avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale impozit forfetar
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

impozit forfetar


De la ce data nu se mai plateste impozitul forfetar:
1).de la data la care s-a eliberat certificatul constatator de catre RC, in care se atesta mentiunea de suspendare ?
sau
2) conform deciziei ANAF privind aprobarea regimului de declarare derogatoriu
Pun intrebarea, pentru ca intre aceste date respectiv 30.04.2009 -emitere certificat si 16.06 2009-emitere decizie, este un interval de o luna si jumatate.
In acest timp, am instiintat ANAF cu privire la suspendarea activitatii societatii, ANAF a mai solicitat si alte documente, astfel incat decizia ptr aprobarea regimului de declarare a regimului derogatoriu a ajuns sa fie emisa pe data de 16.06.2009. Sa ma astept sa platesc?
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: odishor , utilizator 14:01, 1 August 2009
In mod normal, impozitul forfetar nu se calculeaza si nu se plateste incepand cu data care apare in hotararea de suspendare a activitatii firmei. Astfel este corect, dar si logic.
Cu alte cuvinte, nu data incheierii judecatorului delegat de la registrul comertului, prin care admite inregistrarea mentiunii de suspendare a activitatii firmei conteaza si nici data de la care ANAF a aprobat (sau a respins! ) regimul derogatoriu, ci data care apare in hotarare, ca data de incepere a inactivitatii societatii.
Simplu, clar, logic.
Puteti verifica pe ANAF cu ce data apare suspendata activitatea firmei Dvs. si apoi veti calcula impozitul forfetar.
Va multumesc ptr raspuns, dar sunt nelamurita in continuare ptr ca data hotararii emisa de tribunal este 29 aprilie 2009 si in ea este stipulata suspendarea temporara a acitivitatii societatii pe o perioada de 2 ani si 12 luni, incepand cu data de 01.05.2009 pana la data de 30.04. 2012.
La ANAF, decizia de aprobare a regimului derogatoriu apare cu data de 16.06.2009, in care scrie ca acesta se aproba pentru perioada de 16.06.2009- 30.04.2012.
Deci e mai tare ANAF decat Hotararea publicata si in MO?
Suspendarea activitatii (inregistrata la ORC) este una, iar aprobarea regimului derogatoriu este cu totul altceva. Daca pana la 01.05.2009 firma a inregistrat la ORC hotararea de suspendare a activitatii, atunci ea nu va fi obligata sa plateasca impozitul forfetar, CHIAR DACA NU A OBTINUT/SOLICITAT DE LA FINANTE APROBAREA PENTRU REGIMUL DEROGATORIU.

Prin urmare, firma nu va plati impozitul forfetar:
a) daca a suspendat in mod legal activitatea (prin inregistrarea HAGA de suspendare la ORC) pana la data de 01.05.2009, iar apoi finantele i-au aprobat cererea de regim derogatoriu sau
b) daca a suspendat in mod legal activitatea pana la data de 01.05.2009, chiar daca nu a solicitat de la finante regimul derogatoriu.

In primul caz, se vor depune doar bilanturile (respectiv declaratia ca nu a avut activitate de la infiintare pana la data de ....).
In cel de-al doilea caz, pe langa bilanturi, se vor depune trimestrial declaratiile (100, 394 etc).

PS:
Regimul derogatoriu se refera DOAR LA SCUTIREA DE DEPUNERE A DECLARATIILOR TRIMESTRIALE.
va multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit forfetar pt. firma in proces de lichidare kyra78 kyra78 Buna ziua! Am si eu o nelamurire in legatura cu impozitul forfetar. Situatia este urmatoarea. Firma a fost infiintata in anul 2003, iar din data de 01.05.2006 ... (vezi toată discuția)
Firma fara activitate raduu raduu Buna ziua, Sunt asociat cu inca o persoana la un SRL, infiintat in 2007. Societatea nu a avut activitate,nu am depus bilanturi la Reg. Comertului. Am depus ... (vezi toată discuția)
Suspendare firma alin1980 alin1980 Buna , as dori sa stiu daca as vrea sa suspend firma , dar mai am de plata niste taxe catre stat se poate duce la sfarsit suspendarea daca nu sutn ... (vezi toată discuția)