avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensiile private incotro?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensiile private incotro?

Nu cu mult timp in urma eram stresat si agresat de o gramada de banci si persoane care doreau sa ma inscriu la ei pentru a mi se lua 1, 2 , 4 % din fondul de pensii existent si mutat intr-un sistem privat... tot n`am inteles smecheria aceea pentru ca acum cand in economia asta ce se duce de rapa, se duc si multe din acele banci... pana la urma ceea ce am cotizat, unde se duce in momentul in care acea banca dispare ????
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:00, 10 August 2009
Cateva informatii lamuritoare:
Prin lege, fondul de pensii private nu poate da faliment. - legislatia prevede in mod explicit faptul ca fondurile de pensii private nu pot da faliment;
- de aceea, fondurile de pensii nu pot intampina dificultati financiare, acest risc existand in mod ipotetic doar pentru administratori;
- daca apare situatia in care un administrator are dificultati si nu mai poate gestiona in bune conditii fondul de pensii, intervine procedura de administrare speciala, prin care fondul sau este transferat catre alte fonduri, cu rezultate bune in administrare.
Separarea activelor intre administrator si fondul de pensii private. - prin lege, activele fondului de pensii sunt separate de activele administratorului, ele fiind astfel gestionate separat fata de activele administratorului;
- contributiile participantilor se varsa direct in contul fondului de pensii, deschis la banca depozitara;
- administratorul nu are acces direct la banii participantilor si nu ii poate folosi in niciun alt fel decat pentru investitii, conform legislatiei in vigoare si normelor prudentiale;
- fondul de pensii nu are alte cheltuieli in afara de comisionul de administrare si cel de audit;
- toate celelalte cheltuieli de administrare sunt in sarcina administratorului, veniturile sale fiind cele doua comisioane de administrare (maxim 2,5% din contributii si maxim 0,6% din activul net, valori exprimate anual).
Puteti urmari evolutia activului personal, pe internet, accesand pagina administratorului pensiei dv.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
nucu$, utilizator
buna ziua!
vin si eu cu o intrebare aici ptr a nu mai deschide alt topic.am aderat la un fond de pensii privat in 2007 si controlandu-mi contributiile am observat ca nu am contributii in 7 luni din 15 iar in ultima luna 07 2009 am o suma f mare care nu are cum sa insemne 2 la suta din brutul meu. Am intrebat la unitate si mi s-a spus ca s-au trimis contributiile( lucrez in cadrul unui spital si nu se putea altfel), am intrebat la Casa Judeteana de Pensii si mi s-a spus ca ei nu au situatia, iar cei de la fondul privat spun ca de la ei este in regula. intrebarea este cu trebuie sa ma adresez ca sa aflu situatia contributiilor mele.
Suma cea f. mare nu este cumva egala cu acele contributii lipsa (restante) ?Solicitati la serv. contabilitate, situatia platilor incepand cu prima luna in care nu apare platita contributia.
Unele fonduri de pensii private, au pe site-ul lor posibilitatea sa va verificati contul, inclusiv istoricul contributiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)
Carte de munca? sebisibiu sebisibiu Tocmai mi-am deschis un PFA. Nu am lucrat niciodata deci nu am inca carte de munca. Unde trebuie sa imi fac? Ce acte sunt necesare? Multumesc. (vezi toată discuția)
Contributie pilonul 2 de pensie rosehusky rosehusky Buna seara, Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? ... (vezi toată discuția)