avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... legea copyrightului
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

legea copyrightului

Buna ziua,va solicit din nou ajutorul in legatura cu patania unei amice!Zilele trecute s-a pomenit la usa apartamentului cu un domn si o doamna, inspectori, care detineau un mandat de perchezitie emis de procuratura Ploiesti.I s-a dus la cunostinta ca trebuie sa predea hardul computerului pe motiv ca ar fi downloadat filme si muzica,ca va avea de platit ca prima transa o amenda de 10mil. si sa se prezinte saptamana ce vine cu avocatul personal la sediul procuraturii.Precizez ca,dupa spusele ei nu a folosit aceste materiale downloadate decat in scopuri pur personale.Dumnealor sustineau ca s-au infiintat la nivel de judet vreo 20 de comisii care au ca scop stoparea downloadarilor de pe net.Dupa ce am aflat ce a patit am dat fuguta la calculator sa citesc LEGEA COPYRIGHTULUI si stupoare ,nu am gasit mai nimic care sa ma lumineze.Am intrebat-o iarasi pe amica mea daca nu cumva a facut pe hackerita si-a intrat cine stie pe unde nu trebuia si mi-a raspuns ca nu a facut asa ceva,in schimb a recunoscut ca de la finele anului trecut de cand reteau RDS a cumparat toate retelele mici de cartiere nu s-a mai conectat la internet ci la folosit in mod abuziv.Rugamintea mea este daca puteti sa imi spuneti ce se poate intampla data fiind situatia si cum este cu acest downloadat pe care fiecare dintre noi il uzitam mai mult sau mai putin.Multumesc!:(
Cel mai recent răspuns: ContSters98151 , utilizator 22:14, 5 August 2009
Cu scuzele de rigoare si in ideea ca nu devin prea insistenta revin cu o intrebare:imi poate spune cineva exact ce avem voie sa facem si ce nu cu netul?Am intrat pe legi-internet.ro,am citit,insa multe chestii nu prea le-am inteles.Avem voie sa downloadam filme,jocuri si muzica?Avem voie sa descarcam programe si sa le folosim in scopuri personale?Multumesc!
Pai nu prea ar fi voie.Toate operele, programele, jocurile, filmele sunt protejate conform legii drepturilor de autor.
Descarcarea fara drept afecteaza dreptul de propietate asupra acestora.Legea prevede sanctiuni atat administrative cat si penale
Este posibil ca intr-un viitor apropiat sa se treaca si la intocmirea de dosare penale chiar si pentru descarcarile in scop personal.
Exista discutii aprinse referitor la descarcarile in interes personal
Cred ca pentru asta cel mai mult ar trebui sa raspunda site-urile care pun la dispozitie materialele de downloadat. Unele materiale cand le descarti se mai descarca un fisier cu ele in care se specifica ca ele au fost downloadat de pe acel site. Nu ei ar trebui se fie pedepsiti de ce noi utilizatori? Dupa parerea mea pesonala ei incalca expres legea in vigoare. Sunt site-uri care poti descarca gratis de pe youtube si nu numai?
Internetul nu este verificat de nimeni? In felul acesta ar trebui sa dispara 100 de site-uri de pe google, si administratorii site-urilor ar trebui sa fie trasi la raspundere. Daca ei posteaza pe internet "legal"produsele noi de ce nu putem sa descarca "legal" pentru utilizarea personala?
Am o intrebare la dv. este legal si in conformitate cu legea sa postam pe un blog informatii de pe alte site-uri / ziare ori TV cu specificarea sursei in vigoare, ori daca punem un linck? Dar in legatura cu Youtube? Daca specificam de unde e luat si punem un linck de trimitere, e corect legal? Cam cate cuvinte putem sa postam pe un blog de la o sursa?
Vreau sa mentionez ca sunt la cunostinta cu "Drepturile de Autor si Drepturile Conexe" dar poate ma lamuriti si dv. mai bine!
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2009
ContSters98151, utilizator
Propietarii acelor site-uri raspund de cele mai multe ori. Recent am vazut in presa un articol despre o astfel dde condamnare. Dar acesti pirati s-au constituit si intr-un partid, "al piratilor" care are membri chiar in PE.
Cat priveste cei care descarca, pentru uzul personal am spus ca sunt discutii.
Recent in Franta, s-a votat o lege care sanctiona un utlizator, la a 3-a descarcare, ii ridica dreptul de folosire a internetului. Noroc cu Curtea lor Constitutionala care a declarat legea ca fiind neconstitutionala.
Este legal sa citezi o sursa.
Nu stiu cate cuvinte
ma interesaza acest domeniu deoarece detin un blog...
Va multumesc pentru raspunsul dv.
O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc. MirelaVV MirelaVV Buna seara, Imi cer scuze daca va deranjez, dar as avea si eu nevoie de un raspuns cat mai avizat in legatura cu legalitatea descarcarii de filme( carti, ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor - descarcare muzica, filme etc ContSters220737 ContSters220737 Buna seara.Rog un raspuns,privind downloadul de muzica,filme de pe Net.Pot downloada muzica, filme de pe Net. pentru mine(acasa)fara a comercializa sau difuza ... (vezi toată discuția)