Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu cateva lamuriri si sfaturi pentru situatia prin care trec...concret...fiul meu care are aproape 10 ani ,la scoala, a impins un alt coleg care tragea de el iar acesta a cazut in fund si are o entorsa la mana.
Mama celuilalt baietel s-a dus la politie si i-a facut plangere copilului meu iar colegul fiului meu a declarat ca dupa ce a cazut, fiul meu l-ar mai fi lovit.
Fiul meu declara ca in afara ca l-a impins nu i-a mai facut absolut nimic...
Mama celuilalt copil s-a dus la spital cu copilul si acolo i-au pus mana in gips.
Iar la cateva zile dupa aceasta intamplare a ajuns cu copilul iar in spital deoarece au afirmat ca nu isi mai simte picioarele....
O parte din colegii fiului meu, au afirmat in prima faza, ca intr-adevar fiul meu l-ar fi calcat dar apoi....
O alta parte a copiilor a povestit clar, parintilor acasa, exact cum s-a intamplat fara sa minta sau sa infloreasca lucrurile...
Cert este ca fiului meu i s-a scazut nota la purtare si a trebuit si sa dea o declaratie scrisa in fata politistului...
Va rog mult sa-mi spuneti ce as putea face ?....stiu ca fiul meu nu este violent si nici un agresor si datorita turnurii care au luat-o lucrurile sunt convinsa ca mama celuilalt baiat vrea sa ne dea in judecata si sa ceara daune materiale.
Sunt socata de aceasta atitudine, mai ales ca exact in ziua in care s-a intamplat si mi-a povestit fiul meu am sunat-o si apoi i-am scris intreband-o cum se simte copilul, daca are vreo problema si exprimandu-mi regretul pentru cele intamplate.
Va rog mult.astept un rapuns din partea Dvoastra
Dupa parerea mea in caz de proces civil raspunderea va apartine parintilor.
Se poate vorbi si despre o raspundere solidara a profesorului dar daca se aflau in pauza dintre ore doar parintele va raspunde pentru fapta copilului sau.
Copilul are dreptul la despagubiri in conditiile dreptului comun.
In acest sens este si doctrina si jurisprudenta.
Este prima dată când sunt de acord cu dumneavoastră. Să sperăm că nu va fi ultima.
Am vrut să sugerez aseară dnei AVLIL că se grăbește când afirmă atât de tranșant că răspunderea aparține școlii. Cu certitudine faptele s-au petrecut în pauză, moment în care răspunderea școlii este sublimă, dar cam lipsește. am amânat pentru azi, ca să pot fundamenta o astfel de afirmație, dar nu am să o mai fac acum. Doar întăresc spusele dnului Las.
Găsiți aici o speță similară, pe Noul Cod civil chiar [ link extern ]
Ma bucur ca, in sfarsit, cineva stie care e statutul profesorului in scoala. Profesorul trebuie sa predea, nu sa faca politie. Ce se intampla in aria din afara clasei si in timpul cat profesorul nu este in clasa.....intra in sarcina firmei de paza. Cineva zicea ca astia de la paza sunt respnsabili cu cine intra si iese din scoala. Este fals! Intra si asta in responsabilitatea lor, dar e mult mai mult de-atat.... Pentru numele lui Dumnezeu, cine nu intelege asta , sa mearga intr-o scoala si sa solicite regulemanetul scolar. E public, se poate da oricui.... In plus, se gaseste si pe siteul ministerului....
@ Illie1111
Da, dna care semneaza cu pseudonimul AVLIL s-a grabit in aprecieri. Mai mult, a spus ca cunoaste profesori care fumeaza ....dand aceste afirmatii o conotatie usor negativa, ca si cum ar fi un lucru cumva interzis sau complet imoral....
@ Lau179
Da, m-am pus in locul doamnei. Si nu numai ca m-am pus, chiar am fost, intr-o alta forma, in locul doamnei. Uite cum: acum cateva saptamani, fetita mea care are 5 ani, a luat o jucarie de la un alt copil....si nu mai dorea sa o inapoieze.
Rezultat: 3 zile fara desene animate si, chiar daca are 5 ani, am avut o discutie prelungita cu ea. Fapta nu s-a mai repetat.
Am fost virulent pentru ca respectiva doamna in loc sa asume greseala copilului......se pregateste pentru proces si, din discurs, nu face decat sa gaseasca vinovati in jur. Toti sunt vinovati.....mai putin copilul ei........
Asta nu face decat sa-l indreptateasca pe "Gigel" sa greseasca si mai rau in viitor.
"Vine mami si se ia de toata lumea. Eu fac ce vreau!"
Va dau cuvantul meu de onoare ca un copil de 10 ani chiar asa gandeste!
Martonze
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Toţi punem vina unii pe alţii, însă s-a uitat un amănunt: mama copilului descrie cum celălalt copil trăgea de el, copilul a reacţionat, ca să se elibereze. Este pur şi simplu o întâmplare că agresorul a ajuns parte vătămată, în aceeaşi măsură , în locul lui putea fi copilul doamnei, dacă nu reacţiona. Eu nu văd nici o intenţie aici, aşa se joacă copiii de când e lumea, iar reacţia de apărare este un reflex, pe care nu-l înlături cu "cei 7 ani de acasă".
La subiect vorbind, speta aratata de colegul Ilie mai sus e diferita, in sensul ca parintii copilului invinuit nu au atras raspunderea scolii, instanta retinand in mod expres ca nu a fost invocat vreo conditie de exonerare de raspundere.
de asemenea, nu am precizat ca ar fi vinovati profesorii, ci ca, juridic vorbind, sub legile acestei tari, raspunde institutia de invatamant prin prepusii sai. Raspunderea parintilor este inlocuita de raspunderea persoanelor in grija carora acestia si-au lasat copilul.
