aplica masurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor si de evacuare a lucratorilor.
(3) Numarul lucratorilor mentionati la alin. (2), instruirea lor si echipamentul pus la dispozitia acestora trebuie sa fie adecvate marimii si/sau riscurilor specifice intreprinderii si/sau unitatii."

De aici se intelege ca in afara faptului ca trebuie persoane desemnate cu acordarea primului ajutor, trebuie sa existe si persoane care sa aibe cursuri de stingerea incendiilor?
In Bucuresti, unde se fac aceste cursuri de prim ajutor?

Nu trebuie sa aiba curs de servanti. Persoanele care intervin pentru stingerea incendiilor (cu stingatoarele, hidrantii de interior/exteriori) trebuie sa fie instruiti de catre responsabilul PSI - ar fi bine cu pv. de instruire sau consemnat in fisa de instruire si completata fisa postului cu atributiile de prevenire si stingere a incendiilor-, pt. ca pe fiecare loc de munca trebuie sa ai organizarea apararii impotriva incendiilor.
Referitor la cursul de prim ajutor - fie il face medicul vostru de medicina muncii sau da un telefon la Crucea Rosie (daca vrei sa platesti mai mult si sa aveti un act oficial).
Va multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Cursuri de prim ajutor olteiuelenacristina olteiuelenacristina Buna ziua, Am o firma de formare profesionala. Avem dreptul sa organizam aceste cursuri de prim ajutor? S-a incheiat un contract intre firma si un medic de ... (vezi toată discuția)
Curs de prim ajutor alimirela alimirela Buna ziua, Exista prin vreo lege reglementat faptul ca toti angajatii unei firme sunt obligati sa aibe cursul de prim ajutor? Sau ca la un anumit numar de ... (vezi toată discuția)
Atributii in protectia si securitatea muncii georgeandrei georgeandrei Buna ziua, De curand, am primit de la directorul societatii unde lucrez, o decizie prin care sunt desemnat sa ma ocup de ”aplicarea masurilor de ... (vezi toată discuția)