avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu probleme pentru donatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu probleme pentru donatar

Buna seara,
Sotia mea are donatie pe o avere,casa de locuit si terenul aferent de aprox.250 metri patrati.Acum in acea casa locuiesc :bunica dupa mama,mama si sora biologica a sotiei.Sotia nu mai locuieste in casa primita ca donatie deoarece s-a casatorit si si-a urmat sotul,al carui nume il poarta ,intr-o localitate departe de casa primita ca donatie.
Donatia a primit-o de la parintii ei,traieste mama,tatal a decedat in urma cu trei ani.
Sotia si-a schimbat C.I. trecand adresa la casa primita ca donatie de la parinti,care ,la randul lor,o primisera ca donatie de la parintii lor,adica buniciii sotiei.De inmormantarea bunicului,sotul bunicii,care traieste,s-a ocupat sotia mea ;cu tatal ei,cand a decedat tot ea s-a ocupat.
Actul de donatie a fost semnat de bunicii sotiei mele( traia bunicul),parintii dumneaei(traia si tatal) si cei doi frati.Fratele sotiei mele,a primit o parcela de teren,din aceeasi curte din donatie unde si-a construit o vila.Dupa finalizarea constructiei vilei,a mai construit o anexa,lipita de vila,,pe terenul sotiei mele,inscris in actul de donatie,fara s-o consulte pe proprietara,deci pe sotia mea.
Sora sotiei mele,locuind in casa donata,a facut modificari la casa,in sensul ca a spart un zid de rezistenta cladirii,facand o usa,a schimbat dusumeaua,a zugravit,etc. fara acordul sotiei mele,deci a proprietarului.Aceasta persoana,sora sotiei mele,a fost casatorita,i-a decedat sotul caruia ii poarta numele.Pe timpul casatoriei a locuit cu sotul in apartamentul acestuia in aceeasi localitate.
Va intreb:
1.Fratii sotiei mele au procedat corect construind sau modificand structura de rezistenta a cladirii primite ca donatie?
2.Cum pot sa-i opresc sa nu mai faca si alte modificari la casa sau la curte?
3.Sora sotiei mele,mai are dreptul sa locuiasca in apartamentul fostului sot,caruia ii poarta numele?Fostul sot are dintr-o alata casatorie doi copii?
4.Ce drepturi au bunica si mama asupra donatiei,pot sa hotarasca fara stirea sotiei mele,anumite modificari la casa si teren?
Cui pot sa ma adresez sa rezolv aceasta problema?
Mai mentionez ca in actul de donatie scrie foarte clar ,clauza de intretinere,adica sotia mea,va avea grije de mama ei,iar cat timp bunica traieste,mama are grije de dansa.
Va multumesc.
acest act de donatie este autentic? facut la notar? sau este un inscris facut intre dvs , in familie?
Daca este act autentic notarial, proprietarul poate sa o evacueze pe sora. Pe mama si pe bunca nu caci exista clauza de intretinere, insa sotia trebuie sa presteze intretinere...nu prea vad eu cum daca nu locuieste in oras....
Daca nu este inscris autentic notarial actul de donatie, trebuie dezbatute niste mosteniri acolo ca in final sa existe o stare de coproprietate.
consultati un avocat pentru a vedea actele.
Actul de donatie este autentic,intocmit si emis de notar ,semnat de parintii( ca donatori) si fratii sotiei mele,de bunicii sotiei mele si fireste de sotia mea ca primitor al acestei averi.
Mentionez ca parintii sotiei mele primisera ,ca donatie autentica la notar,aceeasi avere de la parintii lor,adica bunicii sotiei.
Actul de donatie intre parintii sotiei mele si sotia mea s-a facut la notar,in anul 2009;sotia mea a suferit toate cheltuielile de inmormantare ale bunicului decedat in anul 2012 si respetiv ale tatalui ei,decedat in luna octombrie 2013.
Sotia mea ,dupa casatoria din anul 2015,are aceeasi adresa,cu adresa de la primirea donatiei.Dupa casatorie,locuieste cu mine,sotul ei,legitim,in alta localitate,dar impreuna am fost de mai multe ori la casa primita ca donatie,de fiecare data ocupandu-ne de traiul acestora,de sanatatea lor,cumparandu-le alimente,medicamente si tot necesarul unui trai decent.
Din pacate,de fiecare data cand mergem acolo,bunica si mama sotiei mele,pretind ca ele sunt proprietare si cu acordul lor fratii sotiei mele,au construit pe terenul cuprins in donatie,deci pe proprietatea sotiei mele si au facut modificari la casa.
Va intreb,mama si bunica sotiei au dreptul legal sa aprobe fratilor sotiei sa construiasca pe proprietatea sotiei si sa faca modificari la casa?
Pentru a intra in legalitate,cui pot sa ma adresez,politiei,procuraturii,judecatoriei?
Mai mentionez faptul ca mama sotiei mele este sanatoasa,are o pensie buna,are 64 ani,impreuna cu bunica sotiei,au un venit de peste 1500 ron.
Pe sora mea cum pot s-o evacuez din casa,cu ajutorul politiei,etc.,pentru ca ,de bunavoie nu se poate.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, suntem 4 frati tata a murit în 2012 și nu am făcut ... Morivo Morivo Bună ziua, suntem 4frati tata a murit în 2012 și nu am făcut succesiunea după el, că sora de acasă nu a vrut până nu moare și mama.O sora s-au, ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca civila georgeconstantin georgeconstantin Acum e pe rol un proces de atac asupra unei donatii. Eu am primit o donatie ,concret o casa si un teren aferent casei,de la parintii mei.In acelasi act de ... (vezi toată discuția)
Donație cu clauză de întreținere ''atacată''. e posibil să fie revocată? georgeconstantin georgeconstantin Am primit ca donatie de la parintii mei un imobil,in anul 2010,cu clauza de intretinere a acestora,la nevoie.Tatal a decedat,eu ocupandu-ma de inmormantarea ... (vezi toată discuția)