In consecinta, in dreptul roman exista doua situatii:
- parintii si-au incredintati copiii unor persoane total nepotrivite sa supravegheze copii, fiind inapti din orice punct de vedere pentru a efectua supravegherea ori
- parintii au incredintat copiii unnui sistem de invatamant reglementat, autorizat spre functionare si care, cf. legii, indeplineste conditiile pentru educare, supraveghere etc. a copiilor de varsta copilului sau.
In primul caz raspund parintii, in al doilea caz raspunderea lor este inlocuita de cea a institutiei. Sigur, si aceasta raspundere nu se ridica automat, ci este chemata de parinti.
In conditiile in care prin regulament parintele nu are dreptul sa intre in scoala decat in situatii concret si bine delimitate, cum putea parintele sa vegheze in acel moment copilul?
Parintele are dreptul sa fie informat periodic de profesori referitor la evolutia/involutia copilului sau in institutie; in acest caz, daca exista in istoricul copilului informari ale profesorilor catre user despre violenta copilului lor, recomandari despre urmari de consiliere psihologica etc., atunci, iar, este atrasa raspunderea copilului care nu a fost educat corespunzator.
In lipsa acestor indrumari/informari, se presupune ca acel copil nu punea probleme deosebite la supraveghere si, prin urmare, acesta trebuia sa fie tinut in siguranta in scoala.
Cat despre violenta in sine, exista un nomenclator al acestor vilente scolare, da, trebuie vazut unde a fost clasificata fapta. exista o procedura de reactionare a personalului institutiei de invatamant la aflarea situatiei. Exista metode de consiliere si de mediere a conflictului intre parinti, cu asistenta scolii. Se acorda asistenta de catre psihologul scolar/consilier.
Sunt zeci de chestiuni care decurg din legislatia specifica, majoritatea chestiunilor tin de scoala, de paznic, de politia de proximitate etc.
Cat despre exmatricularea elevilor, arat ca aceasta exmatriculare, ca sanctiune definitiva (temporar e altceva, e posibil), este incompatibila cu dreptul la educatie a copilului si cu faptul ca statul o asigura obligatoriu pana la un anumit grad de studii, lucru cunoscut in mediul didactic din invatamantul de stat.
Referitor la jurisprudenta, din Franta, de ex., fapta unui bolnav psihic a atras raspunderea celor ce trebuia sa-l supravegheze, apoi jurisprudenta franceza a trecut la atragerea raspunderii cluburilor sportive pentru incidente intamplate in timpul cand minorii erau sub supravegherea antrenorilor/profesorilor de sport.
Noi aveam art. 1000 in vechiul cod si avem 1374 in noul Cod. Situatia este acelasi, anume se presupune ca pruncul meu a facut o fapta ca asa l-am educat eu. Totusi, daca nu exista vreun istoric de violenta, aceasta prezumtie simpla este rasturnata si intamplarea poate fi rezultatul varstei copiilor, caz in care cei care trebuia sa-i supravegheze sunt responsabili legal.
Oricum, desi dificil de explicat partea juridica, vazand ca sunt o serie de raspunderi subsidiare si prezumtii simple succesive, lucrurile sunt simple: daca stau cu un copil al unui prieten, raspund de ce face acel copil si daca nu sunt profesor sau educator. Aici lucrurile sunt la limita, insa in cazul profesionistilor rezulta obligatia de supraveghere a minorilor din contractul de studii, fie el unul incheiat verbal sau in scris. In cazul scolii din speta de fata, exista Legea educatiei ca baza de atragere a raspunderii institutiei.
In afara de astea, mai putem discuta despre 1352 Cod civil, anume despre fapta victimei ca o cauza exoneratoare, insa nu cunosc daca si in ce masura situatia indeplineste contitiile pentru aplicarea sa.
Totusi, ca sa discutam si de jurisprudenta, eu cunosc numai in cazuri grave atragerea raspunderii patrimoniale a parintilor, cazuri de injunghiere adica, de rupt picioare... Totusi, inca odata, eu una nu as lasa lucrurile sa ajunga aici, nu atat pentru ca ar ajunge mai departe, dar mai degraba pentru stresul emotional si psihic asupra tuturor celor implicati.
Cat despre educatie, nu invat pe nimeni, insa psihologii recomanda mai degraba o intelegere a situatiei de catre copil, o analiza a sa si invatarea lui sa iasa din acel tip de situatii decat o pedeapsa. Totusi, fiecare parinte procedeaza dupa propriile valori, insa psihologi destui arata ca aplicarea unei pedepse duce, de regula, la resentimente ale copilului. In caz ca se foloseste pedeapsa ca mod de educare, se recomanda evitarea ei in anumite etape de dezvoltare a copilului cand el nu intelege pedeapsa si corelarea pedepsei cu fapta pentru care se primeste pedeapsa (mai exact, pedeapsa trebuie sa urmareasca nu o razbunare, ci eliminarea anumitor elemente cheie din jurul copilului, elemente care au condus la situatia neplacuta).
Dupa mine, alaturi de cele cateva acte normative referitoare la violenta in scoli, ar trebui sa avem mai multe activitati de informare despre violenta, bullying, hartuire, violenta fizica, psihica, drepturi ale copiilor, sa evitam a mai face matematica in orele de educatie sociala, dirigentie... si sa intelegem ca putem invata copiii frumos, elegant si pasnic despre violenta.