Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu o informatie.
Am avut un accident rutier la 15 ani, fractura de coloana...sunt in scaun rulant, am paraplegie, handicap grav. As vrea sa stiu daca se poate cumula indemnizatia de handicap cu pensia de urmas pe care o primesc dupa decesul tatalui meu, plus drepturi salariale. Am primit o oferta sa lucrez acasa pe calculator si as vrea sa stiu daca ma angajez, mai primesc pensia de urmas? Multumesc frumos !
am avut accidentul la 15 ani, deci da, sunt cu litera C...si se spune clar ca beneficiez de pensie de urmas pe toata durata invaliditatii....acolo unde spuneti d-voastra scrie ca nu mai primesc pensia de urmas daca mi-am redobandit capacitatea de munca....ori eu nu-mi pot folosi picioarele, sunt intr-un scaun rulant si am inca alte cateva probleme survenite in urma accidentului, sunt incadrata intr-un grad de handicap grav....voi lucra acasa la calculator, dar asta nu inseamna ca mi-am redobandit capacitatea de munca.
buna e ok medea nici o problema mergi la munca chiar din partea mea care sunt si eu persoana cu handicat ai felicitari pt ca doresti sa muncesti in aceste conditii dar sper sa nu fii decazuta din pensia de urmas , eu mi-am espus aici o parere personala si de acea am si cerut ca si moderatori sa isi exprime parerile ca doar asa iti poti da seama , si cum zici ca ai litera c ma intreb cum de nai trecut si pe la comisia de expertiza ca daca te mai uiti pe aici :
"handicap nu este tot una invaliditate ati scris si aici vin eu cu intrebarea si discutia despre care ziceam cum poate sa aiba o persoana invalidiate pana la varsta de 16 ani si aici ma refer la certificatu de invaliditate emis de comisia de munca ??????? pentru ca acel certificat este datat cu data cand te prezinti la comisie nu de cand ai tu handicapu zic aici pentru cei cu handicap din nastere sau de la 1 , 3 ...10 ..14 ani depinde de caz . In aceste cazuri se poate dovedi invalidiatea care eu zic ca e egala cu handicapu ca altfel litera c. a , articolului 84 nusi are valoare. o zi buna sa avetisi ramane discutia astept opinii.
Ai perfecta dreptate domnu Negru Daniel.Asta este discutia.
Cum dovedesti ca invaliditatea s-a produs inainte de 16 ani din moment ce trebuie sa deti o decizie de invaliditate si nu un certificat de handicap,in sensul acesta.
Ce sa faci la varsta de 11 ani (cazul meu)la comisia de expertiza a capacitatii de munca.
Eu nu am stiut ca pot sa lucrez legal la varsta de 11 ani pentru a ma prezenta cu primele scrisorii medicala la comisie pentru a avea mult (valoroasa )decizie medicala in care sa fie trecuta data iviri 00.00.2001(varsta 11 ani)
Eu m-am dus la varsta de 23 de ani (2013)cu toate scrisorile medicale (din anul 2001)la comisie si am primit pensie de invaliditate,dar pe decizie mi-a scris anul 2013 ca find data de la care sunt invalid si nu anul 2001.
Peste 2 ani (cand tata a murit)m-am dus inapoi la el sa-i spun ca nu e bine.Eu trebuie sa dovedesc ca invaliditatea (si nu handicapul )s-a produs la 11 ani prezentantu i din nou toate scrisoriile medicale din anul 2001.El mi-a spus ca nu a gresit si ca trebuie sa fie bun certificatul de handicap din anul 2001.
Acuma:
1.ori se sterge litera c)din art.84
2.ori se adauga si cuvantul handicap :"pe toata durata invaliditatii si handicapului de orice grad...''
acesta este tot un caz de pe sait de aici care uite ca un pic similar cu al tau zic eu si vezi ca a trebuit sa se prezinte la comisia de expertiza care nici macar nu-i da dreptate ce sa mai zic ca mai primeste pensia de urmas
acuma parerea mea este ca tu ai primit pensia de urmas fiind si cu handicap si la scoala si ia merge in continuare chiar daca nu mai esti la scoala dar cand o sa meraga cotizatia ta la casa de pensi din salar atunci sigur o sa te gaseasca si au sa-ti suspende pensia dar ma rog asta e percetia mea sper sa nu se adevereasca dar daca se adevereste lasa mesaj pe aici ca sa stie si alti in rest multa sanatate iti doresc si spor la munca ca de astea sigur avem nevoie toti cei bolnavi , o zi buna
buna ar mai fi si art 118 in care se specifica urmatoarele:
Art. 118. - (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri
provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii,
următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş,
încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
dupa cum vedeti si aici se specifica clar ce ce puteti cumula cu alte venituri, nimic de art 84 lit c ,dar se specifica copii , pensionari de urmas incadrati in gradul 3
dar daca dumneavoastra doriti sa va asumati angajarea e ok e viata voastra multa sanatate
eu cred totusi ca se poate....eu am mai avut o colaborare cu o firma, angajata cu 2 ore pe zi si n-am pierdut pensia de urmas...dar acum as vrea sa lucrez cu cel putin cu 4 ore tot la aceeasi firma.
L-as ruga pe domnul Tudor Valeriu sa-mi spuna ce inseamna asta referitor la facilitatile acordate angajatorilor, care angajeaza persoane cu handicap, citez "Nu pot beneficia de subventie, angajatorii care in ultimii 2 ani au mai fost in raporturi de munca cu persoanele angajate sau care angajeaza persoanele pe locuri de munca vacante ca urmare a incetarii raporturilor de munca". Eu daca am lucrat cu 2 ore pe zi timp de 3 ani la firma respectiva dar angajatorul n-a beneficiat de subventie, n-a stiu , nu ne-am interesat..... si daca de acum o sa lucrez cu cel putin 4 ore tot la acelasi patron, v a putea beneficia angajatorul meu de aceste facilitati?
buna , acuma mai zici ceva ca ai lucrat doar 2 ceasuri asta inseamna ca pana la urma ai pensie de urmas de grad 3 cea ce-ti da drept de munca 4 ore pe zi asa e ok nu-ti taie pensia dar daca vei face contractul pe mai multe ore o sa pierzi pensia asa ca ai grija in cea ce priveste facilitatile stiam ca firma e suventionata cu o anumita suma dar trebuie sa te tina cel putin 2 ani angajata ceva de genu si tu esti scutita de impozit pe salar cam asta stiu eu
Pensie de urmas
Vanda0228
Buna ziua!
Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia ... (vezi toată discuția)