avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tot despre denuntul calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tot despre denuntul calomnios

Buna ziua,
Prin februarie am avut un incident cu politia din Dambovita, in sensul ca am fost retinut si condus la sediul politiei de catre un echipaj de rutiera pentru ca fotografiasem masinile politiei parcate aiurea in statia de autobuz. La vremea aceea cazul meu a facut oarece valva in mass-media. Explicatii despre incident a oferit atunci seful politiei rutiere, care in relatarile catre presa mi-a calcat in picioare imaginea publica, acuzandu-ma de faptul ca as fi recidivist (am mai avut un "meci" cu politia rutiera, castigat de mine in instanta) si lansand tot felul de elucubratii despre cum s-a petrecut incidentul, in opinia lui, desi el nu fusese de fata. Astfel, a declarat la vremea respectiva initial ca mi s-a intocmit dosar penal pentru ultraj si mai apoi pentru spfidarea justitiei. Dosarul penal s-a facut, insa in urma mediatizarii, poilitia l-a trimis la parchet cu propunere de NUP. La randul meu, am depus o plangere penala impotriva politistului care a abuzat de functia lui, iar in curand procurorul urmeaza sa se pronunte in acest caz.

Intrebare: daca politistul e trimis in judecata, cum pot sa il actionez in instanta si pe seful politiei care, cum spuneam, mi-a terfelit in presa imaginea publica (eu fiind si functionar public)? Oare sa merg pe calomnie (nici nu stiu daca mai e incriminata de cod), sau pe denunt calomnios? Sau, daca mai aveti idei, as fi bucuros sa le aflu. Precizez ca doresc sa ma constitui si parte civila in procesul pe care il voi intenta acestui sef al politiei.
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
georgeandrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: albulescu , utilizator 18:46, 1 August 2009
Puteti sa il actionati, insa nu pentru denunt calomnios ,ci pentru calomnie si insulta , intrucat a afirmat unel lucruri ,la adresa dvs., in mod public, lucruri ce v-au lezat demnitatea, onoarea .
Deocamdata in vigoare este codul penal conform caruia infractiunea de calomnie se pedepseste! pana la intrarea in vigoare a noului cod puteti sa ii faceti plangere penala pentru calomnie! Nu de alta , dar sa ii raspundeti pe masura faptelor sale!
:)
Da va stiu. :) Pai daca se va declansa UP in cazul politistului pentru care asteptati de la parchet solutia data de procuror, aceasta se extinde asupra tututror faptelor si a tuturpr faptuitorilor. Este de ajuns sa il mentionati in declaratia dvs. care va constitui mijloc de proba in procesul penal. Tot aici in acest proces va puteti constitui ca parte civila si sa solicitati daune morale.Puteti merge si pe abuz in serviciu si in cazul sefului iar daca mai sunt si alte incadrari pe care le va stabili procurorul in dosar acestea se vor adauga la incadrarea facuta de dvs.

In acelasi timp cu desfasurarea procesului penal va recomand sa va adresati si la CEDO cu plangere impotriva Statului Roman pt ca vi s-au incalcat drepturile de catre reprezentantii unei autoritati publice care... culmea ar fi trebuit sa va protejeze. .

Conform art. 2 din Protocolul aditional nr. 7 la Conventia pt apararea drepturilor omului de la Strasbourg are dreptul la doua grade de jurisdictie penala.


Vedeti Protocolul nr. 7 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a Libertăţilor fundamentale

Strasbourg, 22. XI.1984

Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului Protocol, Hotărâte să ia noi măsuri de natură să asigure garantarea colectivă a anumitor drepturi şi libertăţi prin Convenţia pentru Apărarea drepturilor omului şi a Libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumită în continuare "Convenţia"), Au convenit asupra celor ce urmează :

Articolul 2 . Dreptul la două grade de jurisdicţie în materie penală

1. Orice persoană declarată vinovată de o infracţiune de către un tribunal are dreptul să ceară examinarea declaraţiei de vinovăţie sau a condamnării de către o jurisdicţie superioară. Exercitarea acestui drept, inclusiv motivele pentru care acesta poate fi exercitat, sunt reglementate de lege.


CONSTITUTIA ROMANIEI

ARTICOLUL 20
(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.

In plangerea catre CEDO mergeti strict pe incalcarea drepturilor omului stabilita prin conventia pt apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului de la Geneva si a protocoalelor sale aditionale ulterioare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
Krissia ., Alte profesii
Bine, dar eu credeam ca la CEDO te poti adresa numai dupa ce ai epuizat toate caile de atac din justitia nationala. Ma insel?

In alta ordine de idei, care e termenul de prescriptie pentru a introduce plangerea penala pentru insulta si calomnie, avand in vedere ca incidentul s-a petrecut in februarie 2009?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
georgeandrei, utilizator
Teremnul de introducere a plangerii prealabile este de 2 luni de la data savarsirii infractiunii sau , de la data la care persoana in drept sa faca plangerea a stiut cine este faptuitorul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios ionharcau ionharcau buna seara, doresc sa aflu cum pot sesiza autoritatile despre un denunt calomnios facut impotriva mea trebuie precizat ca acest denunt a fost facut de ... (vezi toată discuția)
Contestarea deciziei unui prim-procuror pop sorin pop sorin Buna Scurt si la subiect: eu, in calitate de petent fiind nemultumit de decizia organului de cercetare penala si al procurorului, am contestat rezolutia ... (vezi toată discuția)
Actiune la c.e.d.o. dmh dmh rog raspuns argumentat: - se admite o actiune la C.E.D.O. pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie, sau doar pentru cele ... (vezi toată discuția)