avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Utilizator in certificatul de inmatriculare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Utilizator in certificatul de inmatriculare

Buna ziua,

Ma confront cu urmatoarea situatie:
Am achizitionat un autoturism importat din Germania. Contractul a fost facut pe numele sotiei.
In certificatul de inmatriculare pot aparea eu ca utilizator si ea proprietar (ea nu are permis de conducere)? in legislatie scrie ceva de genul "In cazul Inscrierii In certificatul de Inmatriculare si a altei persoane care poate folosi vehiculul In virtutea unui drept legal, altul decat cel de proprietate, proprietarul va mentiona solicitarea explicita In cerere;". Doar ca nu stiu ce se intelege prin
"drept legal".

Multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 15:53, 2 Februarie 2016
Se refera la societatile de leasing care sunt proprietari si cei care platesc leasingul si sunt utilizatori. Nu vi se aplica articolul mentionat mai sus.
Multumesc pentru raspuns. Dar Articolul 3 aliniatul 2 cap I din ORDIN nr. 1.501 din 13 noiembrie 2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea
autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor spune asa
ART. 3
(1) Înmatricularea, înregistrarea şi autorizarea provizorie sau pentru
probe se efectueazã pe numele proprietarului de vehicul.
(2) La cererea scrisã a proprietarului unui vehicul, în certificatul
de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie şi o alta persoana
decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate
utiliza vehiculul. În cazul în care proprietarul vehiculului este o
societate de leasing, în certificatul de înmatriculare sau de
înregistrare se menţioneazã şi datele de identificare a utilizatorului.

Din aceasta inteleg ca este posibil si in cazul in care proprietarul nu este societate de leasing..., altfel ce rost are stipularea din ultima propozitie?
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2016
tibiche, utilizator
Ordinul MAI 1501/2006,privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor :
Art. 3. - (1) Înmatricularea, înregistrarea şi autorizarea provizorie sau pentru probe se efectuează pe numele proprietarului de vehicul.
(2) La cererea scrisă a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie şi o altă persoană decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul. În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se menţionează şi datele de identificare a utilizatorului.
Deci, daca un proprietar auto doreste sa inscrie in certificatul de inmatriculare o alta persoana care utilizeaza autoturismul o poate face, conform ordinului mai sus precizat
Exact aceasta am inteles si eu. Doar ca nu stiu cum se poate defini "specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul". Trebuie facut inca un contract...sau ce altceva? Presupun ca certificatul de casatorie nu este sufficient...sau poate ma insel.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2016
tibiche, utilizator
Este suficient certificatul de casatorie, respectiv de nastere, in cazul copiilor care conduc masinile parintilor. Inscrierea utilizatorului este optionala(legea spune "se poate inscrie"), mai ales daca acesta este sot sau copil al proprietarului. Poate s-ar impune, in cazul in care Utilizatorul(fiu/fiica) locuieste si foloseste autoturismul in alta localitate decat cea in care proprietarul isi are domiciliul, respectiv autovehiculul, dar tot optionala este aceasta inscriere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare proprietar auto tasya tasya Buna ziua. Baiatul meu a implinit 15 ani. Chiar daca nu are inca varsta pentru permis auto ma gandeam sa ii trec masina pe numele lui. Este posibil acest ... (vezi toată discuția)
Pot fi coproprietar in talonul masinii? auramarinela auramarinela Recent am luat un credit de nevoi personale pe numele meu,in vederea achizitionarii unei masini.la plata credutului va participa si prietenul meu.deci masina ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in data de 6 aug. a.c. am fost la serviciul comunitar ... DlGoe DlGoe Buna ziua! In data de 6 aug. a.c. am fost la serviciul comunitar din judetul de resedinta pt. a depune actele in vederea transcrierii dreptului de proprietate ... (vezi toată discuția)