avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație cu clauză de întreținere ''atacată''. E ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație cu clauză de întreținere ''atacată''. E posibil să fie revocată?

Am primit ca donatie de la parintii mei un imobil,in anul 2010,cu clauza de intretinere a acestora,la nevoie.Tatal a decedat,eu ocupandu-ma de inmormantarea acestuia,in exclusivitate.
Tata si mama au mostenit averea donata de la parintii lor,mama acetora,adica bunica mea care traieste,iar sotul ei,adica bunicul , meu a decedat ,dupa ce s-a infaptuit donatia.Real este ca averea in cauza este( era) in totalitate a bunicului,posedand-o inainte de a se casatori cu bunica,deci bunicul n-a fost bunicul biologic deci tatal mamei mele.
Mai am doi frati,unul dintre acestia a primit un teren unde si-a construit o casa,sora mea a primit o suma mare de bani din vanzarea unui imobil dintr-o alta localitate,detinut de bunica noastra.
Pana a primi aceasta donatie,eu n-am primit nimic de la bunici sau parinti,pe actul de donatie semnand toti membrii familiei,adica bunicul,bunica,tata,mama si cei doi frati.
In anul 2015 m-am casatorit si am plecat din imobilul primit ca donatie,acolo ramanand bunica,mama si sora mea,care s-a inapoiat in acest imobil dupa ce i-a decedat sotul,neavand copii.
Eu i-am aprobat sa locuiasca in imobilul donat mie,fara nici-o obligatie.Pot spune ca am fost aproape de bunica,mama si sora mea( are servici bun) si dupa casatorie,vizitandu-i destul de des.
De curand bunica si mama ma ameninta ca vor desfiinta actul de donatie pe motiv ca nu locuiesc cu dumnealor in imobilul donat si nu am grije de dansele si sa-i doneze averea surorii mele care locuieste cu dumnealor,necasatorita,fara copii si fratelui meu casatorit,fara copii,locuind in acelasi oras.
Am dorit sa stam de vorba si sa ne intelegem omeneste,amintind faptul ca au semnat un act legal de donatie si nu se poate schimba oricum doresc dumnealor.Ma ameninta cu judecata,nerecunoscand ca am avut grije de familia noastra platind toate datoriile de intretinere,cumparand cea mai mare parte din alimentele strict necesare traiului zilnic.
Va intreb,in conditiile prezentate mai sus,se poate anula actul de donatie pe care au semnat cu totii ,fireste,fiind de acord cu continutul acestuia ? prin care se stipuleaza ca eu sa-i intretin pe parintii mei,la nevoie,iar parintii mei ,acum numai mama,sa-i intretina pe bunici,acum numai bunica? Mentionez ca si bunica si mama au pensii care depasesc.la un loc,suma de 2000 ron.
Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.
Ultima modificare: Marți, 10 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: georgeconstantin , utilizator 19:30, 8 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrucat donatia a fost facuta in anul 2010 se palica preved.vechiului cod civil(1864) privind revocarea donatiei.In aceasta situatie donatia poate fi revocata pentru neindeplinirea conditiilor cu care s-a facut,pentru ingratitudine,si pentru nastere de copii in urma donatiunii.( art.829 Cod Civili 1864).Ca atare poate fi revocata d.oar daca sunt indeplinite si dovedite conditiile de revocare.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De cand ati plecat, cum asigurati intretinerea bunicii?
Va multumesc pentru mesajele primite.
Din parcursul mesajului meu anterior reiese ca bunica este intretinuta de catre mama mea,adica fiica dansei.Asa este scris si in cuprinsul donatiei.Mama mea este sanatoasa,are pensie buna ,iar impreuna cu pensia bunicii ,suma depaseste 1500 roni.
Asta nu inseamna ca eu nu-mi respect bunica,o vizitez cat pot de des,ma ingrijesc de sanatatea dumneaei si a mamei mele.
In actul de donatie este stipulat foarte clar,parintii mei ingrijesc bunicii,iar eu ingrijesc parintii mei,la nevoie.Acum nu sunt IN NEVOIE.,dar eu ii vizitez destul de des,ma ingrijesc de cele trebuincioase pentru traiul zilnic,pe termen lung,am grije de sanatatea lor,etc.
Daca va indepliniti obligatiile, totul e ok.
Trebuia sa intreb de intretinerea mamei, nu a bunicii, scuze. Inteleg ca totul e ok.
Din cele,prezentate de dvs. nu sunt indeplinite preved,art.829 Cod Civil(1864)ptr.revocarea donatiei.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma numesc gheorghe cristian si as vrea sa va adresez ... Gheorghecristian663 Gheorghecristian663 Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa va adresez urmatoarea problema: Tatal meu a primit un apartament de la mama lui, printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca civila georgeconstantin georgeconstantin Acum e pe rol un proces de atac asupra unei donatii. Eu am primit o donatie ,concret o casa si un teren aferent casei,de la parintii mei.In acelasi act de ... (vezi toată discuția)
Donatie cu probleme pentru donatar georgeconstantin georgeconstantin Buna seara, Sotia mea are donatie pe o avere,casa de locuit si terenul aferent de aprox.250 metri patrati.Acum in acea casa locuiesc :bunica dupa mama,mama si ... (vezi toată discuția)