avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... card de sanatate pentru un cetatean strain rezident in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

card de sanatate pentru un cetatean strain rezident in Romania

Buna ziua,

Sotul meu este cetatean italian cu rezidenta deocamdata temporara-abia anul acesta in toamna poate aplica pentru cea permanenta-dar cu contract de munca pe perioada nedeterminata aici si evident platitor al tuturor taxelor si impozitelor impuse de contract.

In ciuda acestui fapt cand onor ministerul sanatatii sau CNAS-ul au decis emiterea cardurilor de sanatate sotul meu si altii ca el nu au fost luati in considerare. Pentru ca de fapt programul cum a fost gandit nu i-a in considerare ca ai contribuit sau nu la fondul de sanatate-cardurile s-au emis in baza listelor de la biroul populatiei. Stiu acest lucru chiar de la biroul de relatii cu publicul al CNAS.

Care ne-a spus ca in cazul in care avem nevoie de orice document pentru internare/concediu trebuie sa mergem intai la casa de asigurari pe raza careia locuim, sa facem cerere sa ni se dea dovada ca suntem buni platitori si apoi cu aceasta cerere sa ne prezentam la medicul de familie.

Dar la medicul de familie daca nu ai card, nu prea ai cum sa obtii nimic.

Si nimeni nu stie sa ne spuna daca putem utiliza cardul european de asigurari.

In aceasta situatie sotul meu vrea sa renunte la a mai plati taxele aferente asigurarilor de sanate. Pentru ca sunt niste bani pe care el ii plateste lunar din salariu dar la o adica nu are nici un beneficiu de pe urma lor.


Am dori sa stim care este calea legala pentru a face acest lucru. Cui trebuie sa ne adresam si cum putem proceda.

Multumim anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: luizaioana_luizaioana , utilizator 18:32, 24 Februarie 2016
Asiguratul care poseda card european de sanatate beneficiaza de serviciile medicale devenite necesare, în timpul şederii temporare pe teriotoriul unui stat membru UE/SEE/Elveţia, in aceleaşi conditii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat.
Multumesc frumos pentru raspuns. Problema nu se pune referitor la serviciile medicale pe care cardul international de sanatate mi le-ar putea asigura ci pur si simplu la un concediu medical sau o trimitere de internare . Fara cardul de sanatate niciun medic nu acorda concedii medicale sau trimiteri. Se pot acorda acestea in baza cardului international?
Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card european de sanatate laurenmay laurenmay Am o intrebare legata de cadrul legislativ ce sta la baza acordarii cardurilor europene de sanatate, atat din perspectiva romaneaca cat si europeana. Anume, ... (vezi toată discuția)
Card de sanatate Kalaf Kalaf Sunt un cetatean strain cu sedere permanenta in Romania, platesc asigurarile de sanatate de 15 ani, apar la CAS ca asigurat si nu am un card de sanatate ... (vezi toată discuția)
Card de sanatate persi persi Eu si sotul meu nu am primit inca cardul de sanatate. Am verificat si in sistemul siui daca suntem asigurati si apare ca suntem , ma gandeam ca poate fi o ... (vezi toată discuția)