avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Oprire in trafic fara motiv + contestare proces verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Oprire in trafic fara motiv + contestare proces verbal

Am fost oprit in trafic fara nici un motiv de un agent al politiei rutiere. Acesta s-a legitimat si a cerut actele la control. L-am intrebat motivul opriri deoarece nu incalcasem nici o regula de circulatie si acesta a motivat ca ei fac controale ca altfel cum isi pot da seama daca o masina e furata. O motivare absolut absurda parerea mea, masina fiind inmatriculata in Ro si de asemenea in astfel de cazuri se cauta masini care prezinta anumite semnalmente.. Din cate stiu politia nu are dreptul sa opreasca oricand vor ei fara sa aiba un motiv bine intemeiat. In acest caz ce pot face si spune respectivul agent de politie?

De asemenea mi-a intocmit un proces verbal pentru ITP expirat dar la rubrica agent constator nu a trecut nici un nume, exista doar o semnatura in josul procesului a acestuia. Conform motivelor de anulare a proceselor verbale trecute pe pagina de internet a politiei rutiere "lipsa mentiunilor cu privire la numele si functia agentului constatator" face nul PVC.

In acest caz cum trebuie sa procedez pentru a mi se anula Procesul Verbal.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eugen68octavian , utilizator 19:41, 22 Septembrie 2009
Multumesc pentru raspuns !
Problema este ca m-a oprit la 02:00 noaptea, cand nu avea cum sa vada daca este sau nu lipita rovigneta in geam.
Asta nu prea conteaza atata timp cat legea ii da posibilitatea sa va opreasca pentru " verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege"....
Buna ziua,

Am o intrebare, politia dintrun sat poate sa te opreasca pentru a controla actele ? Am fost oprit intrun sat ( nu era politie rutiera radar etc ) si mi sau cerut actele, si era expirat RCAu, abia cumparasem masina si nu am vazut ca expira in noiembrie 2008, am citit 2009 :) gresela mea doar ca acum am masina fara numele si eu trebuie sa ma intorc cu trenu acasa...
Politia rurala are dreptul sa va opreasca in trafic, sa verifice actele personale si ale masinii, cu atat mai rau ptr. d-voastra ca aveati RCA-ul expirat si cu atat mai bine in eventualitatea in care a-ti fi produs un accident.
legally a scris:

Ce drepturi aveti in fata organului de prevenire si control rutier
Trebuie sa se prezinte (aveti dreptul sa-i cereti legitimatia, sa v-o arate,pe care este inscris numarul sau)
Sa va spuna motivul opririi(care este motivul: filtru organizat de exemplu)
Daca este filtru, aveti dreptul sa cereti ordinul de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data si intre ce ore au voie sa faca filtru, strazile pe care actioneaza si numele persoanelor care participa din echipaj.
Actele se cer pe un motiv(legea nu mai permite sa se opreasca masini si apoi sa se caute motive de amenda).
Deci, la oprire, se comunica soferului motivul si nu puteti fi sanctionat decat pe acel motiv.
La amenda aveti doua locuri unde semnati: unul prin care recunoasteti fapta si al doilea ca ati luat cunostinta de amenda.puteti sa semnati ca luati la cunostinta de amenda, insa sa nu recunasteti fapta.

NU ştiu unde aţi văzut dumneavoastră locul pe pv unde scrie: "recunosc fapta comisă"... Însă :"luat la cunoştiinţa", da.
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
eugen68octavian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am cand sunt oprit de politia rutiera cand nu am incalcat nici o lege ? t_yahia t_yahia Ma intrebam ce as putea face daca ar fi sa ma opreasca [i]politia[/i] conducand, [b]fara sa fi incalcat vreo lege[/b]? #-o ([i]de exemplu un filtru de ... (vezi toată discuția)
Modalitate oprire in trafic,abuz sau nu? givanna givanna Mergeam regulamentar fara viteza,am trecut pe langa o masina de politie intr-o localitate pe raza judetului,la scurt timp am fost urmarita practic cu ... (vezi toată discuția)
Este legala oprirea unui autovehicul in vederea testarii alcoolemiei? micael108 micael108 Astazi am fost oprit in trafic de catre un echipaj de politie care dupa ce mi-au cerut actele la control, au cerut sa suflu in testerul respectiv. Stiam ca ... (vezi toată discuția)