avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Se poate obtine CF pentru un apartament dintr-un ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Se poate obtine CF pentru un apartament dintr-un imobil nou fara autorizatie de construire?

Doresc sa cumpar un apartament intr-o zona centrala a unui oras. Constructia este 95% finalizata. Apartamentele inca nu au CF, dar constructorul spune ca documentatia a fost depusa si trebuie sa obtina CF-urile in aprox 30 de zile. Uitandu-ma pe site-ul primariei, am vazut ca nu a fost eliberata autorizatie de construire pentru acel imobil, doar certificat de urbanism. Constructorul evita sa spuna ca nu are autorizatie si afirma ca va obtine cu siguranta CF pentru apartamente la termen. Este posibila obtinerea acesteia fara autorizatie?
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 12:35, 1 Februarie 2016
Daca nu exista autorizatie de construire, acel imobil..nu ar trebui sa existe.Iar daca exista, din cate spuneti, a fost construit ilegal. Fara autorizatie, nu are receptia facuta, nu stiu cum a facut bransamente pt utilitati, deci nici cadastru nu poate sa aiba. Nici sa vanda nu prea poate. Pt ca din pdv legal, imobilul nu exista.
Normal sa ezite, ca doar nu va spune cum a construit. Va sugerez sa verificati atent , acel apartament, sa mergeti in subsol, unii constructori, dezvoltatori imobiliari , in goana profitului, cam fac lucrurile de mantuiala. Mai bine nu va grabiti, verificati.
Daca imobilul este edificat fara autorizatie de constructie acesta nu este inregistrat la autoritati
Daca imobilul ca si constructie nu este inregistrata in evidenta autoritatilor,dezvoltatorul/
constructorul nu poate sa instraineze apartamente din acel imobil
In speta expusa,nu se poate elibera carte funciara pentru apartament in imobil edificat fara forme legale
Tin sa precizez ca imobilul nou a fost costruit peste o casa mai veche, pentru care constructorul are CF (atat pt casa cat si pt terenul aferent). De asemenea, am citit in REGULAMENTUL DE AVIZARE, RECEPȚIE ȘI ÎNSCRIERE ÎN EVIDENȚELE DE CADASTRU ȘI CARTE FUNCIARĂ:
Art. 95. (1) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza autorizaţiei de construire şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor semnat de reprezentantul autorităţii locale sau a unui certificat eliberat de autoritatea locală pe raza căreia este edificată construcţia, precum şi a unei documentaţii cadastrale.

(3) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se poate înscrie în cartea funciară şi pe stadii de execuţie, în baza următoarelor documente:
a) certificatului de atestare a stadiului realizării construcţiei, eliberat de primarul unităţii administrativ-teritoriale;
b) procesului-verbal de constatare privind stadiul realizării construcţiei;
c) documentaţiei cadastrale.

Constructorul a mentionat faptul ca CF-urile ii vor fi acordate pe rand, pentru unele apartamente (care sunt finalizate 100%) sustinand ca a obtinut deja.
Domnule, cum credeti dv.
Ca are CF pe casa veche, e normal, altfel nu o putea cumpara.
Ca se poate face ce ati postat dvs acolo, de acord.Dar sunt lucruri diferite. Pt a putea discuta de aplicarea art95(1), este necesara autorizatia si receptia. DOAR asa, se poate face inscrierea partiala , la care face referire art urmatoare.
Esential, relevant, este doar faptul ca imobilul construit NU are autorizatie. ATAT.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare casa la rosu (inclusiv acoperisul) MihaiViorel MihaiViorel Salut Am o casa in Timisoara la rosu si vreau sa o intabulez ca sa iau un credit de la banca pt a putea termina casa dar se pare ca cei de la Primaria ... (vezi toată discuția)
Act de constatare a cladirii ili47 ili47 Pe baza autorizatiei de constructie se va construi 4 case,pe unul gata terminat am cumparat cu antecontract. Dar restul caselor nu va fi terminate numai peste ... (vezi toată discuția)
Receptie si intabulare constructie noua pclaudia13 pclaudia13 Buna ziua. In cazul in care eu ridic din banii parintilor, pe un teren cumparat de mine, o constructie pe care nu reusesc sa o finalizez pana la casatoria mea, ... (vezi toată discuția)